• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomisti i udruženja potrošača: Najavljeno ograničenje marže neće imati uticaja na životni standard

Autor Dušan Volaš

Najavljeno smanjenje marže na osnovne životne namirnice, o čemu bi trebalo danas da se izjasni Vlada Republike Srpske, neće ostaviti vidljiviji trag i olakšati svakodnevicu domaćinstvima, jer su cijene u posljednjih četiri-pet mjeseci previše porasle.

 Ekonomisti i udruženja potrošača: Najavljeno ograničenje marže neće imati uticaja na životni standard Izvor: Envato

Tvrde to za "Glas Srpske" predstavnici udruženja potrošača i ekonomisti, reagujući na najavu premijera Radovana Viškovića da će Vlada na današnjoj sjednici reagovati na rast cijena i donijeti izmjene uredbe o maržama kojima je predviđeno njeno ograničenje za osnovne životne namirnice. Višković je naglasio da je do sada maksimalna marža u veleprodaji i maloprodaji bila deset, odnosno osam odsto, a da će tim izmjenama biti osam odsto, odnosno šest.

U Udruženju za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora kažu da će izmjene uredbe o maržama od dva odsto gotovo nevidljivo uticati na kućne budžete građana.

Možda će vas zanimati

"Daleko od toga da ne podržavamo odluku Vlade da se koliko-toliko zaštite potrošači, ali čini se da su poskupljenja toliko velika da će smanjenje biti zanemarljivo, posebno zbog toga što većina proizvoda stiže iz uvoza", naveli su u ovom udruženju.

Poručuju i da je sada pravi čas da se okrenemo domaćoj proizvodnji i proizvodima koje možemo nabaviti na našem tržištu, jer su prilikom nabavke jeftiniji. Iz udruženja “Don” podsjećaju da je u posljednjem periodu došlo do poskupljenja gotovo svih osnovnih životnih namirnica.

"Sve je prisutnije smanjenje gramaže, razne akcije, pa je teško sve detaljno popratiti. Ipak, najvidljivije je poskupljenje ulja, čije su cijene sa dvije marke skočile na 3,20 KM, pa čak i više od četiri marke, u zavisnosti od proizvođača", dodaju u udruženju “Don”.

I ekonomista Aleksandar Ljuboja kaže da najavljeno minimalno ograničenje marže neće imati uticaja na životni standard.

"Radi se o promjeni od nekih dva odsto i ako posmatrate čak i jeftinije artikle, na kraju nećemo imati vidljiv efekat kada je u pitanju životni standard", tvrdi Ljuboja.

On napominje da će vjerovatno doći do manjeg volumena prikupljanja indirektnih poreza.

"Ipak, ograničenja marži na tržištu i ekonomijama gdje cijenu robe diktira ponuda i potražnja, sa malim iznosima ne mogu donijeti apsolutno nikakve efekte", smatra Ljuboja.

Stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS Božana Radošević kaže da poskupljenje goriva uvijek diktira rast cijena ostalih proizvoda, ali da kada dođe do nižih cijena naftnih derivata, ne dolazi do korekcije ostalih cjenovnika.

"Cijene pojedinih namirnica porasle su od pet do deset odsto, pa čak i do 50 odsto, kao što je slučaj sa jestivim uljem", navela je Radoševićeva.

Vlada Srpske donijela je 2019. godine Uredbu o ograničavanju marži u prometu robe, kojom se privrednim društvima, pravnim licima i preduzetnicima ograničava marža pri formiranju cijena u prometu na veliko, odnosno na malo, a odredbe te uredbe su na snazi i danas.

Tim aktom marža se ograničava isključivo na proizvode koji spadaju u osnovne životne namirnice i to: so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, margarin, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hrana za bebe i lijekovi.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE