• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DK: Đoković izjednačio na 2:2

Novak Đoković je pobijedio Gaela Monfisa 3:0 (6:2, 6:2, 6:4) i izjednačio u finalu Dejvis kupa na 2:2.

 DK: Đoković izjednačio na 2:2 Izvor: MONDO

Najbolji srpski teniser izašao je u grotlo Beogradske arene pod velikim pritiskom imperativa uspeha u meču sa 12. igračem sveta, koga je pobijedio u svih pet prethodnih duela. Nije imao pravo na grešku, jer su treći dan takmičenja Francuzi dočekali sa prednošću od 2:1.

Novak je u prva dva seta bio smiren, silno motivisan i koncentrisan. Servis mu je, kao i prethodnih nekoliko mjeseci, bio odličan, udarci su mu bili snažni, odmjereni i precizni. Pad je doživio u prvoj polovini trećeg seta, ali se digao na vrijeme da spriječi da meč uđe u četvrti.

To je bio dovoljno da "samelje" 24-godišnjeg Parižanina i ostvari sedmu pobjedu u isto toliko mečeva ove godine u Dejvis kupu, što je rezultat kojim mogu da se pohvale samo legende "belog sporta", Ivan Lendl, Boris Beker i Andre Agasi, kao i Džon Mekinro, koji je ostvario trijumf više.

Apsolutnom kontrolom događaja na terenu treći teniser svijeta je uspostavio dominaciju, iz koje je Monfis uspio da se otrgne samo na kratko (u trećem setu). U ostalom dijelu meča, Đoković je konstantno terao Francuza da pravi greške.

Poslije sat i minuta, Novak Đoković je lopticu prebacio na tenisere koji će u petom meču odlučiti o novom vlasniku "salatare" - 6:2, 6:2, 6:4.

Srpski teniser napravio je dva brejka u prvom setu (36 minuta), za 3:1 i 6:2.

Prvi put je protivniku oduzeo servis u četvrtom gemu iako je Francuz imao 30:0. Novak je osvojio naredna četiri poena, nateravši protivnika da napravi tri neiznuđene greške.

Đoković je od starta meča dobio 14 uzastopnih poena na svoj servis, a onda je, u sedmom gemu, Monfis osvojio četiri od narednih pet poena i stigao do prve brejk lopte. Međutim, tada je Parižanin nerezonski forhend poslao u aut, zatim je Novak "skraćenom" lopticom došao do prednosti, a poslije još jedne greške Francuza na semaforu je pisalo - 5:2.

Set je završen pošto je Srbin iskoristio drugu brejk loptu u osmom gemu - 6:2.

O Novakovoj dominaciji svjedoči podatak da je uzeo skoro duplo više poena - 28:16. Prvi servis ga je odlično služio, ubacio ih je 82 odsto. Imao je samo tri neiznuđene greške, naspram 11 protivnika.

Drugi set (41 minut) je imao sličan scenario kao prvi i isti ishod - 6:2.

Đoković je i dalje bio siguran na servisu, a "La Monfa" je mučio kada je on imao početni udarac. Izvukao se Francuz pri rezultatu 1:2, ali ne i kod 2:3. Shvatio je Novak da će slomiti rivala strpljivom igrom i prema tom receptu je dočekao četiri greške Monfisa, što je bilo dovoljno za brejk i vođstvo Srbina od 4:2.

Dobio je Novak četiri gema zaredom, od 2:2. Tačku na set stavio je drugim brejkom. Monfis je tri puta poslao lopticu u mrežu, a jedan poen Đoković je osvojio fantastičnom defanzivom, koja je digla publiku na noge - 6:2.

Parižanin nije imao nijednu brejk priliku u drugom setu, a ponovo je napravio znatno više grešaka (15-7). Srbin je bio gotovo nepogrešiv kada bi pogodio prvi servis (12/13).

S obzirom na to da nije imao šta da izgubi "francuski klizač" je opustio ruku i počeo jače i preciznije da "bije" lopticu. Kao plod takve igre došli su brejkovi.

Uz to, Novaku je na kratko "oslabio" servis i počeo je da gubi strpljenje.

Monfis mu je oduzeo servis za 2:1, čemu su prethodile tri neiskorišćene brejk lopte Novaka Đokovića (kod 1:0), od kojih je Francuz spasio dve asovima, uz pomoć "oka sokolovog".

Srpski teniser se brzo opravio, dva vinera bekhendom i jedan topovski forhend bili su mu dovoljni da treći set odmah vrati u "egal" - 2:2.

Međutim, 12. igrač sa ATP liste je ponovo vratio brejk prednosti (4:3), poslije čega je iznervirani Đoković istukao reket o pod i slomio ga. To ga je smirilo. Poslije pauze između gemova vratio se na teren i opet uzvratio brejkom - 4:4.

Utisak je da je taj gem presudio.

Treći put u trećem setu, odnosno sedmi put na meču, Đoković je oduzeo servis Parižaninu za konačnih 6:4.

Igrači su na terenu proveli ukupno dva sata i 14 minuta.

Kako saznajemo, u petom meču finala igraće Viktor Troicki i Majkl Ljodra. Očekivalo se da francuski selektor Gi Forže zameni Žila Simona, koji je već duže vrijeme u lošoj formi, i umjesto njemu ukaže povjerenje Ljodri, koji je u velikom usponu.

S druge strane, srpski selektor Bogdan Obradović i savjetnik Nikola Pilić imali su dilemu - da li pružiti šansu upornom Janku Tipsareviću poslije ubjedljivog poraza od Monfisa u petak, ili Viktoru Troickom, koji je dobro igrao u većem dijelu subotnjeg dubla, ali kome je neuspjeh teško "pao".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC