• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bogdanović: Poslije Partizana lakše nosim pritisak

Autor mondo.rs

Jedan od vodećih igrača reprezentacije Srbije spreman za novo veliko takmičenje na kome se od njega očekuju vrhunske partije. "Daleko je sada medalja...".

 Bogdan-Bogdanovic-Mundobasket-2019-najava-Srbija-medalja Izvor: MN PRESS

Bogdan Bogdanović je 2017. godine u Istanbulu predvodio "orlove" do finala Eurobasketa, a onda u finišu utakmice protiv Slovenije nije uspio da kruniše sjajne partije tokom cijelog takmičenja.

Bek Sakramento Kingsa debitovao je na EP u Sloveniji 2013, pa bio u sve tri ekipe koje su pod vođstvom Aleksandra Đorđevića osvajale srebrnu medalju (SP 2014, OI 2016, EP 2017), kao i u onoj koja je na EP 2015. ostala bez medalje, zauzevši četvrto mjesto.

U javnosti, dobrim dijelom zbog oslabljenosti selekcije SAD, preovladava mišljenje da je "vrijeme" da se konačno osvoji titula, ali igrači najbolje znaju koliko je teško doći, za početak, do borbe za odličja.

"I prije dvije godine je isto bila šansa za zlato... Daleko je sada priča o medalji. Treba prvo početi Svjetsko prvenstvo, a prije toga odigrati još tri pripremne utakmice. Spremiti se maksimalno i opet biti najbolji na turniru", rekao je Bogdanović pred posljednje pripremne mečeve u Šenjangu, protiv Italije, Novog Zelanda i Francuske.

Do sada su "orlovi" riješili u svoju korist svih šest testova.

"Zadovoljan sam kako ide. Jedino što je do sada bilo negativno su povrede dva bitna igrača... Ali, isto tako znamo da smo sa Grcima igrali na jednu loptu, sa Litvancima isto. Obje smo mogli i da izgubimo".

Pored Amerikanaca i pomenute dvije ekipe, u red kandidata za medalje svrstava prije svih Francusku.

"Nezgodni su... Oni uvijek krenu slabo, pa se 'upale' na prvenstvu. Danas svi igraju košarku, tako da i Nigerija može da bude opasna. Australija je jaka, imali su samo jedan otkaz, pa Kanada i da ne nabrajam dalje".

Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

Kao NBA igrač sa dvije godine staža dobro poznaje i članove ove tzv. "B" selekcije SAD, pod vođstvom Grega Popoviča.

"I dalje su prvi favoriti. Sigurno su dosta slabiji kada im ne igraju sve superzvijezde, ali i sa ovim timom su pokazali da su velika prijetnja. I neuigrani pobjeđuju ekipe koje dugo igraju zajedno. To je pokazatelj koliko su ustvari jaki i zato ne treba pumpati lažnu sliku, kako su im svi otkazali. A, treba prvo doći do Amera, imamo dosta posla do te utakmice", jasan je Bogdan.

Nema dileme da mu se zbog malog broja igrača na bekovskim pozicijama "smiješi" 25-30 minuta po utakmici i mnogo vremena sa loptom u rukama.

Za razliku od Istanbula 2017, sada će u tom dijelu imati značajnu pomoć, Nikole Jokića i Nemanje Bjelice, ali od Bogdanovića se u svakoj postavci igre očekuje neki vrhunski potez, važan koš, preuzimanje odgovornosti...

Kako je nositi na leđima toliki pritisak?

"Navikao sam na to od Partizana. Tada sam prvi put osjetio pritisak, posle je sve bilo lakše. Naravno, druga je vrsta pritiska u reprezentaciji, ali u klubovima se navikneš na takvu ulogu, pa ti je lakše i kad igraš za zemlju".

Bogdanović je pohvalio raspored takmičenja, sa pauzama od bar po jednog dana između utakmica.

"Sistem takmičenja je malo bolji za igrače nego ranije i to će nam pomoći da budemo svježiji".

Što se tiče Kine i njenih specifičnosti u odnosu na zapadne zemlje...

"Mislim da će nam biti isto kao na drugim takmičenjima. Neće tu biti vremena za neki kulturološki šok, kao kad sam prvi put otišao u Ameriku, pa proveo tamo šest mjeseci u kontinuitetu. U nekom trenutku shvatiš da si i ti malo počeo da se mijenjaš. U Kini ćemo ostati relativno kratko i zbog konkretnog cilja".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC