• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi prokockali 2:0, Francuzi maze "salataru"

Nenad Zimonjić i Viktor Troicki poraženi od Arnoa Klemona i Majkla Ljodre iako su vodili 2:0 - 6:3, 7:5, 4:6, 5:7, 4:6.

 Srbi prokockali 2:0, Francuzi maze "salataru" Izvor: MONDO

Francuska je povela 2:1 protiv Srbije u finalu Dejvis kupa i došla na korak od osvajanja "salatare". Od konačnog trijumfa dijeli je još poen u singlu, koji u nedelju mogu da joj donesu Gael Monfis protiv Novaka Đokovića ili Žil Simon protiv Janka Tipsarevića (ako selektori ne naprave izmjene).

Da bi Srbija ostvarila istorijski uspjeh neophodno je da njeni teniseri imaju stoprocentan učinak posljednjeg dana takmičenja u Beogradskoj areni.

A malo je nedostajalo da "orlovi" u subotu steknu veliku prednost i da oni uđu u predvorje raja. Nenad Zimonjić i Viktor Troicki bili su nadomak pobjede nad Arnoom Klemonom i Majklom Ljodrom, vodili su 2:0 u setovima!

Međutim, znatno iskusniji francuski dubl igrači počeli su da koriste šanse. Kako je vrijeme odmicalo nivo samopouzdanja im je rapidno rastao, a Srbi su postajali sve nervozniji. U četvrtom setu je domaće igrače samo nekoliko poena dijelilo od velikog slavlja, ali prokockali su dvije brejk lopte. Razigrao se Klemon i dao krila "trikolorima".

Uoči subotnjeg meča bilo je spekulacija da će, umjesto najavljenog Troickog, u paru sa Zimonjićem igrati Novak Đoković, jer dan ranije nije potrošio mnogo snage protiv Žila Simona. Ipak, selektor Bogdan Obradović i savjetnik Nikola Pilić odlučili su da ništa ne mijenjaju.

U uvodna dva seta Troicki je pokazao da odluka nije bila pogrešna - odlično je servirao, podjednako efikasan je bio i na mreži. A kada su kola krenula nizbrdo, nisu se mogla zaustaviti.

U Beogradskoj areni bilo je kao na fudbalskom stadionu i to u vrijeme nekog velikog derbija. Publika je aktivno učestvovala u meču, u pojedinim momentima je prevazilaza granice dozvoljenog u "bijelom sportu". Na kraju, radovali su se malobrojniji navijači u plavim majicama.

Meč je trajao četiri sata i 34 minuta.

"Postoji zona sumraka u sportu koja se zove sreća. To je presudilo", bio je prvi utisak Bogdana Obradovića.

"Nije nam pao moral, njima je potrebna još jedna pobjeda. U nedelju prvi na teren izlazi Novak. Očekujem da će konačnog pobjednika odlučivati peti meč", dodao je selektor Srbije.

Srpskim teniserima bio je dovoljan jedan brejk (za 3:1) da poslije 42 minuta dobiju prvi set u dublu u finalu Dejvis kupa.

U četvrtom gemu, u kome je servirao Klemon, iskoristili su treću priliku, a do prednosti su mogli ranije, već kod 1:0, kada je početni udarac imao Ljodra.

Srbi su uglavnom bili sigurni na servis. Francuski par je jedinu brejk loptu u trenutku kada je Zimonjić servirao za set, kod 5:3. Međutim, najstariji srpski reprezentativac je poslao tri projektila i stavio tačku - 6:3.

"Trikolori" su u drugom setu prvi zaprijetili. Lob Klemona donio im je 15:40 na servis Zimonjića, koji je zatim odservirao as - pokazalo se tek poslije "čelendža", jer je loptica samo "liznula" liniju. Srpski teniseri su zatim lako osvojili naredna tri poena i izjednačili na 3:3.

Zatim su domaćini mogli do kapitalne prednosti, dva puta su imali šansu, ali je Ljodra oba puta poslao odličan slajs servis i izbacio Troickog sa terena. Francuzi su poveli 5:4.

Već u narednom gemu imali su gosti i set-loptu, ali je ponovo Zimonjić servisima donio izjednačenje - 5:5.

Serija brejk lopti je nastavljena - Zimonjić i Troicki su "napali" Klemonov servis, došli do 30:40, a onda je francuski veteran podlegao pritisku i napravio duplu servis grešku.

Troickom je preostalo da "odservira" drugi set. Ali, on se prvi put na meču suočio sa problemom. Klemon i Ljodra su poveli 15:40, Srbi su anulirali tu prednost, a onda je "prste umiješala" publika.

Sinhronizovano su gostujući napadači počeli da se deru tokom narednog poena, koji je pripao njihovim ljubimcima. Bunili su se srpski igrači i selektor Bogdan Obradović, ali uzalud. Tokom narednog poena uzvratile su pristalice "orlova", koji su tada pretrpjeli brejk.

Viktor Troicki se naročito iznervirao, a "pukao" je kada na početku taj-brejka Ljodra dobio drugu priliku za prvi servis zbog ometanja publike.

Tada je sa klupe ustao Janko Tipsarević, uzeo mikrofon i zamolio gledaoce da se smire.

Iako iznervirani srpski reprezentativci su napravili mini brejk za 3:1, a onda i za 6:3, poslije Zimonjićevog "riterna" bekhendom, koji je natjerao protvnike na grešku.

Poslije 74 minuta na semaforu pisalo 7:6 (7:3).

Statistika je pokazala da su Srbi bili bolji i u drugom setu - iako su napravili duplo više neiznuđenih grešaka (6-12), imali su znatno više direktnih poena (37-24).

Kao u finišu drugog, tako se i na početku trećeg seta Troicki namučio na svoj servis. Ovaj put, Francuzi su iskoristili priliku. Iako su se domaći igrači "izvukli" na 15:40, treću brejk loptu nisu spasili poslije igrarija na mreži - 0:1.

Tradicija, prema kojoj Klemon gubi servis u svakom setu, nije nastavljena iako je bilo blizu toga. Međutim, kod 3:4, Srbi nisu iskoristili dvije brejk lopte.

Francuzi nisu dobili set rezultatom 6:3 iako su imali šansu već su malo sačekali i osvojivši gem na servis Ljodre, poslije 51 minuta prepolovili "minus" - 1:2.

Opet su "orlovi" više griješili (16-10), ali su "trikolori" uspjeli da naprave isti broj direktnih poena - 16.

U četvrtom setu nije bilo turbulencija sve do osmog gema. A onda je smeč Zimonjića do delirijuma doveo većinu prisutnih u Areni, jer je obezbijedio dvije brejk lopte, sa težinom meč lopti. Međutim, tada je Klemon preuzeo odgovornost - prvo je neodbranjivo servirao, a zatim je sa dva dobra voleja, uz jedan Ljodre, donio svom timu gem - 4:4.

Umjesto da Srbi dođu na prag trijmfa, gosti su došli do izjednačenja.

Servirao je Troicki kod 5:5, Francuzi su odigrali odlično, domogli se dvije brejk lopte, a iskoristili su prvu. Tačnije, Klemonov sjajan lob udarac završio je na liniji - 6:5. Zatim su rutinski došli do 7:5 poslije 65 minuta.

Osokoljeni izjednačenjem na 2:2 "trikolori" su u peti set ušli puni samopouzdanja, a naspram sebe su imali sve nervoznije protivnike. To su već na startu materijalizovali oduzimanjem servisa Zimonjiću.

Vrijeme je bježalo, Francuzi su bili sve bliži pobjedi. A onda su, kod 3:4, Srbi dobili priliku da izjednače, na servis Klemona - 15:40. Međutim, ostali su na dva napravljena brejka iz 13 pokušaja!

To je ujedno bila i posljednja prilika da se vrate u meč. "Galski pijetlovi" su stigli do 6:4.

Zimonjiću i Troickom je ovo prvi poraz u trećem meču koliko su odigrali u paru.

Prvi put igrali su zajedno u plej-ofu za opstanak u Svjetskoj grupi, septembra 2008. godine u Bratislavi, kada su pobijedili Mihala Mertinaka i Filipa Polašeka sa 3:1 (7:6, 6:4, 6:7, 7:6). Potom, već narednog marta u Benidormu, u prvom kolu Svjetske grupe protiv tada aktuelnog šampiona Španije, Zimonjić i Troicki nadigrali su favorizovane Felisijana Lopeza i Tomija Robreda sa 3:0 (7:6, 6:4, 7:6), ali je "Furija" bila ubjedljiva u singlu i pobijedila sa 4:1.

Međutim, treća im nije bila sreća. Francuska u finalu Dejvis kupa ima vođstvo od 2:1 poslije drugog dana, jer je u petak Gael Monfis maksimalnim rezultatom savladao Janka Tipsarevića, a Novak Đoković uzvratio Žilu Simonu istom mjerom.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC