• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rast iz godine u godinu: Javni sektor Srpske godišnje primi hiljadu novih radnika

Autor Dušan Volaš

Državni sektor Republike Srpske na kraju prošle godine brojao je 79.212 radnika, što je u odnosu na 2016. godinu više za 4.099 zaposlenih.

 Zapošljavanje javni sektor Republike Srpske Izvor: GULIVER/GETTY IMAGES PLUS/ISTOCK/FIZKES

Podaci Zavoda za statistiku RS o zaposlenosti u periodu od 2016. do 2020. godine pokazuju da državni aparat raste iz godine u godinu, a izuzetak nije bila ni prošla godina koju je obilježila pandemija virusa korona.

Tako je na kraju 2020. u državnom sektoru radilo 829 radnika više nego na kraju 2019. godine.

To zapošljavanje, prema riječima ekonomskih analitičara, neutrališe pozitivne efekte povećanja zaposlenosti u privatnom sektoru posljednjih godina.

Broj zaposlenih u privatnom sektoru je sa 140.264 u 2016. godini povećan na 162.205 u prošloj godini.

Za razliku od prethodnih godina, ovaj rast je lani bio nešto usporeniji, odnosno broj zaposlenih je povećan za oko 3.100.

Član Udruženja ekonomista RS "SWOT" Predrag Duduković rekao je za portal "Capital" da je državni aparat RS ogroman i da se svi pozitivni efekti koje privreda ostvari gube kroz nova zapošljavanja u javnom sektoru. Ističe da je javni sektor i prije pet godina imao prekomjeran broj zaposlenih i da se govorilo o njegovom smanjenju, a da u realnosti imamo nova zapošljavanja.

"Tu ne govorim o otpuštanju radnika, to nije dobra mjera, ali govorim o prirodnom odlivu, o ljudima koji odlaze u penziju, to je nekoliko procenata godišnje i bar za taj dio je trebalo da bude smanjen broj radnika u javnom sektoru. Međutim, mi imamo povećanje koje, s jedne strane, dodatno opterećuje budžet, a s druge strane, nemamo kvalitetniju uslugu. Postavlja se pitanje šta radi tih novozaposlenih 4.000", kaže Duduković.

Kada je u pitanju privatni sektor, kaže da je moguće da dođe do stagnacije zapošljavanja s obzirom na situaciju sa panedimjom, ali ističe i da to ne zavisi mnogo od nas već od dešavanja na globalnom nivou. Očekuje i da će se, kada se ekonomije razvijenih zemalja ponovo otvore, nastaviti sa odlivom radne snage iz RS.

"Mi ćemo imati tada potražnju za našim proizvodima, ali je problem što nećemo imati koga zaposliti. Ako se u EU javi potreba za rastom proizvoda i usluga, naravno da će oni posegnuti za radnom snagom sa ovih prostora, što će dodatno dovesti do iseljavanja stanovništva i problema za naše privrednike", naglasio je on.

Istakao je da plate u realnom sektoru treba da rastu, ali da to nije moguće ako ne dođe do smanjenja obaveza koje ovaj sektor ima prema državi.

Prema podacima Zavoda za statistiku u Srpskoj je na kraju prošle godine bilo ukupno 274.227 radnika, od čega najviše u privatnom sektoru – njih 162.205. Državni je zapošljavao 79.212, mješoviti 32.523, a zadružni 287 radnika.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE