• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati preporučuje Tanja Stupar Trifunović

Autor mondo.ba

Dobitnica brojnih nagrada, književnica iz Banjaluke, Tanja Stupar Trifunović za MONDO dala preporuku knjiga koje bi svaka osoba trebalo da pročita.

 Šta čitati preporučuje Tanja Stupar Trifunović Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Književnica Tanja Stupar – Trifunović objavila je četiri knjige poezije, knjigu priča i roman. Radovi su joj prevođeni na engleski, njemački, poljski, slovenački, makedonski danski i francuski.

Knjiga "O čemu misle varvari dok doručkuju" je nagrađena nagradom UniCredit banke za najbolju knjigu objavljenu u BiH u 07/08 i bila je u užem izboru za književnu nagradu za Istočnu i Jugoistočnu Europu (CEE Literature Award).

Knjiga poezije ''Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću'' nagrađena je Književnom nagradom ''Fra Grgo Martić'' za najbolju knjigu poezije, za 2009. godinu. 

Roman "Satovi u majčinoj sobi" nagrađen je trećom nagradom na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS "Zlatna sova" za najbolji neobjavljeni rukopis romana u 2014. godini. Dobitnica je nagrade Počasno Racinovo priznanje 2014. godine. Ova knjiga je ušla i u uži izbor za NIN-ovu nagradu.

Zastupljena je u više antologija i izbora iz poezije i proze, u zemlji i inostranstvu. Glavni i odgovorni urednik je časopisa za književnost umjetnost i kulturu "Putevi", a zaposlena je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

Ovo su djela koja je za čitaoce MONDO portala izdvojila Tanja Stupar Trifunović.

Suzana Tamaro ''Idi kud te srce vodi''

Lijepa i jednostavna knjiga koja preispituje odnose tri žene unutar jedne porodice. Pisana u obliku dnevičkih zapisa koji su ujedno i jedna vrsta trajnog oproštaja od bake na samrti i njene unuke koja vodi mladalački život na drugom kraju svijeta. Potreba da se među ovim različitim svjetovima uspostavi most razumijevanja, ljubavi, ali i oprosta. Autorki je donijela slavu, a čitaocima zadovoljstvo u dobrom tekstu.

Paolo Đordano ''Usamljenost prostih brojeva''

Priča o usamljenosti one vrste koja se može poistovjetiti sa usamljenošću broja jedan među drugim brojevima. Prva knjiga ovog italijanskog autora ujedno i matematičara čiji junaci u svojoj duši nose odbljeske prokletstva broja jedan i bolnu preosjetljivost kojoj je nemoguće nadići sopstvenu izolaciju i nastaniti drugog u samom svom biću.

Na kraju ostaje uvijek jedan i čitalac potrešen ovom snažnom i žestokom pričom.

Arundati Roj ''Bog malih stvari''

U ovoj knjizi su sjedinjene čarolija djetinjstva i mjesta koje svojim nadnaravnim zračenjima i atmosferama podsjeća na Markesov Makondo. Možda bi u nekom slobodnijem poređenju mogli reći da je Arundati u ovoj knjizi ženski Markes koji opsesivno i brižno tvori svijet od tričarija i sitnica stalno nas vodeći ivicom između smijeha i plača, postepeno nas uvlačeći u jednu strašnu tragediju koja ruši svijet djetinjstva i razastire trajni pečat tragičnog po svim akterima ove jedinstvene priče.

Fernado Pesoa ''Izabrane pjesme''

Pjesnik koji je pokušao da sav kosmos utrpa u poeziju. Vizionar, mistik, astrolog, ludak i prorok u svojim stihovima i jedan uplašeni neurotik, činovnik nagnut nad kucaćom mašinom, u svom stvarnom životu. Pjesnički Kafka. Sjajni potrugalski pjesnik Fernando Pesoa sa preko sedamdeset heteronima, sa bezbrojnim drugim pjesničkim glasovima u sopstvenoj glavi. Onaj kome jedna poetika nije bila dovoljna pa je izmišljao nove pjesnike, njihove živote, sudbine, rođenja i smrti i živio kroz njih one zatomljene dijelove ličnosti. Ukratko neprevaziđena pjesnička pojava, čovjek koji je imao nadahnuće kakvo je teško pojmiti.

Tatjana Bijelić ''Dva puta iz Oksforda''

U duhu promovisanja domaćih autora - odlična pjesnikinja Tatjana Bijelić. Zasigurno jedna od boljih i kod nas nedovoljno čitanih/pročitanih knjiga je njena knjiga pjesama ''Dva puta iz Oksforda''. Duhovita i inteligentna poezija koja će nam razotkriti beskrajne krugove kulturoloških obrazaca koje živimo i koji se protežu odavde do Oksforda i nazad.

Sa Tatjanom vrijedi ovom pjesničkom stazom otputovati do Oksforda. Nijedan istinski poznavalac i ljubitelj poezije neće biti razočaran, naprotiv, s nestrpljenjem će iščekivati njenu novu poetsku knjigu koja će nam, nadamo se, uskoro ''doputovati''.

Budite uz MONDO jer ćemo u narednom periodu objaviti intervju sa Tanjom Stupar Trifunović u kojem nam je, između ostalog, otkrila šta se sve dešavalo nakon incidenta sa dodjele nagrada Udruženja književnika RS.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop