• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRATKA PRIČA: Marko Šikuljak - Gazda

Dojmljiva priča autora Marka Šikuljaka iz Banjaluke...

 KRATKA PRIČA: Marko Šikuljak - Gazda Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

GAZDA

Mladen je bio gazda. Taj izraz su koristili stariji, za one koji imaju. Njega lično niko nije tako zvao. Imao je nadimak po kome je bio poznat. Oni koji ga nisu znali, uz njegovo ime su dodavali ime firme. U tom kraju, firme su nazivane po prezimenima vlasnika, ili su njihovi nazivi postajali dio imena gazde.

Bavio se svačim. Imao je kafane, praonice, stovarišta, otpade, autoplaceve. Pumpe. U tom kraju se niko nije bavio jednim poslom. Kako mu ponešto zatreba u sklopu jednog posla, tako krene da se širi u novu djelatnost. Sitni nek propadaju, pa neka dođu da rade kod gazde.

Bogatstvo i moć nije podnosio dobro. Udaralo ga je u glavu kao što alkohol udara neiskusne u kafani. Nije se zadržavao na uobičajenim ekspresijama: Bijesna kola, bučne svetkovine, mnogo novca za muziku na tuđim svadbama. Radnike je potplaćivao i gazio, a tako se ponašao i prema ostalima. Prvi put mu prošlo, pa nastavio sa većim samopouzdanjem da tako treba, i ne može da mu šteti.

Dešavalo se da ljudima koje ne poznaje svašta kaže. Da su fukara, da ih može kupiti za mekinje, da ih ispsuje. Kao nekom dedi koji je došao na njegov otpad. Ili nekom čovjeku koji je radio u policiji. Ovaj je bio krupan, mogao ga je zgaziti na mrtvo ime, ali je znao ko je on i nije htio problem. Ima svoj posao. Ženu i djecu. Zna da osim što bi mu bilo lakše dok ga bije, ne bi imao ništa, sem problema. Progutao je uvredu, okrenuo se i otišao.

Deda nije imao ništa, sem unuka kojima nije htio biti teret. Starački se plašio da bi mogao postati, iako to njegovi nisu ni pomislili. Imao je i pušku koja je ostala od poginulog sina. Koga mu je opsovao.

Odležaću, nije mi ostalo puno. Vratio se, pucao, pozvao policiju i sačekao njihovo vozilo. Onaj policajac od juče ga je, pod ruku, uveo u njega.

Marko Šikuljak, Bijeljina/Banjaluka

........

(Priča "Gazda" uvrštena je u izbor najboljih priča na Mondo.ba konkursu "Priče iz komšiluka 3" i objavljena je u istoimenoj knjizi. Sve priče koje objavljujemo online možete pratiti i preko naše facebook stranice)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop