• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Živojinović: Bez brige, Srbi znaju tenis

Predsjednik TSS tvrdi da nema razloga za brigu oko bezbjednosti pred finale Dejvis kupa. Takođe, poručuje da nema favorita.

 Živojinović: Bez brige, Srbi znaju tenis Izvor: MONDO

Predsjednik Teniskog saveza Srbije Slobodan Živojinović rekao je da pripreme za duel sa Francuskom u finalu Dejvis kupa teku po planu i poručio da će "mečevi u kojima se piše istorija srpskog tenisa" proteći u najboljem redu.

Živojinović je u intervjuu agenciji Beta rekao da su pripreme počele već dan poslije pobjede nad Češkom u polufinalu Dejvis kupa i dodao da u TSS imaju dovoljno iskustva da se izbore sa izazovima koje nosi domaćinstvo završnog događaja teniske sezone.

"Već smo se dokazali kao dobri organizatori zbog čega su nas pohvalili Međunarodna teniska federacija (ITF) i nacionalni savezi koji su nam dolazili u goste. Finale zaista donosi nešto novo, mnogo stvari sa kojima se prvi put susrećemo, ali na vrijeme smo shvatili značaj meča", rekao je Živojinović.

Meč, koji će se održati od 3. do 5. decembra u Beogradskoj areni, za Srbiju će biti istorijski, pošto je već samim plasmanom u finale ostvaren najveći uspjeh u Dejvis kupu.

"Finale je meč decenije za nas... I više od toga. U njemu se piše istorija srpskog tenisa, sporta uopšte. Ono nije samo finale. Ti mečevi će se prenositi u više od 35 zemalja svijeta. Posmatraće ih 250 ili 300 miliona ljudi. To je prilika i za grad Beograd i Srbiju kao zemlju da u svijet pošalje jednu lijepu sliku - sliku Arene u crvenoj boji".

Pojedini strani mediji su, međutim, skeptični po pitanju organizacije meča, prije svega zbog prošlomjesečnog divljanja srpskih huligana, koje obično prati fudbal. Predsjednik Međunarodne teniske federacije (ITF) Frančesko Riči Biti najavio je da će od TSS tražiti dodatne bezbjednosne garancije, iako ne očekuje probleme u Areni.

"To je tačno i apsolutno ćemo preduzeti sve dodatne bezbjednosne mjere, ali to bismo učinili i zbog same činjenice da se igra finale, koje sa sobom nosi neki žar. Želja svih nas da pobijedimo prenosi se tako i na publiku".

Predsjednik TSS je dodao, međutim, da se u medijima pretjeruje sa pričama o navodnim bezbjednosnim problemima. Tvrdnju je obrazložio prethodnim Dejvis kup mečevima u Beogradu, u kojima je srpska teniska publika pokazala da je dobar domaćin.

"Publika ovde zna tenis. Zna da za dobar potez nagradi i protivničke igrače. Imao sam prilike da Dejvis kup mečeve gledam u mnogim gradovima i u nekim je publika bila katastrofalna u odnosu na nas. Zviždi se tokom poena, koriste se trube. A sve to šteti igračima obe ekipe", naveo je Živojinović.

"Podsjetiću i da se u Areni nije zviždalo ni himni SAD kada smo igrali ranije ove godine. Sada ćemo eliminisati i najmanje moguće razloge za podizanje tenzije, koju može da izazove recimo pogrešna sudijska procjena. U finalu ćemo zato imati i 'hok-aj' sistem (video tehnologije)", dodao je predsjednik TSS.



Selektor Francuske Gi Forže nije toliko uvjeren u srpsko gostoprimstvo. On je ranije rekao da njegovu ekipu u Beogradu čeka neprijateljska atmosfera, možda čak i mržnja.

Živojinović, sa druge strane, nije previše uvjeren u iskrenost Foržea, već vjeruje da je to samo "priča za domaću upotrebu", pravljenje "alibija" za eventualni neuspjeh Franzuca.

"Navijanja će biti i treba da ga bude. Tako bi bilo i da se finale igra u Španiji, Parizu ili Njujorku. Baš bi se navijalo. I to je dobro, to je čar sporta".

Predsjednik TSS je i kao igrač imao prilike da iskusi te čari, dva puta i u duelima sa Francuskom. Jednom je, 1991. godine kao gost poražen sa 0:5, dok je 1985. u Beogradu slavio sa 4:1.

"Baš sam ove nedelje gledao snimak tog meča. Dao mi ga je tadašnji selektor Radmilo Armenulić, koji sve to čuva. Gledao sam moj meč protiv Janika Noe u kome smo izborili pobjedu. Bilo je mi je stvarno drago, sjetiti se svega toga poslije 25 godina, svega što smo uradili, atmosfere u Pioniru", prisjetio se Živojinović.

Ideja je zato da se 30. novembra u Beogradu održi i egzibija na kojoj će učestvovali Živojinović i njegov tadašnji saigrač iz reprezentacije Goran Prpić, kao i Bruno Orešar, rival iz Francuske Anri Lekont, nekada najbolji teniser svijeta Rumun Ilia Nastase, sadašnji savjetnik srpske reprezentacije Nikola Pilić.

"Nastasea i Pilića pokušavam da ubijedim da igraju sa našim najboljim juniorima, a da sav prihod iskoristimo za razvoj juniorskog tenisa u Srbiji, kome je potreban svaki evro".

Loša vijest je što Janik Noa neće moći da se pojavi, jer je zbog posla u muzičkoj industriji zauzet tih dana.

Najbolji francuski igrač Žo-Vilfred Conga, 13. teniser svijeta, propustiće meč sa Srbijom zbog povrede. Ta činjenica i prednost domaćeg terena Srbiji daju dobre šanse za uspjeh, ali prema riječima Živojinovića ne i ulogu favorita.

"U finalu nema izrazitog favorita. Obe ekipe su kvalitetne, nisu slučajno u finalu, ali je tačno da imamo prednost zato što igramo u Beogradu pred našom publikom", završio je priču Slobodan Živojinović.

(Beta, foto MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC