• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog rasta cijena: Višković najavio da će Vlada ograničiti marže u RS 

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je u intervjuu Srni da će Vlada na sutrašnjoj sjednici reagovati na rast cijena i donijeti izmjene uredbe o maržama kojim je predviđeno njihovo ograničenje za osnovne životne namirnice.

 Izmjenama bi se ograničile marže na osam odsto Izvor: Vlada RS

Višković je naglasio da je do sada maksimalna marža u veleprodaji i malorpodaji bila 10 odsto, odnosno osam, a da će ovim izmjenama biti osam odsto, odnosno šest.

Govoreći o pripremi budžeta Srpske za narednu godinu, premijer je rekao da je Vlada trenutno u fazi analiza i projekcija, te da će u narednih mjesec, mjesec i po izaći u Narodnu skupštinu sa prijedlogom budžeta kako bi mogli ispoštovati sve zakonom predviđene uslove da bi 1. januara naredne godine Republika Srpska dobila novi budžet.

"Sada ne mogu više govoriti o tim pripremama, biće potrebne i konsultacije sa našim partnerima, ali je sigurno da ćemo u skladu sa realnim mogućnostima i realnim zaduženjima ići na varijantu povećanja primanja svim budžetskim kategorijama. Ono što sada mogu zasigurno reći jeste da neće biti nikakvih umanjenja bilo kome i da svi mogu računati na uvećanje", istakao je Višković.

Osvrnuvši se na ekonomsku situaciju u Srpskoj u ovoj godini, Višković je rekao da su uprkos svim teškoćama a posebno pandemiji virusa korona ostvareni više nego dobri rezultati što potvrđuju statistički podaci.

"Prije par mjeseci povećali smo plate, penzije, od 1. oktobra svi nezaposleni demobilisani borci mlađi od 60 godina imaju pravo na mjesečnu finansijsku naknadu u zavisnosti od učešća u ratu. Prema dosadašnjoj evidenciji, 9.200 demobilisanih boraca ušlo je u mjesečnu isplatu, a pozivam i sve one koji se nisu prijavili da to učine preko opštinskih boračkih organizacija, kao i one koji su se vratili u svoja predratna prebivališta. Svi oni biće obuhvaćeni ovim pravom, jer svi su bili borci Vojske Republike Srpske bez obzira gdje sada žive", pojasnio je Višković.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

On je dodao da su udvostručena sredstva za finansiranje programa samozapošljavanja demobilisanih boraca i djece poginulih boraca i ona sada umjesto po 5.000 KM iznose 10.000 KM.

Višković je istakao da Vlada uredno izmiruje sve obaveze, domaćinski se odnosi prema sredstvima kojima raspolaže, ali često u naletu svih izmišljenih i vještački nametnutih afera ima malo prostora da predstave sve pozitivne pokazatelje.

"Mi nemamo dugovanje prema bilo kome, ni po pitanju subvencija, podsticaja, socijalnih i ličnih davanja, neke stavke smo rebalansom budžeta i povećali, kao što su na primjer podsticaji u poljoprivredni i to ćemo raditi i u narednom periodu. Statistički podaci su neumoljivi i oni jasno govore kakva je situacija u Republici Srpskoj. Takođe, imamo povećanje izvoza za 30 odsto, a uvoza za 20 odsto što je dobro za ekonomiju i za Republiku Srpsku", naglasio je Višković u intervjuu za Srnu.

On je naveo da su svi ekonomski pokazatelji, za svaku vladu, više nego dobri u vremenu pandemije virusa korona koja, nažalost, i dalje traje i zbog koje se i dalje izdvajaju značajna sredstva u zdravstveni i realni sektor.

"Kada govorimo o bruto domaćem proizvodu (BDP), on je u drugom kvartalu rastao nevjerovatnih 10 procenata, a očekujemo da ćemo ovu godinu završiti rastom od šest odsto. Raspodjela koeficijenata BDP je najbolja od postojanja Republike Srpske, rastu i prihodi, i indirektni i direktni, što ukazuje na oporavak ekonomije zahvaljujući mjerama Vlade, ali i saradnji sa socijalnim partnerima koja je izuzetno dobra", pojasnio je Višković.

Upitan da prokomentariše stalne tvrdnje opozicije da je ekonomska situacija izuzetno teška, da je Srpska pred bankrotom, da propada u ekonomskom smislu, Višković je naglasio da ekonomski pokazatelji sve to demantuju.

"Navešću samo jedan primjer kako opozicija reaguje na aktivnosti Vlade. Polovinom 2019. godine rekli smo da je naša namjera da prosječna plata bude 1.000 KM, što je opozicija dočekala sa podsmijehom i omalovažavanjem, a sada kad smo to i premašili - svi ćute kao da se nije ni desilo. Pitaću ih samo jedno - šta su uradili u lokalnim zajednica u kojima su oni vlast za dobrobit građana i prosperitet, a da nije uradila republička ili neka druga vlast? Nisu u stanju da okreče fasadu bez pomoći Vlade Republike Srpske. Takođe, bili su vlast na nivou BiH u proteklom mandatu pa šta su uradili? Šta su dobrog građani osjetili od te njihove vladavine? Imamo i najsvježiji primjer Banjaluke, što je dobro za poređenje rada njihove vlasti sa vladavinom SNSD-a u tom gradu. Ako građani kažu da je bolje sada nego što je bilo kada je Banjalukom vladao SNSD, onda nikakav problem, ja ću to poštovati, ali nisam siguran da je to tako", naglasio je Višković.

On je naveo da sve ono što je opozicija kritikovala u Banjaluci, sada je duplo gore, od toga da zapošljavaju samo stranački kadar dok su im usta bila puna priča da SNSD to radi, pa do toga da ne provode transparentno javne procedure, niti rade ništa od onoga što su obećali.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ranko

Sta je sa nama u realnom sektoru ni rijeci o tome mi smo zadnja rupa na sviralu bitno je samo da se povecava budzetlijama (glasacima)po ko zna koji put a mi smo ostavljeni na milost i nemilost privatnika nemogu se podnijeti vise ova silna poskupljenja sa ovim bijednim primanjima

Pojedinac

Dizite plate nema narod od cega da zivi ...gorivo 2,40...tuga

MONDO REPORTAŽE