• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fetel: Izbjegavao sam ljude i vjerovao

"Ne znam šta da kažem, osim da je ovo bila nevjerovatna sezona za mene i sve ostale u timu", rekao je novi svjetski šampion u Formuli 1.

 Fetel: Izbjegavao sam ljude i vjerovao Izvor: MONDO

Planeta je dobila novog, najmlađeg šampiona svijeta, 32. po redu... Sebastiena Fetela.

Dok su svi na finalu sezone, u Abu Dabiju, očekivali dvoboj Fernanda Alonsa (Ferari) i Marka Vebera (Red Bul) za titulu prvaka, iz trećeg plana iskočio je mladi Nijemac, koji je u svom Red Bulu vodio od početka do kraja, zabilježio petu pobjedu u sezoni, a drugu za redom  i kaznio grešku Ferarija i Alonsa.

Na kraju, plakao je kada je čuo preko radio veze da je postao šampion svijeta...

"Ostao sam bez riječi... Ne znam šta da kažem u ovom trenutku, osim da je ovo bila nevjerovatna sezona za mene i sve ostale u timu. I fizički i mentalno...", izuzetio je 23-godišnji Nijemac poslije sezone u kojoj je tri puta odustajao zbog kvara na bolidu i da nije bilo tako, teško da bismo imali ovako napeto finale u Emiratima.

Fetel je ipak uspio da sa dve vezane pobjede u posljednje dvije trke, u Brazilu i Emiratima, prestigne i klupskog kolegu Vebera i lidera Alonsa.

No, prije dolaska u Jas Marinu, uglavnom se pričalo o tome šta je Alonsu potrebno da zadrži sedam bodova prednosti u odnosu na Vebera. Tek nakon što je Fetel osvojio desetu pol-poziciju u subotu, Alonso bio treći pred start, a Veber tek peti, bilo je onih koji su počeli da prave računice u stilu "A, šta ako Fetel pobijedi..."

Ni to nije išlo Fetelu u korist, jer je u slučaju njegove pobjede Alonsu četvrto mjesto garantovalo titulu, zato što bi tada obojica imala isti broj pobjeda, isti broj drugih i trećih mjesta, ali bi Španac imao jedno četvrto mjesto više od Nijemca.

Dakle, bilo je potrebno da Alonso sa trećeg, padne na peto mjesto, a da Fetel dobije... Ko bi rekao? Dogodilo se!

"Došao sam u Abu Dabi sa vjerom u ekipu i auto koji sam vozio. Vjerovao sam i na dan trke, do posljednjeg kruga..."



O čemu je razmišljao tog dana?

"Probudio sam se jutros trudeći se da ne razmišljam ni o čemu, trudio sam se da izbjegnem kontakt sa raznim ljudima i da se ponašam kao i uvijek, da budem miram... Znao sam mogu da uradim samo jedno, da pokušam da pobijedim i dam sve od sebe, pa šta bude...", rekao je i dodao:

"Bili smo najbolji kada je to bilo najpotrebnije. Zato sam ostao nijem..."



Da li je znao u kakve je probleme upao Alonso poslije odlaska u boks u 16. krugu? Da li je znao da je dobrih 20-ak krugova bilo jasno da će, ukoliko prođe kroz cilj kao prvi, osvojiti titulu?

Nije znao, jer ekipa nije željela da mu to kaže...

"Iskreno, ništa nisam znao dok nisam prošao kroz cilj", rekao je Fetel, koji je prošle sezone u prvoj sezoni sa Red Bulom stigao do drogog mjesta u šampionatu, iza Džensona Batona (Bron GP).

Ipak, nešto je Fetelu "smrdilo"...

"Posljednjih deset krugova sam se pitao šta se događa, jer su mi inženjeri iz kruga u krug davali savjete i pokušavali da mi pomognu da provezem auto kroz cilj... Razmišljao sam: 'Zašto su ovi tako nervozni, mora da smo u mnogo dobroj poziciji'. I pitao sam se: 'Šta to znači?' Trudio sam se da ne gledam na ekran u cilju, da me nešto ne bi poremetilo", opisao je Fetel.

A, onda...

"Onda su mi se javili na radio vezi i počeli da vrište da sam postao svjetski šampion..."

Iste sekunde, Fetel je briznuo u plač, a onda je usljedila euforija, vriska...

"Moram da kažem hvala mnogim ljudima i znam da ću zaboraviti na mnoge, ali ću početi od tima i svih momaka koji su pored staze, svih mehaničara i inženjera. Imamo mnogo jak tim i sjajnu harmoniju u Milton Kejnsu, momci guraju do daske i nadam se da oni slave koliko i svi ostali u Austriji, koji me podržavaju od početka. Poslije svih uspona i padova u sezoni, završilo se ovako nevjerovatnom trkom. Mogu samo da kažem hvala", rekao je Nijemac i potom se zahvalio i rivalima.

"Mislim da je ovo bila nevjerovatna sezona sa užasno neizsvjesnim finišom. Ne znam koliko smo puta imali novog lidera u šampionatu, a neki vozači koji su prerano otpisani, vratili su se na kraju, kao što je uradio Feranando Alonso sa Ferarijem. Borio se do kraja... Kada je Meklaren bio odličan i kada je Luis Hamilton bio vodeći, mnogi su nas otpisali, a mi možemo samo da napišemo knjigu o trkama u kojima smo mogli bolje da završimo", tri odustajanja zbog eksplozija.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC