• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupljuje i omiljeni napitak: Od sutra skaču cijene kafe

Autor Dušan Volaš

Skok cijena kafe na svjetskom tržištu već od sutra osjetiće i stanovnici Republike Srpske, koji će za ovaj proizvod morati da izdvoje oko deset odsto više novca.

 Poskupljuje kafa cijene kafe Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ni tu nije kraj mukama potrošača jer bi cijene kafe, kako navode proizvođači, mogle nastaviti i dalje rasti, a glavni krivac za to su skuplji transport, nepovoljni klimatski uslovi u Brazilu, koji su prepolovili ovogodišnji rod, ali i pandemija virusa korona.

Direktor pržionice kafe “Minea” iz Gradiške Momčilo Banjac tvrdi da je cijena minasa, vrste kafe koja se najviše uvozi za domaćinstvo, u istom periodu lani koštala 1.500 dolara po toni, dok je sada 4.000 dolara po toni.

Možda će vas zanimati

"Kafa je na svjetskom tržištu znatno poskupjela u posljednjih osam mjeseci, što je nametnulo poskupljenja i kod nas, tako da od 1. oktobra potrošače očekuju više cijene mljevene kafe", kazao je Banjac, prenosi "Glas Srpske".

Kako dodaje, očekuje se i drugi talas poskupljenja, jer je cijena kafe na svjetskom tržištu “otišla u nebo”, a i dolar koji diktira kretanja sirovine na svjetskom tržištu je skočio.

"Kada se sabere situacija sa sušom u Vijetnamu, snijegom i mrazom u Brazilu i veliko poskupljenje prevoza, sve skupa odražava se na cijenu", ističe Banjac.

Iz trgovačkog lanca “Frukta trejd” iz Dervente, koji proizvodi i pakuje "RD kafu", poručuju da su im zalihe pri kraju i da je neminovno da će doći do poskupljenja kafe.

Oni koji radije piju kafu u kafićima za sada ne treba da brinu jer su cijene već visoke, pa kako priznaju i sami ugostitelji, nema smisla da ih povećavaju.

"Ionako kafa već košta dvije marke u većini lokala, a ponegdje i 2,5 KM. Svako poskupljenje negativno utiče na promet. To je maksimum koji naše tržište i naša kupovna moć mogu podnijeti, mislim da neće biti novih poskupljenja", rekao je predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva "Horeka" Dalibor Šajić.

Iz Udruženje građana "ToPeer" iz Doboja poručuju da građani Srpske teško podnose konstantna poskupljenja, a pogotovo kada je riječ o proizvodima koji se stalno koriste, što je upravo i kafa.

"Ekonomska kriza koja je proizvedena samom pandemijom u kojoj se nalazimo skoro dvije godine nametnula je potrošačima velike troškove u svim sferama", rekla je u ime Udruženja građana “ToPeer” Nataša Đorđić.

Da cijena kafe konstantno raste pokazuju i podaci Zavoda za statistiku RS, prema kojima je kilogram ovog proizvoda prošlog mjeseca koštao 12,96, a prije pet godina 12,32 KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), BiH je za osam mjeseci ove godine uvezla 14,64 miliona kilograma kafe u vrijednosti od 56,87 miliona KM.

"U istom periodu lani uvezeno je 14,007 miliona kilograma kafe u vrijednosti od oko 52,93 miliona maraka", naveli su u UIO.

Prema njihovim podacima, BiH je za osam mjeseci ove godine izvezla kafe u vrijednosti od oko 809.000 KM.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

A možemo piti i rijeđu da ostanemo u okviru predviđenog budžeta

Zole

Pićemo cikoriju i divku čemu sikiracija

MONDO REPORTAŽE