• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ATLETIKA: Kraj karijere velikog Gabreselasija

Jedan od najboljih dugoprugaša svih vremena Hajle Gabreselasije završio karijeru.

 ATLETIKA: Kraj karijere velikog Gabreselasija Izvor: MONDO

Nezavršena maratonska trka u Njujorku bila je ujedno i posljednja u karijeri legende svjetske atletike, Etiopljanina Hajle Gabreselasija, koji je večeras objavio da se povlači.

Gabreselasije (37) će ostati upamćen kao "kralj dugih pruga", koji je u ovim napornim ateltskim disciplinama čak 27 puta obarao svjetske rekorde.

On je već na prvom velikom takmičenju u seniorskoj konkurenciji, šampionatu svijeta u Štutgartu 1993. godine, postao planetarni prvak na 10.000 metara, čime je nagovijestio blistavu karijeru, prepunu trofeja.

Ubrzo je uslijedilo obaranje rekorda na 5.000 metara, na mitingu u holandskom gradu Hengelu, a kasnije je svima postalo jasno da su najbolji rezultati na "dugim prugama" rezervisani za Etiopljanina.

Kada se pojavio na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, svi su očekivali da je zlatna medalja na 10.000 metara rezervisana za njega, a Gabreselasije se potrudio da ne iznevjeri nade brojnih navijača i zasluženo se popeo na pobjedničko postolje.

Dominaciju je potvrdio i četiri godine kasnije na Igrama u Sidneju, kada je vodio veliku borbu sa Kenijcem Polom Tergatom. Obojica su trčali fantastično, ali je zlato otišlo u ruke Gabreselasija.

Maratonskim trkama posvetio se prije osam godina, a najveće uspjehe u toj disciplini postigao je 2005. u Amsterdamu i 2007. u Berlinu.

Inače, pobjednici Njujorškog maratona su debitanti, Etiopljanin Gebre Gebremarijam i Kenijka Edna Kiplagat.Gebremarijam je danas prvi put u karijeri trčao maratonsku trku.

Njujorškim ulicama trčao je i jedan čileanski rudar, koji je više od dva mjeseca zajedno sa još 32 kolega bio zatrpan ispod zemlje. Zbog povrede koljena morao je da odustane već poslije nekoliko kilometara.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC