• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo je Sarijev fudbal: Čelsi osvojio Ligu Evrope!

Autor mondo.rs

Olivije Žiru i Eden Azar su se igrali fudbala u Bakuu i donijeli drugi trofej Lige Evrope svom Čelsiju, dok je Mauricio Sari podigao prvi pehar u svojoj karijeri. Od Emerijevog tima ništa!

Zbog ovoga je doveden Mauricio Sari!

Čelsi je poželio da njegov trener donese fudbal po kom je Napoli bio poznat, tokom čitave sezone dobijali su samo "obrise" toga, čak se pričalo i o otkazu, međutim i ako dođe do razlaza tokom idućeg mjeseca - Sari je Čelsiju u vitrinama ostavio pehar Lige Evrope, svoj prvi trofej u karijeri.

Spektakularno drugo poluvrijeme odigrali su Olivije Žiru i Eden Azar, pogotkom je doprinio i Pedro, dok Arsenalu nije pomoglo ni to što na klupi imaju "specijalistu" za Ligu Evrope.

Emerijev tim je igrao fudbal samo u prvih dvadesetak minuta u Bakuu i sezonu će završiti neslavno bez učešća u Ligi šampiona, a Čelsiju preostaje da na ovom uspjehu pokuša da zadrži i nosioce igre koji su nedvosmisleno poručivali da bi voljeli da se rastanu.

Šampion Lige Evrope za ovu sezonu je Čelsi koji je pobedio Arsenal 4:1 (0:0)!

"Tobdžije" su bile konkretnije na početku meča i pokušavale su po boku da "probiju" odbranu Čelsija tako da je najčešće u centru akcija bio Mejtland-Najls.

Jedini engleski fudbaler koji je počeo meč na "Olimpijskom stadionu" je u dva navrata ugrozio Kepu Arizabalagu, dok je slično ponovio i Emerson Palmijeri na drugoj strani, ali je Petr Čeh pokazao da je odličan golman i u poznim godinama.

Granit Džaka je bio najbliži golu kada je lopta "liznula" prečku, dok je na drugoj strani u najboljoj prilici bio Olivije Žiru na pas Žoržinja, ali je traljavo šutirao u Čeha.

Kada je ušao u drugu šansu - čista majstorija!


Žiru je u 49. minutu, dok je bio u padu, zahvatio nizak centaršut Emersona, uspio da "trzne" loptu glavom prije nego što ga je Monreal poklopio nogom i plasirao ju je tamo gde Čeh nije mogao da je stigne za svoj 11. gol u Ligi Evrope ove sezone.

Samo deset minuta kasnije Pedro je u visini penala sačekao povratnu loptu Azara za dupliranje prednosti, da bi se i Belgijanac u 65. minutu upisao sa "bijele tačke".

Kakvu-takvu nadu za Arsenal vratio je rezervista Aleks Ivobi golom u 69. minutu kada je uhvatio "volej" sa ruba kaznenog prostora nakon prekida, ali je već u 72. minutu prelijepa akcija Olivijea Žirua i Edena Azara krunisama golom "desetke" za pobjedu.

Čelsi je prethodni trofej Lige Evrope osvojio 2013. godine kada je Bane Ivanović u nadoknadni vremena savladao golmana Benfike (1:0). Od engleskih klubova je u ovom takmičenju sada trofejniji samo Liverpul (3) dok su izjednačeni sa Totenhemom (2).

Ostaće pitanje kako je Mesut Ozil na terenu proveo više od 75 minuta bez ikakvog uticaja na igru svog tima, odnosno kako su igrači Arsenala ostali bez motiva u meču sezone.

S druge strane Čelsi je i posle četiri gola "kidisao" na gol Petra Čeha, koji je i u posljednjoj utakmici u karijeri pokazao da je i dalje dobar golman. U šanse su redom ulazili Azar i Vilijan, probao je i Aspilikueta u jednoj situaciji, ali je ostalo na "četvorki".

ČELSI: Kepa - Aspilikueta, Kristensen, Luiz, Emerson - Žoržinjo, Kante, Kovačić (od 76. Barkli) - Pedro (od 71. Vilijan), Azar (od 88. Zapakosta) i Žiru.

ARSENAL: Čeh - Papastatopulos, Košćelni, Monreal (od 67. Genduzi) - Mejtland-Najls, Toreira (od 67. Ivobi), Džaka, Kolašinac - Ozil (od 76. Vilok) - Obamejang, Lakazet.

Meč je sudio Đanluka Roki.



N    A    J    A     V     A

Prvo od dva velika finala ove nedjelje!

Čelsi i Arsenal večeras od 21 čas u Bakuu igraju za trofej Lige Evrope koji bi značajno popravio utisak o sezonama dva kluba iz Londona. Kod "plavaca" bi zaliječilo rane na neke teške poraze, dok bi "tobdžijama" donijelo dugo čekani evropski trofej i učešće u Ligi šampiona.

Na klupi imaju "specijalca" za ovo takmičenje, Emerija koji je tri puta podizao ovaj pehar sa Seviljom, dok u suprotnom taboru Sari želi svoj prvi ikada trofej kao trener.

Teško je procijeniti ko je u ovom trenutku favorit pošto su obje ekipe tokom sezone pokazivale dva lica, što je bio slučaj i u međusobnim duelima. Čelsi je na debiju Sarija u Premijer ligi slavio 3:2, mada je lako moglo da se desi i da izgubi taj meč, da bi Arsenal uzvratio u januaru pobijedivši pred svojom publikom bez većih problema 2:0.

Prednost Čelsija je što ima bogatije iskustvo velikih utakmica i već je osvajao Ligu Evrope kada je gol za pobjedu dao Bane Ivanović (2013. godina), ali u ekipi ima mnogo problema.

Ovo će vjerovatno biti posljednja utakmica u plavom dresu za Edena Azara, koji želi da se na lijep način oprosti od kluba, a moguće i da će nakon finala otići Mauricio Sari koga je zvao Juventus, čak su fotografisani u hotelu u Bakuu...

Italijan je na treningu pred meč izgubio živce, prethodno su zbog povreda za ovaj duel "otpali" Ridiger, Loftus-Čik i Odoi tako da nije sve ružičasto u timu sa "Bridža".

Kada je u pitanju Arsenal, sa njima se ove sezone nikad ne zna, imali su blistave partije, ali i one u kojima ne liče na ekipu, dok nam ostaje da vidimo šta je Unai Emeri spremio za finale i da li će moći da prevaziđu izostanak Arona Remzija, Henrika Mkitarjana i Ektora Beljerina.

Podsjetimo, u finalu Lige Evrope biće korišćena VAR tehnologija.

IZ MINUTA U MINUT:

90+4' - KRAJ!

84' -
Vilok je gađao iz idealne pozicije sa osam metara, ali pored gola!

82' -
Dvije velike šanse za Arsenal i "odbrane" Kepe i Kristensena, ali je bio ofsajd.

80' -
Aspilikueta! Sada je i kapiten Čelsija napao dobro po desnoj strani, šutirao jako po ulasku na sedam-osam metara, ali je Čehu lopta prošla pored stative.

78' -
Odličan prodor Vilijana po desnoj strani i otvoren šut, ali opet Petr Čeh!

75' -
Eden Azar lijepo šutira posle ostavljene lopte Olivijea Žirua, ali brani Petr Čeh.

72' - GOOOL! AZAR! ČELSI VODI 4:1!

Prelijepa saradnja Žirua i Azara i ponovo je nemoćan Petr Čeh.

Belgijanac je krenuo s loptom, gurnuo je na stranu za Žirua, a ovaj je nakon dva-tri kontakta pored Genduzija "podigao" na drugu stranu gde je u pravo vrijeme utrčao Eden Azar i zakucao ju je u mrežu Petra Čeha.


71' -
Vilijan mijenja Pedra Rodrigeza.

69' - GOOOL! IVOBI! ARSENAL JE SMANJIO NA 3:1!

Izmjena trenera Emerija se odmah isplatila. Poslije prekida sa lijeve strane odbijenu loptu na ivici kaznenog sačekao je Nigerijac i "uhvatio" volej za strašan gol.

Kepa Arizabalaga se bacio koliko je dugačak, ali nije mogao da ukroti loptu...

67' -
Toreira i Monreal idu iz igre, menjaju ih Ivobi i Genduzi.

65' - GOOOL! AZAR! 3:0 ZA ČELSI!

Belgijanac je maher za penale i tako je bilo i ovoga puta. Arsenal na koljenima.

64' - Penal za Čelsi, pao je Olivije Žiru pored Metjlanda-Najlsa!

60' - GOOOL! PEDRO! 2:0 ZA ČELSI!


Nevjerovatna neopreznost odbrane Arsenala i to Čelsi koristi za drugi gol.

Sada je Kovačić napravio lijepu piruetu, vidio Azara iza leđa, da bi se na visinu penala prišunjao iz drugog plana Pedro i dobio loptu kao na tacni. Nije to bio naročito snažan udarac, ali i te kako precizan!

54' -
Žuti karton za Pedra Rodrigeza.

49' - GOOOL! ŽIRU! 1:0 ZA ČELSI!

Fantastičan udarac glavom najboljeg strijelca Lige Evrope poslije centaršuta Emersona Palmijerija. Bila je to niska lopta po koju je Žiru morao da se spusti i da u padu udari loptu, a Čeh je bio "kratak" da bi je zakačio...

Prethodno je Žiru sjajno umakao Monrealu koji je probao nogom da mu skine loptu s glave, ali brži je bio "trzaj" francuskog napadača.


45' -
Kraj prvog poluvremena u kom nije toliko "pucalo od tempa". Početak utakmice pripao je Arsenalu dok je potom Čelsi preuzeo inicijativu i imao dvije dobre šanse. 

39' - Žiru!

Ovaj dio utakmice definitivno pripada Čelsiju. Najbolji strijelac Lige Evrope je sačekao odličan pas Žoržinja i imao otvorenu putanju ka golu, ali "skida" to Čeh.

33' - Emerson!

I drugi pokušaj na meču za Čelsi djelo je Emersona Palmijerija. Bivši bek Rome je prvi put šutirao dosta loše, da bi sada poslije pete Edena Azara ozbiljno "uzdrmao" Petra Čeha koji se dobro snašao i izbio loptu podlakticama.

Na tribinama je i vlasnik "plavaca" Roman Abramovič koji čitave sezone nije mogao da dođe na "Stamford bridž" zbog isteka vize.


26' - Džaka!

Odličan udarac Švajcarca koga je "pustio" Kovačić i tako je imao otvorenu putanju sa 20 metara, a lopta je čak "liznula" i prečku. Bolji Arsenal.

22' -
Kepa je ovog puta stigao do lopte prije Lakazeta, ali se povrijedio Aspilikueta koga je preko golmana gurnuo napadač Arsenala.


18' -
Lakazet je izbio pred Kepu, golman Čelsija nije uspio da izbaci loptu i Francuz je pao, ali Đanluka Roki pokazuje da je lopta za "plavce". Usporeni snimak pokazuje da je Lakazet olako pao, a VAR tehnologija nije bila neophodna.

16' -
Sada je odbrana "pukla" po lijevoj strani kada je napao Kolašinac, ali reprezentativac Bosne i Hercegovine je na vreme izblokiran, djelovalo je mnogo opasnije.

9' -
Arsenal je odlučio da muči Čelsi po bokovima, a prvi dobar prodor napravio je Mejtland-Najls čiji je udarac iskosa izbacio Kepa, odbila se lopta do Obamejanga, ali je to bio loš udarac Gabonca. Pored gola.

1' -
Meč je počeo!


- Ipak promjena, iako je na stadion došao u odijelu, Sari je ostao pri sebi i u trenerci će voditi meč.

- Žurka na "Olimpijskom stadionu" prije finala, a polako izlaze i igrači na teren.

- Pratite MONDO Sport i na Instagramu.

View this post on Instagram

Hoće li se trofej @europaleague slaviti u severnom ili centralnom delu Londona?  Saznaćemo posle večerašnjeg duela gradskih rivala Čelsija i Arsenala, koji se od 21.00 igra u Bakuu! Pehar drugog po snazi evropskog takmičenja predstavljao bi spas sezone i za jedne i za druge, s tim da bi Arsenalu doneo i plasman u Ligu šampiona, jer "tobdžije" to nisu uspele preko Premijer lige, za razliku od "plavaca". Dobra stvar za Arsenal e što na klupi ima čoveka koji zna kako se podiže pehar Lige Evrope - Unaja Emerija, trostrukog pobednika sa Seviljom, dok na drugoj strani Mauricio Sari nema trofej u 29-godišnjoj trenerskoj karijeri. Uz to, Italijan je pred rastankom sa "plavcima" i već se uveliko priča o njegovom povratku u domovinu, u Juventus. "Želim da mislim samo o finalu. Ugovor sa Čelsijem me vezuje još dve godine i sad nije momenat da se priča o bilo čemu drugom. Želimo da osvojimo trofej", rekao je Sari uoči utakmice u Azerbejdžanu. Da nije baš idealna atmosfera u Čelsiju pokazuje i sukob saigrača Davida Luiza i Gonzala Iguaina na poslednjem treningu. Specijalista za Ligu Evrope, Baskijac Emeri, optimista je pred meč na Olimpijskom stadionu u Bakuu. "Verujem u tim, možemo da uzmemo pehar i vratimo se u Ligu šampiona. Šanse su iste kao kada smo krenuli, biće jako teško. Ispred nas je veliki izazov i odgovornost", istakao je Emeri. Podsetimo, zbog političkih odnosa Jermenije i Azerbejdžana, vezista Arsenala Henrih Mhitarijan nije doputovao sa saigračima u Baku, a zbog povreda su van tima Aron Ramzi i Ektor Beljerin.  Čelsi je oslabljen za povređene N'Goloa Kantea i Rubena Loftus-Čika. Očekivani sastavi su:  @arsenal: Čeh, Kolašinac, Monreal, Košćelni, Sokratis, Mejtland-Najsl, Džaka, Toreira, Ozil, Lakazet, Obamejang. @chelseafc: Kepa, Alonso, Luiz, Kristensen, Aspilikueta, Žoržinjo, Kovačić, Barkli, Azar, Pedro, Žiru. Utakmicu će suditi Italijan Đanluka Roki. Kakav ishod očekujete? #europaleague #uelfinal #finale #chelsea #arsenal #sport #mondosport

A post shared by MONDO Sport (@mondorssport) on


- Iako gledamo englesko finale, na terenu je od starta samo jedan Englez. To je bek "tobdžija" Mejtland-Najls.

- Navikli smo da Mauricio Sari uvijek nosi trenerku, ali za finale je napravio izuzetak. Odijelo!


- Posljednju utakmicu u karijeri igra Petr Čeh, a zanimljivo je da se očekuje da već naredne sezone postane sportski direktor Čelsija za koji je dugo branio.

- N'Golo Kante je dobio "zeleno svjetlo" da počne finale. Na klupi je od vezista samo Barkli.


- U toku dana došlo je do tuče u Bakuu u kojoj su povrijeđeni Englez i Rus.

- Idealni uslovi za fudbal, u Bakuu je oko 21 stepen Celzijusa.

- Olivije Žiru je trenutno najbolji strijelac Lige Evrope sa 10 golova, odnosno dijeli prvu poziciju sa Lukom Jovićem. Slijedi Pjer-Emerik Obamejang iz Arsenala sa osam pogodaka.

- Olimpijski stadion u Bakuu prima skoro 70.000 navijača, ali se ne očekuje da bude popunjen pošto su navijači Čelsija i Arsenala čak vraćali ulaznice zbog komplikovanog puta.

- Henrik Mkitarjan neće moći da nastupi na današnjoj utakmici jer Jermenima nije dozvoljen ulazak u Azerbejdžan. Zanimljivo je da je policija pregledala i da li navijači nose dresove s njegovim prezimenom.

- Čelsi je ostavio dublji trag u takmičenjima UEFA i osvojio je Kup pobjednika kupova (70/71, 97/98), UEFA Superkup (97/98), Ligu Evrope (12/13) i Ligu šampiona (11/12). Izgubili su samo jedno međunarodno finale u istoriji.

- U svojoj dugoj istoriji Arsenal je međunarodnim takmičenjima osvojio samo Kup sajamskih gradova (69/70) i Kup pobednika kupova (93/94), dok je igrao i finale Kupa Uefa (99/00) i Lige šampiona (04/05), ali je poražen od Galatasaraja i Barselone.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOŠ

SJAJNI ČELSI DEMOLIRO ARSENAL U DRUGOM POLUVREMENU ARSENAL OSTAJE BEZ LIGE ŠAMPIONA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC