• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DEJVIS KUP: Monfis ubjedljiv, Francuzi vode

U prvom meču finala Dejvis kupa u petak: Tipsarević - Monfis 0:3 (1:6, 6:7, 0:6). Francuzi su osvojili prvi poen od tri neophodna za titulu.

 DEJVIS KUP: Monfis ubjedljiv, Francuzi vode Izvor: MONDO

Devedeset deveto finale kultnog teniskog takmičenja, Dejvis kupa, počelo je ovog petka, 3. decembra 2010. godine u Beogradu.

Ne baš dobro po srpski tim...

U početku u ne baš, a potom pristojno Beogradskoj areni, borbu Srbije i Francuske za "Salataru" počeli su (2) Janko Tipsarević i (1) Gael Monfis!

Lakše nego ikada u Dejvis kup mečevima za svoju zemlju, čije boje brani duže od deset godina, Tipsarević je izgubio meč. Bilo je 3:0 za Francuza - 6:1, 7:6, 6:0.

Prvi set, uz dominantnu igru i 16 vinera, Monfis je dobio sa 6:1. Janko je set počeo sa dve uzastopne servis greške, potom i prepustio servis protivniku, poslije čega nije uspio da se vrati u igru, ni psihički, a fizički je bio previše hladan.

Upravo takva, hladna, bila je i publika. Dok je Monfis briljirao, pogađao vinere, stizao nemoguće, glasnija je bila formacija francuskih navijača, kompletno obučena u plavo.

U drugom setu, iako je imao dve prilike za brejk, prvu kod 1:1, a drugu pri rezultatu 3:3, Tipsarević nije uspio da oduzme servis protivniku, pa se otišlo u taj-brejk.

Na putu do 6:6, tri puta je Beograđanin sa "nulom" dobijao svoje servis gemove, bio dominantniji u igri, ali je loše igrao na brejk lopte. Primjera radi, kod 3:3, sjajno je izgradio poen, otjerao Monfisa u defanzivu i onda "čist" stop volej poslao u mrežu.

Taj-brejk počeo je spornom odlukom prvog sudije Džeja Garnera. Poslije dugih zvižduka probuđene publike, koja je prvi put pokazala da zaista može da bude adut srpskog tima, Monfis je konačno odservirao prvi servis u doigravanju i pogodio liniju, ali je linijski sudija viknuo: "Aut!".

Francuz je tražio "čelendž" i bio u pravu, ali nikome u hali nije bilo jasno zbog čega je Garner dosudio direktan poen za Monfisa, jer je Tipsarević bio "na lopti" i vjerovatno bi vratio loptu da nije prekinut poen.

U svakom slučaju, o asu nije bilo govora, ali je poslije velike rasprave između Garnera i našeg selektora Bogdana Obradovića, u koju se nepotrebno uključio i Tipsarević, ipak ostala odluka da Monfis vodi sa 1:0.

Nepotrebno se Tipsarević uključio u dijalog najviše zbog toga što je već u narednom poenu čist forhend zakucao u mrežu i prepustio "mini brejk" Francuzu (0:2). Ipak, to nije rezultatski odlučilo drugi set, jer je Janko uspio da vrati "mini brejk" i izjednači na 3:3.

Pri rezultatu 4:4, sjajan servis protivnika, Monfis je odigrao dva vanserijska poena, jedan na svoj servis, drugi na servis protivnika, kada je jednostavno postavio reket ispred tijela da bi vratio Tipsarevićev početni udarac, a potom kaznio njegov nedovoljno konkretan izlazak na mrežu za 4:6 i dve set lopte...

Već prvu, Monfis je pretvorio u 2:0, jer je srpski teniser izbacio forhend duboko u aut.

Od toga, Tipsarević se nije oporavio do kraja meča...

Način na koji je izgubio drugi set, odrazio se na Tipsarevića na startu trećeg seta. I ne samo na startu... Poslije 0:3, brzo je bilo i 0:6. Lakše nego što je vjerovatno i sam očekivao, Monfis je pobjedom "otvorio" spektakl u Beogradskoj areni.

Francuzi vode sa 1:0.

Tipsarević je u možda i najvažniji meč karijere ušao kao 49. teniser svijeta i sa skorom 2:2 u ATP duelima sa protivnikom, Monfisom, koji je krunu sezone dočekao kao 12. igrač na ATP listi. Posljednji put, dva desnoruka tenisera sastala su se u šesnaestini finala ovogodišnjeg US Opena, kada je Francuz bio bolji sa 3:1 u setovima.

Potom bi, ukoliko selektori Bogdan Obradović i Gi Forže, do sat vremena prije početka drugog meča ne promiješaju karte i naprave izmjene, na teren Beogradske arene trebalo da istrče (1) Novak Đoković i (2) Žil Simon.

U subotu su na programu dublovi, a određeni su Nenad Zimonjić i Viktor Troicki sa jedne, odnosno Majkl Ljodra i Arno Klemon sa druge strane.

Pobjednik Dejvis kupa za 2010. godinu postaće tim koji je prvi stigne do tri pobjede. Ako se to ne dogodi u subotu, odluka će pasti u nedjelju, kada će prvo na teren najbolji igrači obje reprezentacije u singlu, Đoković i Monfis, a potom bi trebalo da igraju Tipsarević i Simon.

Srbija se u trećoj sezoni u Svetskoj grupi plasirala u svoje prvo finale u istoriji, dok su Francuzi u 89 sezona u Svjetskoj grupi odigrali 15 finala i osvojili devet titula.

Do finala, Srbija je u prvom kolu u Beogradu pobijedila najtrofejniju naciju u ovom takmičenju, Sjedinjene Američke Države sa 3:2, potom su "orlovi" napravili podvig i u Splitu preslišali Hrvatsku sa 4:1, da bi u polufinalu, u velikoj drami, u Areni pali Česi. Janko Tipsarević je u posljednjem singlu u nedjelju protiv Radeka Štepaneka izborio treći poen (3:2), a Česi su poslije dubla u subotu vodili sa 2:1.

Francuzi su više nego impresivno stigli do finala, sa svega jednim porazom u 15 odigranih pojedinačnih mečeva. Zanimljivo, "Galski pijetlovi" su u sva tri kola bili domaćini. Protiv Njemačke bilo je 4:1, potom je na red došao aktuelni šampion Španija. "Furija" se bez Rafaela Nadala provela kao bosa po trnju i izgubila sa 5:0, baš kao i Argentina u polufinalu.

Ni Srbija, ni Francuska, nisu bile među osam nosioca prije žrijeba za 2010. godinu.
(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC