• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DEJVIS KUP: Srbija izjednačila!

Novak Đoković deklasirao Žila Simona (6:3, 6:1, 7:5) i izjednačio rezultat na 1:1 u finalu Dejvis kupa između Srbije i Francuske.

 DEJVIS KUP: Srbija izjednačila! Izvor: MONDO

Samo da nam je Nole živ i zdrav!

Nezaustavljiv je bio Novak Đoković protiv 42. igrača svijeta Žila Simona. Najbolji srpski teniser ostvario je ekspresnu pobjedu 6:3, 6:1 i 7:5, za dva sata i 18 minuta igre.

Srbija je upisala prvi poen u svom prvom finalu Dejvis kupa i ukoliko u subotu Nenad Zimonjić i Viktor Troicki trijumfuju u dublu, izabranici Bogdana Obradovića prvi će u nedjelju imati meč loptu za "salataru". Međutim, Nole će tada ukrstiti koplja sa daleko jačim protivnikom - Gaelom Monfisom, najbolje rangiranim francuskim reprezentativcem u Beogradu.

"U svakom slučaju će taj duel imati uticaja (na krajnji ishod) i do tog meča će svakako doći. Bitna je razlika da li u taj meč ulazimo sa 2:1 ili 1:2. Zato, u subotu moramo da damo sve od sebe, da odigramo dobro i da svi zajedno pomognemo Viktoru (Troickom) i Zikiju (Nenadu Zimoniću). Mislim da imaju šanse da pobijede uz ovu publiku, koja je danas bila fantastična. Arena je bila puna, tako treba da bude i u subotu", rekao je Đoković odmah nakon pobjede.

Nije dobro počelo protiv "trikolora". Janko Tipsarević je lako prepustio vođstvo Francuzima, a "kestenje iz vatre" morao je da vadi prvi adut "orlova". Đoković je taj posao završio bez ijedne mrlje.

Maestralno je Srbin odigrao drugi singl finala. Najjače oružje Novaka bio je servis kojim je uništavao Simona. Imao je Đoković 12 asova i čak 17 servis-vinera. Doduše, naš reprezentativac je napravio 36 neiznuđenih grešaka, ali je zato zabeležio sjajnih 62 vinera naspram 22 Simonovih.

Đoković je uspio i da probudi beogradsku publiku, prilično uspavanu nakon poraza Tipsarevića od Monfisa.

"Ovo je finale Dejvis kupa, rezultat (u setovima) ovdje ništa ne važi. Nije bitno s kim igrate, svaki poen, svaki meč tokom tri dana morate maksimalno skoncentrisano da odigrate, ako želite da pobedite. Odigrao sam fenomenalno tokom cijelog melča, samo samo u posljednja tri gema malo stao, 'pao' mi je servis, poslije čega se on vratio u set, ali ne u potpunosti...", smatra treći teniser planete.
Oba tenisera maksimalno koncentrisano su ušla u meč. Simon i Đoković su vrlo sigurni bili na svoje servise, sve do sedmog gema kada Novak dolazi do dve brejk lopte (15:40), a potom i do treće. Ne koristi ih, ali zato četvrtu, u maratonskom gemu, pretvara u prvo vođstvo na meču 4:3.

Đoković je "skratio" loptu, Simon na vrijeme stigao do nje, ali je ispucao pravo u mrežu.

Atmosfera u Beogradskoj areni bila je sve bolja, dok je grupa francuskih navijača sve manje dolazila do izražaja.

Poslije prvog brejka Đoković je bio pod pritiskom na svoj servis. Nije briljirao, dozvolio je Simonu i brejk loptu, ali je na kraju Srbin postavio stvari na svoje mjesto. Ne samo da je sačuvao servis, već je naredni ubjedljivo dobio - 6:3.

Kako je meč odmicao Nole je igrao sve bolje, inspirisala ga je i prepuna Arena. Ubitačnom ritmu nastavio je i drugi set, dobio devet od deset uzastopnih gemova i poveo sa velikih 2:0.

Simon je prekinuo seriju Srbina na početku trećeg seta, međutim Đoković je bio koncentrisan i spreman na sve izazove. Nastavio je Srbin sa odličnim servisom, osvojio tri vezana gema i opet došao do prednosti protiv dve godine starijeg Francuza. Servirao je Đoković za meč, ali je Simon baš tada rešio da napravi prvi brejk i odloži trijumf srpskog igrača.

Bio je to prvi i jedini trenutak slabosti Đokovića u duelu sa Simonom. Istom mjerom se revanširao Francuzu već u narednom gemu i posle 17 minuta, na svoj servis, stigao do još dve meč lopte. Drugu nije iskoristio, ali jeste treću - 3:0

Poslije prvog dana finala Dejvis kupa rezultat je 1:1. Uzbuđenja tek predstoje.

"Sigurno da sam zadovoljan, poslije 1:1. Ovo je užasno teško finale, svaki gem je važan, a kamoli meč...", bile su prve riječi selektora Bogdana Obradovića poslije izjednačenja.

"Svaka čast Novaku. Iako je umoran, poslije naporne sezone, smogao je snage da završi sve u tri seta, što važno, jer je tako sačuvao energiju za meč u nedjelju. Sada je važno da se skoncentrišemo na dubl, koji će igrati bitnu ulogu pred rasplet trećeg dana...", dodao je on.



Đoković i Simon su, ne računajući duel u Beogradskoj areni, odigrali šest mečeva. Prednost je ubjedljivo na strani srpskog tenisera koji ima pet pobjeda i samo jedan poraz u njihovom prvom duelu odigranom 2008. u Marseju 1:2 (2:6, 7:6, 5:7).


Đoković se iste godine revanširao Simonu na Masters kupu u Šangaju 2:1 (4:6, 6:3, 7:5), da bi 2009. dobio sva tri duela: u Dubaiju 2:1 (3:6, 7:5, 7:5), u Sinsinatiju 2:0 (6:4, 7:5) i Šangaju 2:1 (6:3, 2:6, 6:2).

Ove godine Đoković i Simon odigrali su samo jedan meč u Pekingu - treći igrač svijeta zabilježio je najubjedljiviju pobjedu 2:0 (6:3, 6:2).

Đoković u Dejvis kupu u singlu ima skor od 17 pobeda i šest poraza (7-2 na tvrdoj podlozi). Sa druge strane Žil Simon je dva puta slavio i isto toliko puta izgubio, obe pobjede u singlu zabilježio je na tvrdoj podlozi,

Francuzi ove sezone u Dejvis kupu, računajući prvo kolo protiv Njemačke, drugo protiv Španije i treće protiv Argentine, kao i meč Tipsarević - Monfis, nisu izgubili nijedan jedini meč koji je odigran do kraja.

Špance i Argentince su dobili 5:0, a samo Nijemce 4:1, s tim da je pri rezultatu 3:0, Conga predao singl u nedjelju protiv Simona Grola.

U meču koji je otvorio veliko finale Dejvis kupa Gael Monfis je ubjedljivo pobijedio Janka Tipsarevića sa 3:0. Francuska vodi sa 1:0.

U subotu je na programu dubl Zimonjić/Troicki - Ljodra/Klemon. Obradović očekuje prvo vođstvo Srbije.

"Sa te strane, može se reći da imaju prednost, jer jesu uigrani, ali mi imamo Zimonjića, koji je dugi niz godina jedan od najboljih igrača svijeta u dublu, a uz to, oni ne znaju igru Viktora Troickog u dublu... To može da bude prednost za nas".

Viktor i Nenad?

"Oni su i veliki drugari... Viktor je oduševljen što će igrati zajedno sa Nenadom, spremali smo se dugo za to i jedva čekamo da počne...", zaključio je Obradović.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC