• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO: "Delfini" plivaju ka Londonu

Olimpijske igre u Londonu su "tek" 2012. godine. Ali, u srpskoj reprezentaciji ne razmišljaju tako. Sve je podređeno tom takmičenju i pohodu na zlato.

 VATERPOLO: "Delfini" plivaju ka Londonu Izvor: MONDO

Vaterpolo reprezentacija Srbije ulazi u fazu ključnih priprema za Olimpijske igre 2012. godine u Londonu.

Utakmicom protiv Makedonije u utorak u novoj sezoni Svjetske lige (bazena "Tašmajdan", vrijeme 19.15 časova, ulaz besplatan), "delfini" počinju ciklus zbog kojeg će na odmor moći tek u avgustu naredne godine.

Zašto je ova Svjetska liga biti bitna? Zato što će njen osvajač, a Srbija brani zlato iz Niša, direktno obezbijediti plasman na Olimpijske igre u Londonu.

"Više puta smo javno rekli da je nama cilj da u Londonu osvojimo zlato. Neće biti lako, naravno, ali ja sam naučen a i moje igrače učim da ako ne želiš i nemaš cilj da budeš prvi onda nećeš ni biti prvi. Ovu reprezentaciju smo i napravili da bismo bili prvi, a ne deseti. Ali i drugi žele to isto. Recimo, Mađari su javno rekli da idu na četvrto uzastopno olimpiojsko zlato i oni će biti mnogo jaki u narednih godinu i po dana...", rekao je selektor Dejan Udovičić na konferenciji za novinare.

Duel sa Makedonijom je u razgovoru sa novinarima bačen u drugi plan. Mnogo je tema kojih se selektor dotakao: od finansija, plana takmičenja, prenatrpanog i napornog kalendara, domaćeg vaterpola...

U Svjetskoj ligi protivnici Srbije su, osim Makedonije, i Njemačka (gostujemo 7. decembra) i najteži rival, svetski vicešampion Španija (gostujemo poslije Nove godine). Iz naše grupe samo jedna ekipa ide na završni turnir, u Firenci od 21. do 26. juna. A tamo treba biti prvi i obezbijediti vizu za London.

Dakle, više nego težak zadatak, što priznaje i selektor: "Čekaju nas izuzetno paklenih godinu i po".

Za prvi meč protiv Makedonije, selektor je pozvao one igrače koji su osvojili svjetsko prvenstvo u Rimu, bili prvi u Svjetskoj ligi u Nišu i Svjetskom kupu u Rumuniji i osvojili bronzanu medalju na EP u Zagrebu.

Nema sumnje da će to biti igrači i koji će u Londonu 2012. godine jurišati na zlato.

"Ti igrači su zaslužili da budu pozvani, a moguće je da će poslije meča sa Španijom biti pozvani i neki mlađi igrači", rekao je selektor, a na pitanje novinara da li time možda šalje signal pojedinim reprezentativcima da im je mjesto sigurno, odgovorio je u kontekstu poruke: "Sigurnost je na individualnu štetu. Povjerenje se teško stiče a lako gubi".

Na spisku su: golmani Slobodan Soro i Gojko Pijetlović, potom Marko Avramović, Živko Gocić, Vanja Udovičić, Boris Vapenski, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Rađen, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović.

Poslije Svjetske lige, na programu je Svjetsko prvenstvo u Šangaju (od 16. jula), na kojem Srbija brani još jedno zlato. Dakle, tek u avgustu ovi momci mogu da planiraju odmor, jer u međuvremenu imaju obaveze u svojim klubovima i klupskim takmičenjima.

Taj prenatrpan i iscrpljujući kalendar natjerao je pojedine evropske asove, poput Filipa Filipovića i Slobodana Nikića, koji igraju za Pro Reko, da inicijaru neku vrstu unije vaterpolo igrača, koja bi od LEN i FINA zahtijevala da napravi bolji i "rjeđi" raspored za međunarodna takmičenja.

Selektor srpskog tima Dejan Udovičić podržava tu ideju, ali nije preveliki optimista da će oni uspjeti nešto da urade, prije svega kod čelnika FINA, koje prije svega zanimaju plivačka takmičenja, a tek onda vaterpolo sportovi.

Neizbježna tema u razgovoru sa selektorom bilo je i finansijsko stanje u Vaterpolo savezu. U Zagreb, na Evropsko prvenstvo išlo se uz pomoć novčanog kredita, učešće u Svjetskoj ligi bilo je pod velikim znakom pitanja.

Ipak, uz konstataciju da je finansijsko stanje "daleko od idealnog", Udovičić kaže da povjerenje na relaciji igrači-stručni štab-Savez nije poljuljano.

"Između nas postoji povjerenje i postoji dogovoren plan i dinamika isplate primanja. Situacija je daleko od idealne, ali se nadam da će naš najtrofejniji sport u narednih nekoliko mjeseci to pitanje i te probleme staviti ad acta", rekao je Udovičić, apelujući na državu i sportske organe da konačno jednom zauzmu pravu strategiju u vezi sa srpskim sportom u cjelini.

"Moramo da kažemo jednom šta hoćemo, koje sportove hoćemo i da budemo realni, jer rezultate možemo da očekujemo tek za četiri, pet godina", ocijenio je selektor.

S tim u vezi je i stanje u srpskom vaterpolu. Bivši trener Partizana je provukao da i on planira da osnuje jedan klub, ali da je svjestan da je to mukotrpan proces.

"Pravljenje kluba i njegovo življenje, sa jasnom ulogom u društvu je prosec koji traje sedam, osam godina. Treba vam mnogo vjere, istrajnosti...", rekao je on i zaključio da je Jadranska liga, uz učešće svih klubova u regionu jedini ili najbolji izlaz za srpski klupski vaterpolo.

(P. Vujić - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC