• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ATLETIKA: Blanka najbolja na svijetu

Blanka Vlašić izabrana je za najbolju atletičarku svijeta za 2010. godinu u izboru Međunarodne atletske federacije (IAAF).

 ATLETIKA: Blanka najbolja na svijetu Izvor: MONDO

Splićanka, inače i najbolja evropska atletičarka, prvi je put osvojila ovu prestižnu nagradu, koja joj je uručena u Monte Karlu, gdje je održano gala proglašenje najboljih u "kraljici sportova".

U ovoj godini je osvojila dva velika zlata, na dvoranskom SP-u u Dohi i EP-u u Barseloni. Osvojila je i Dijamantnu ligu uz sedam pobjeda na ovim velikim mitinzima.

Blanka u karijeri ima osvojena četiri zlata na svjetskim prvenstvima, jedno na Evropskom i Mediteranskim igrama te srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Ovo je treći put da je Vlašićeva kandidat za najbolju atletičarku. Na kraju 2007. i 2009. godine Splićanka je ušla u finale izbora IAAF, ali joj je glavna nagrada oba puta izmicala. Treći put bio je srećan jer ju je stručni žiri napokon proglasio najboljom, baš kao što je to prošli mjesec napravila i Evropska atletska federacija.

"Najveći trenuci su svakako bili evropsko zlato u Barseloni i nastup u Splitu. Naravno, i pobjede na svim mitinzima Dijamantne lige su bile posebne. A razočaranja su bila svaki put kad nisam pobijedila. Mučila sam se kroz sezonu tražeći formu. Čak ni u Barseloni nisam bila u pravoj formi. Uglavnom sam se borila sama protiv sebe, protiv svojih demona. I zato cijenim činjenicu da sam ovdje i da sam čak bila u konkurenciji za atletičarku godine", izjavila je Vlašićeva.

Kao i svaki put morala je da odgovara na pitanja o mogućnosti rušenja svjetskog rekorda koji je već 23 godine u vlasništvu Bugarke Stefke Kostadinove (2,09).

"Svjetski rekord je za mene poput para savršenih cipela. Kad si dijete i toliko ih želiš, izgledaju tako lijepo. I znaš da ćeš jednog dana vjerojatno imati priliku kupiti ih. Svjetski rekord nije nešto zbog čega osjećam pritisak. To je za mene slatka briga", rekla je Vlašićeva, ali odmah je stiglo i pitanje hoće li jednog dana biti vlasnica spomenutih cipela.

"Nadam se, ali teško je to tvrditi sa sigurnošću. Zasad idem u dobrom smjeru. I to mi je dovoljno", dodala je ona.

Blanka Vlašić je treća skakačica uvis koja je proglašena najboljom atletičarkom svijeta od ustanovljenja ove nagrade 1988. godine. Prije nje je to uspjelo Njemici Hajke Henkel 1992, te Južnoafrikanki Hestri Kloe 2003.

U muškoj konkurenciji nagrada za najboljeg atletičara pripala je Kenijcu Davidu Rudiši, koji je ove godine dvaput popravljao svjetski rekord na 800 metara. Prvo je u Berlinu dva kruga istrčao za 1:41.09, a potom je u Rietiju bio još osam stotinki brži. Srušio je na taj način sunarodnika Vilsona Kipketera, koji je trčao pod danskom zastavom, a svjetski rekord je držao 13 godina (1:41.11).

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC