• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DEJVIS KUP: Globtroter je stigao u Beograd!

MONDO vam predstavlja Gaela Monfisa, najboljeg tenisera Dejvis kup tima Francuske.

 DEJVIS KUP: Globtroter je stigao u Beograd! Izvor: MONDO

Gael Monfis je jedan od najupečatljivijih likova ATP tura, ali taj epitet nije zaslužio samo zbog boje kože, jer su tamnoputi teniseri rijetki među najuspješnijima, i neobičnih frizura.

Ljudi koji ga dobro poznaju opisuju ga kao Harlem Globtrotera – uvijek spremnog za šou.

Kažu da svojim entuzijazmom djeluje kao magnet na ljude i da često umije sa prijateljima da dođe na Rolan Garos da se zabavljaju sa reketima i lopticama, čak iako oni ne znaju da igraju tenis.

Trenutno najbolje rangirani francuski teniser, Gael Sebastjan Monfis, rođen je 1. septembra 1986. godine u Parizu.

Otac Rufin, koji je došao sa ostrva Gvadalupe, je bivši fudbaler zaposlen kako agent u Frans Telekomu. Mama Silvet, rođena na karipskom ostrvu Martinik, je medicinska sestra.

Da nije profesionalni teniser bio bi košarkaš. Taj sport obožava, a posebno je veliki fan NBA ekipe Denver Nagetsi i košarkaša Karmela Entonija.

Sa svojih 193 cm i odličnim atletskim predispozicijama, Monfis bi vjerovatno bio i uspješan košarkaš, ali bi onda bijeli sport ostao bez jednog vrlo talentovanog i zabavnog momka.

To morate da vidite, uzalud je opisivati.

Svoj talenat Gael Monfis je dokazao još u juniorskoj konkurenciji. Tamnoputi Francuz je 2004. godine osvojio tri grend slem turnira (Australijan open, Rolan Garos i Vimbldon) i bio najbolji junior svijeta. Iste godine odigrao je svoj prvi ATP turnir i velikim koracima grabio ka vrhu.

Svjetsku javnost i publiku "kupio" je na Australijan openu 2007, kada je u drugom kolu eliminisao 11. nosioca Markosa Bagdatisa, sa kojim je igrao finale Oranž bola četiri godine ranije. I ne samo da je pobijedio Kipranina, već je izveo nevjerovatan forhend viner, koji je letio brzinom od 190 km/h.

Čak i legendarni Džim Kurijer je rekao da je to najbrži i najbolji udarac koji je ikada vidio.

Od kada je postao profesionalac pobijedio je u 186 mečeva, a poražen je 119 puta. Od nagrada na turnirima zaradio je 4.842.989 američkih dolara. Osvojio je tri ATP titule (Sopot 2005, Mec 2009 i Monpelje 2010) i igrao u još deset finala.

U martu 2009. bio je deveti na ATP listi, a trenutno zauzima 12. mjesto.

"On je fizički jedan od najspremnijih i najjačih momaka na turu. Imamo mnogo poštovanja jedan prema drugome, jer smo odrasli zajedno. Samo je on neiskusniji. Ukoliko počne da igra dobro, može da pobijedi svakoga. Vrlo je brz, dobar atleta i snažan, pa može da vrati mnogo loptica", rekao je Novak Đoković o Monfisu.


I tamnoputi Francuz zaista jeste uspio da pobijedi "svakoga". Uspio je da uzme skalp petorici tenisera koji su bili (ili jesu) broj jedan: Endiju Rodiku, Maratu Safinu, Lejtonu Hjuitu, Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu. A interesantno je da do sada u pet ATP mečeva nije savladao Novaka Đokovića.


Zbog specifičnog načina igre i čestih proklizavanja na terenu, posebno šljakastom, dobio je nadimak "Slajdermen" (engl. Slider Man).


Ima ratnički duh i veoma brze noge.


"To je dio mene. Kada sam na terenu, moj stil je moja priroda, moj instinkt. Volim da trčim i roditelji mi uvijek govore da je to božji dar", rekao je jednom prilikom za sebe "La Monf", francuska uzdanica za grend slem trofej.

Van terena Gael Monfis vrlo često šeta sa sa slušalicama, a na njegovom iPod-u je pretežno R&B.

A ukoliko želite da redovno budete obavješteni o tome šta se dešava u njegovom životu, onda koristite blagodeti Twittera.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC