• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MASTERS: Može biti samo jedan!

Rafael Nadal, Rodžer Federer, Novak Đoković i Endi Marej. Četiri najveće zvijezde boriće se u subotu za finale Masters kupa u Londonu.

 MASTERS: Može biti samo jedan! Izvor: MONDO

To se zove Masters!

Četiri najveće zvijezde svjetskog tenisa nastupiće u subotu u polufinalnim mečevima Masters kupa u Londonu.

Prvo će od 15 časova igrati prvi reket svijeta Rafael Nadal i ljubimac domaće publike Endi Marej, a večernji termin pripada dvojici tenisera, koji su za razliku od Nadala i Mareja, osvajali titule na završnim turnirima ATP Tura.

Od 21 čas sastaće se četvorostruki šampion Rodžer Federer i prvak iz 2008. godine Novak Đoković.

Ovaj, 41. Masters kup u istoriji, prvi je od 2004. godine na kojem su se u polufinale plasirali teniseri iz Top 5 grupe na ATP listi. Nadal je prvi, Federer drugi, Đoković treći, a Marej peti.

Ipak, plasira li se u finale, Škot će prestići Robina Soderlina na ATP listi i sezonu ipak završiti kao četvrti.

U prvom duelu sastaju se Nadal i Marej i zaista je teško i pretpostaviti ko bi mogao da bude favorit. Španac je u odličnoj formi došao u London, nakon što je propustio prethodni turnir, Masters u Parizu. Rafa je dobio sva tri meča u Grupi A, protiv Đokovića, Endija Rodika i Tomaša Berdiha i u polufinale stigao sa svega jednim izgubljenim setom i to prvim koji je odigrao na turniru u duelu sa Rodikom.

Nadal je za sada sakupio maksimalnih 600 ATP poena za tri pobjede, uz premiju od 480.000 dolara, ali mu neće biti nimalo lako da se domogne finala, jer će sa druge strane terena imati, za sebe, jako teškog rivala, na veoma neodgovarajućoj podlozi.

Nadal ima 4:0 protiv Mareja na šljaci, ali i 4:4 na tvrdoj podlozi, kakva je postavljena u Dvorani "O2 World". Pored toga, Marej je dobio četiri od posljednjih pet mečeva protiv Nadala! Stoga, ne bi trebalo otpisivati Škota, bez obzira što je djelovao potpuno nemoćno u meču Grupe B, u kojem ga je u dva seta zbrisao Federer.

Poput Nadala, ali još impresivnije, Federer se plasirao u polufinale. Švajcarac u grupi sa Marejom, Soderlingom i Davidom Fererom nije izgubio ni set, što mu nikada do sada nije pošlo za rukom, a Masters kup je osvajao 2003, 2004, 2006. i 2007. godine.

Federer protiv Đokovića ima skor 12:6.

Novak je 2009. imao pozitivan bilans u mečevima sa najtrofejnijim teniserom svih vremena, ali je ove sezone Švajcarac bio bolji i drži skor od 3:1, s tim da je svakako najvažnija pobjeda pripala Đokoviću i to u polufinalu US Opena.

Skor od 12:6 i nije toliko merodavan kada se govori o Federeru i Đokoviću, jer je Novak kao "klinac", probijajući se ka vrhu izgubio u prva četiri susreta sa tada već neprikosnovenim vladarem ATP Tura, a od kada ga je prvi put pobijedio, srpski teniser ima skor 6:8 sa šest godina starijim rivalom.

Đoković je u Londonu prikazao sjajnu formu i iako ima jedan poraz u grupi od Nadala, ima mnogo razloga da pun samopouzdanja uđe u meč sa Federerom. Protiv Berdiha i Rodika, Đoković je igrao impresivno, a isto je bio slučaj i u meču sa Nadalom, dok sredinom prvog seta nije doživio neprijatan problem sa sočivima, zbog čega je nekoliko puta morao da zatraži pomoć ljekara, jednom čak ode u svlačionicu, a potom i izgubi ritam, koncentraciju i meč.

Dva dana kasnije, u petak, protiv Rodika je Đoković ponovo bio na visini zadatka, tako da s pravom može da očekuje pobjedu i plasman u finale.

Prethodne godine, titulu je osvojio Nikolaj Davidenko, ali zbog povreda i loših rezultata u 2010. godini, Rus nije bio u prilici da je brani.

Plasman u finale Masters kupa, na zarađeno u grupi, donosi još 380.000 dolara i 400 ATP poena, dok titula na sve to vrijedi još 770.000 dolara i 500 ATP poena.

Sa svih pet pobjeda, što mogu da ostvare samo Nadal i Federer, iz Londona se može otići sa 1.500 ATP poena i nagradom od 1.630.000 dolara. Ukoliko bi titulu osvojili Đoković ili Marej, oni bi na ATP listu upisali 200 bodova manje, zbog jednog poraza u grupi, a dobili bi ček umanjen za 120.000 dolara iz istog razloga.

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC