• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija osvojila Dejvis kup!

Srbija je pobjednik Dejvis kupa. U finalu je savladala Francusku 3:2. Odlučujuću pobjedu donio Viktor Troicki protiv Majkla Ljodre - 3:0.

 Srbija osvojila Dejvis kup! Izvor: MONDO

Srbija je najbolja teniska nacija na svijetu u 2010. godini! "Orlovi" su osvojili "salataru" trijumfom nad Francuskom u finalu u grotlu Beogradske arene - 3:2.

Pogledajte FOTO-GALERIJU iz Arene!

Odlučujući poen donio je fantastični Viktor Troicki ubjedljivim trijumfom nad Majklom Ljodrom 6:2, 6:2, 6:3.

Srbi su posljednji dan finala Dejvis kupa dočekali "u minusu" (1:2), ali su u nedelju napravili preokret sa dvije maksimalne pobjede. Prije Troickog, Novak Đoković je počistio Gaela Monfisa - 6:2, 6:2, 6:4.

Tako je Srbija postala 13. nacija koja je osvojila Dejvis kup, a tek četvrta kojoj je to uspjelo poslije poraza u dublu i kasnijeg preokreta. Prethodno, to su učinili Rusi 2002. godine, a i tada su stradali Francuzi.

Takođe, Đoković i drugovi su prvi koji su se domogli trona, a da su se prethodne godine borili za opstanak u Svjetskoj grupi I.

Ipak, silno motivisani Đoković odigrao je fenomenalno, a onda se postavilo pitanje, koga će selektori poslati na teren u odlučujućem meču.

Obojica su napravila promjene u odnosu na singlove u petak, u kojima su Janko Tipsarević i Žil Simon ubjedljivo poraženi. Na megdan su izašli 30. igrač sa ATP liste, Viktor Troicki, i 23. teniser svijeta, Majkl Ljodra.

Iako pun samopouzdanja poslije trijumfa u dublu u kome je savladao upravo Troickog, iako znatno iskusniji (šest godina stariji i sa pet ATP titula naspram samo jedne Viktora), iako u odličnoj formi u posljednje vrijeme, Majkl Ljodra je počišćen sa terena.

Troicki je odigrao vjerovatno najbolji meč u karijeri. Servis mu je oduvijek bio najjače oružje, ali kako je moćno djelovao kada krene na mrežu, a naročito kada je "riternirao". U paramparčad je razbio jednog od posljednjih autentičnih servis-volej igrača. Protiv tenisera prepoznatljivog po sjajnom servisu, napravio je čak osam brejkova.

Za trijumf je Viktoru Troickim trebalo dva sata i 13 minuta.

Ogroman je pritisak stavljen na pleća Troickog i Ljodre. Sa tim teretom znatno bolje se izborio Srbin.

Francuz je prvi imao brejk lopte, i to dvije, već u prvom servis gemu Srbina. Međutim, Viktor se spasio, a odmah zatim iskoristio prvu priliku na servis protivnika - "probio" ga je "pasing šotom" za 2:1.

Nije se drugi reket Srbije zaustavio na tome. Nalazio je rješenja za Ljodrine izlaske na mrežu, što je nastavio da pretvara u sve veću prednost. Napravio je i drugi brejk za 4:1.

S obzirom na to da je 30. igrač sa ATP liste vidljivo smireniji ušao u odlučujući megdan sa sedam mjesta bolje rangiranim Francuzem, prvi set je priveo kraju poslije 39 minuta - 6:2.

Mogao je i ranije, ali je pri vođstvu od 5:1 propustio dvije brejk, ujedno i set lopte.

Ljodra je sigurnije ušao u drugi set i, kao i u prvom, lako osvojio svoj servis gem i odmah zatim došao do brejk lopte. Ovaj put nije propustio šansu - 2:0.

Međutim, 24-godišnji Beograđanin nije klonuo duhom. Naprotiv. Poletio je! Osvojio je narednih šest gemova.

Fantastičnom igrom je "samljeo" Ljodru. Realizovao je tri od pet brejk lopti i posle 47 minuta borbe u drugom setu doveo srpsku reprezentaciju na korak od "salatare" - 6:2.

Gdje je stao u drugom, Troicki je nastavio u trećem setu. Na startu je napravio brejk, u čemu mu je pomogao Ljodra duplom servis greškom, a onda je Srbin osvojio i osmi gem u nizu - 2:0.

Parižanin je prekinuo niz Srbina, smanjio na 1:2, ali goropadni Troicki nije posustao. Za čas je poveo 4:1. Kao da mu je zadrhtala ruka zbog blizine trijumfa, pa je dozvolio Ljodri da mu oduzme servis i smanji "minus" na jedan brejk - 2:4.

Ipak, trenutak slabosti nije poremetio Viktora - dobio je naredna dva gema (6:3) i doveo Srbiju do trona.

Na tom putu, prije Francuza, pred "orlovima" su redom "padali" Amerikanci (3:2), Hrvati (4:1) i Česi (3:2).

Rezultati finala:

petak

Janko Tipsarević - Gael Monfis 1:6, 6:7, 0:6
Novak Đoković - Žil Simon 6:3, 6:1, 7:5

subota

Nenad Zimonjić/Viktor Troicki - Arno Klemon/Majkl Ljodra 6:3, 7:5, 4:6, 5:7, 4:6

nedelja

Novak Đoković - Gael Monfis 6:2, 6:2, 6:4
Viktor Troicki - Majkl Ljodra 6:2, 6:2, 6:3

SVI OSVAJAČI DEJVIS KUPA: SAD 32, Australija 28, Velika Britanija i Francuska 9, Švedska 7, Španija 4, Njemačka 3, Rusija 2, Italija, Čehoslovačka, Južna Afrika, Hrvatska i Srbija po 1.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC