• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARIZ: Lodra skinuo krunu Novaku

Novak Đoković eliminisan je u trećem kolu ATP Mastersa u Parizu. Sada već bivšeg šampiona pobijedio je Francuz Mišel Lodra sa 2:0.

 PARIZ: Lodra skinuo krunu Novaku Izvor: MONDO

Nošen nevjerovatnim elanom i nahranjen velikom dozom samopouzdanja, Parižanin Mišel Lodra ostvario je najbolji rezultat u karijeri na turnirima Masters serije i plasirao se u četvrtfinale.

To je u rodnom gradu Lodra uradio preko sada već bivšeg šampiona iz 2009. godine, Novaka Đokovića.

Poslije sat i po vremena u četvrtak popodne, (2) Novak Đoković - Mišel Lodra 0:2 (6:7, 2:6).

Tridesetogodišnji Lodra, posljednji "mohikanac" i autentični predstavnik nekada osnovne filosofije u tenisu (dobar servis, trk na mrežu, tačan volej), uspio je da nametne svoj sada već rijedak stil igre, sa kojim je više nego suvereno čuvao svoje servis gemove, a potom uspijevao i da bude opasan na servis srpskog tenisera.

Đoković je prvi set izgubio poslije dvije vezane set lopte koje je imao u taj-brejku. Prvi je Srbin napravio "mini brejk" u doigravanju poslije 6:6, a da do tada nijedan rival nije imao šansu za brejk!

Novak (23 godine) je poveo sa 5:2 u taj-brejku, kada je Lodra uspio da veže dva poena na svoj servis i najera protivnika da poenima na svoj servis dovrši posao u setu. Đoković, šampion iz Bersija od prije godinu dana, treći teniser svijeta i drugi nosilac na 2.227.500 evra vrijednom turniru, gdje se za titulu osvaja 1.000 ATP bodova, dobio je prvi poen na svoj servis (6:4) i došao do dvije set lopte, ali...

Tada je Lodra odigrao bekhend u stilu "pukovnik ili pokojnik". Rizik i hrabrost isplatili su mu se u vidu vinera, koji je pao na liniju i kada je lijevoruki Francuz zaradio priliku da drugu set loptu spašava svojim servisima, sve se brzo preokrenulo.

Parižanin generalno ima sjajan servis, koji protivnika tjera van terena, ali je u meču sa Đokovićem ustaljenu proceduru izvodio dodatno ubitačno. Izjednačio je na 6:6 i potom novim prvim servisom došao u do prve set lopte (7:6), koju je iskoristio prije svega zbog Đokovićeve stegnutosti u trenucima kada je propustio veliku šansu.

Nesigurno je srpski teniser odservirao na set loptu protivnika, drugi servis Lodra je uhvatio vanserijskim riternom ponovo iz bekhenda i doveo 14.000 navijača u Bersiju u stanje euforije. U Dejvis kup atmosferi, kakva će nadamo se biti i u Beogradskoj areni od 3. do 5. decembra, Lodra je poveo sa 1:0.

Očigledno da zbog načina na koji je izgubio prvi set, Đoković nije uspio da se smiri i povrati sampouzdanje u pauzi do početka drugog seta. Lodra je zadržao sigurnost na svoj servis, a u trećem gemu drugog seta prvi je došao do brejk lopte u meču i to dve vezane.

Novak je prvu spasio, a potom poklonio servis gem protivniku duplom greškom, što dovoljno govori o tome koliko je srpski as bio poljuljanog samopouzdanja u tom periodu igre. Lodra je sigurnom igrom povisio na 3:1 i potom imao novu brejk lotu za 4:1, ali je Đoković taj napad odbio (3:2).

Tada, prvi i posljednji put na meču, Đoković je došao do brejk lopte, tačnije tri vezane (0:40).

Nije uspio da se vrati u igru, jer je Lodra osvojio narednih pet poena, tokom kojih je ubacio četiri prva servisa, a samo jedan je Đoković uspio da vrati u polje protivnika (4:2). To je bio toliko jak udarac, da je naš teniser izgubio i naredni servis gem (5:2), a potom i meč (6:2).
Od ponedeljka možda četvrti...

Na taj način, braneći 1.000 poena iz 2009. godine, Đoković je eliminacijom u trećem kolu Pariza izgubio čak 910 ATP bodova, tako da bi narednog ponedeljka mogao da lako da sklizne na četvrto mjesto rang liste, a sve u zavisnosti od učinka Endija Mareja do kraja turnira.

Škot je prošle sezone ispao u trećem kolu, a ove se već plasirao u četvrtfinale, tako da će svakom sljedećom pobjedom u Bersiju samo dodatno osvajati bodove. Šansu da stigne Đokovića ima i Robin Soderling, koji je takođe u igri u Parizu.

Do kraja ATP sezone, Đokovića očekuje finale u vidu Masters kupa u Londonu, gdje će se takmičiti sa još sedmoricom najboljih igrača ove godine, prvo po ligaškom sistemu u dvije grupe, a kasnije i polufinalu i finalu.

Do tada, ostaće zapisano da je Đoković u 2010. godini osvojio dva turnira (Doha i Peking), a eliminacija u Parizu tek mu je četvrta u 18 odigranih turnira prije četvrtfinala. Sa druge strane, Lodra se domogao prvog četvrtfinala u karijeri, gdje će mu protivnik biti pobjednik susreta (5) Tomaš Berdih - (10) Nikolaj Davidenko.

Lodra (34. ATP) je tek drugi Francuz koji je 2010. godine porazio Đokovića, poslije Žoa-Vilfreda Conge, koji je od najboljeg tenisera Srbije bio bolji još u januaru, u četvrtfinalu Australian Opena (3:2). U međuvremenu, Đoković je nizao pobjede protiv francuskih tenisera, redom je dobijao Florana Seru, Žeremija Šardija dva puta, Žilijena Benetoa, Gaela Monfisa, Žila Simona i Rišara Gaskea.

Ovaj skor aktuelan je upravo zbog finala Dejvis kupa između Srbije i Francuske u Beogradu, na kojem će Lodra zbog fantastične forme u finišu sezone, pored standardne uloge u dublu, vjerovatno biti izabran i za singl, uz 14. igrača svijeta Monfisa.

Sve ovo važiće samo ukoliko Conga (13. ATP) bude zaista propustio finale DK zbog povrede koljena, a uostalom zbog toga nije nastupio ni u Parizu.

Lodra u dublu nije izgubio nijedan meč za Francuze u pohodu na finale Dejvis kupa, a ovog četvrtka pokazao je i da umije servis-volej igrom da bude ubitačan i u singlu. No, u Beogradskoj areni neće imati 14.000 navijača uz sebe, već će se suočiti sa 20.000 i kusur hiljada fanova protivničkih tenisera i to će svakako biti velika razlika.

U četvrtfinale Pariza, do četvrtka popodne plasirali su se još (8) Endi Rodik, (12) Gael Monfis i (11) Jirgen Melcer, a kasnije se sastaju (3) Endi Marej - (13) Marin Čilić, (1) Rodžer Federer - Radek Štepanek, Stanislas Vavrinka - (4) Robin Soderling...

Plasmanom u četvrtfinale, Lodra je zaradio 55.000 evra i 180 ATP poena, dok je Đoković turnir napustio sa 28.900 evra i minusom od 910 bodova. Titula u "Gradu svjetlosti" donosi ček na 450.000 evra.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC