• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Vol stritu počela trgovina vodom

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Na terminskom tržištu roba na Vol stritu od ove sedmice trguje se vodom, a njena će cijena varirati poput cijena nafte, zlata ili pšenice, izvijestila je najveća svjetska berza finansijskih derivata "CME Grupa".

 Trgovina vodom Wall Street Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Finansijski stručnjaci uvjeravaju da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanima s tim ključnim prirodnim resursom. Podsjećaju da se cijena vode u Kaliforniji udvostručila zadnjih godinu dana. "CME Grupa" lansiraće ugovore povezane s kalifornijskim spot tržištem vodom, vrijednim više od 1,1 milijarde dolara. U ponedjeljak se budućim isporukama vode u Kaliforniji trgovalo za 486,53 dolara po hektaru, što je ekvivalent od 1.233 kubika, prenosi agencija Hina.

"Indeks vode" temelji se na cijenama u glavnim slivovima Kalifornije, gdje je povećana nestašica vode.

Prema "CME Grupi", terminski ugovori omogućiće bolje upravljanje rizikom povezanim s nedostatkom vode i stvoriti bolji odnos između ponude i potražnje na tržištima. Terminski ugovori ne zahtijevaju fizičku isporuku vode i čisto su finansijski. Temelje se na prosječnoj sedmičnoj cijeni na najvećih pet kalifornijskih slivova do 2022. godine.

Prvi ugovori te vrste u SAD-u objavljeni su u septembru, kada je zapadna obala zemlje bila opustošena vrućinom i požarima.

Prema Bumbergu, oni bi trebali "služiti kao zaštita najvećih kalifornijskih potrošača vode od porasta cijena i kao pokazatelj za investitore širom svijeta."

Kina i SAD najveći su potrošači vode. Prema Ujedinjenim narodima, dvije milijarde ljudi živi u zemljama s ozbiljnim problemima pristupa vodi. UN procjenjuje da bi sljedećih nekoliko godina dvije trećine planete moglo osjetiti nestašicu vode, što bi moglo podstaknuti epske migracije.

Nedostatak vode povezan je s pretjeranim iskorištavanjem u industriji i ljudskoj potrošnji, kao i s klimatskim promjenama.

(Indeks.hr)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE