• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Auto industrija u problemu zbog nestašice čipova: Novih automobila nema, cijena polovnjaka skočila

Autor Marko Nešović

Proizvođači automobila govore da bi globalna nestašica čipova mogla da se produži na 2023. godinu, što znači da će na tržištu biti manje svega: od usisivača i pametnih telefona do grafičkih karti i automobila.

 Novi i polovni automobili prodaja Izvor: Shutterstock/Sundry Photography

Auto industrija je posebno pogođena nestašicom čipova zbog velikog broja različitih dijelova koji se oslanjaju na ove komponente. Skoro svaki proizvođač ima problema sa kašnjenjem u isporuci novih automobila, jer nema čipova koji su potrebni za finalizaciju.

Problemi modernih automobila

Moderni automobili se prave sa velikim brojem čipova koji kontrolišu sve: od motora prozora do navigacija, što je posebno pogodilo ovu granu industrije. Za potrošače koji žele nove automobile situacija je teža nego inače, jer em ih nema, em su liste čekanja sve duže. Zato mnogi analitičari koji se bave auto-industrijom podsjećaju da sada nije dobro vreme za kupovinu novog automobila, i da je najpametnije to odložiti dok se tržište ne stabilizuje, ako je ikako moguće.

Možda će vas zanimati

General Motors je kompanija koja pravi svoje automobile bez grijača sjedišta i ventilacije, bar dok te komponente ponovo ne postanu dostupne i naknadno se ugrade u automobile. BMW primjera radi, neke delove na automobilima koje stižu iz Amerike u Evropu ugrađuje na velikom parkingu u Holandiji, jer oni nisu dostupni u Americi, a proces slanja bi dodatno zakomplikovao isporuku.

Pad prodaje novih automobila

Ipak, uprkos velikim zahtjevima za novim automobilima, proizvođači automobila su 2021. godine isporučili 1,7 miliona automobila manje nego 2019. godine, prve godine pre pandemije. Dodajte tome i činjenicu da je rat u Ukrajini, u kojoj se nalazi više od polovine proizvodnje neona potrebnog za proizvodnju čipova, dodatno uticao na smanjenje proizvodnje.

Zatvaranje fabrika

Svi ti problemi uticali su na zaustavljanje proizvodnje u velikim fabrikama širom svijeta. Toyota je najavila pauziranje proizvodnje u pet velikih fabrika u Japanu na tri mjeseca. Mercedes-Benz je poslao preko 5.000 radnika na kolektivni odmor u dve fabrike u Brazilu, gdje se nalazi veliki dio njihovih proizvodnih pogona.

Ford prijavljuje pad prodaje od 17% tokom prvog kvartala 2022. godine, uključujući i pad od 26% samo tokom marta. Ova kompanija i General Motors najavili su da će zaustaviti proizvodnju u fabrikama u Mičigenu na neodređeno, dok broj potrebnih dijelova ne dostigne potrebni nivo za nastavak proizvodnje.

Ford se protiv nestašice čipova “bori” tako što se fokusira na skuplje automobile koji donose veći profit, ostavljajući pristupačnije modele sa strane, dok ne dođe red i na njih.

Možda će vas zanimati

Sa druge strane Tesla je isporučila 310.000 vozila u prvom kvartalu 2022. godine, što je rast od skoro 70% u poređenju sa istim periodom prošle godine, uprkos globalnoj nestašici čipova. Tesla je u pomenutom kvartalu prebacila rekordni, četvrti kvartal 2021. godine kada su isporučili 308.600 vozila širom sveta.

Iako globalna nestašica čipova nije poštedila nijednog proizvođača automobila, djeluje kao da se Ilon Mask najbolje snašao, jer je njihova proizvodnja jedna od rijetkih koja raste uprkos svim drugima.

Manjak novih automobila na tržištu izazvao je i ozbiljan problem na tržištu polovnih automobila širom svijeta, jer svi kojima treba nov automobil sada se fokusiraju na ponudu polovnih automobila, kojih je sve manje, a cijena im je sve veća.

Pandemija kao jedan od uzroka

Treba podsjetiti da je globalna nestašica čipova počela sa COVID 19 pandemijom, kada je počeo i rast tržišta računara, jer se većina ljudi preorijentisala na rad od kuće. Proizvođači automobila su zaustavili proizvodnju kako bi sačuvali radna mjesta i otkazali porudžbine čipova, jer nisu znali do kada će pandemija uticati na proizvodnju. Krajem 2020. godine, sa blagom stabilizacijom tržišta, auto industrija je počela da se oporavlja, ali proizvođači čipova dvije i po godine kasnije i dalje ne mogu da postignu proizvodnju koja bi zadovoljila tražnju ove industrije.

Dodajte tome i elementarne nepogode koje su pogodile fabriku u Teksasu početkom 2021. i požar u fabrici u Japanu mjesec dana kasnije, te nedostatak neona i jasno vam je da je ovo jedna od industrija koje ozbiljno trpe posljedice.

Šta je sa kupcima?

Kompanije koje nisu snabdevale auto industriju u prošlosti se nude da pomognu, a veliki proizvođači čipova šire svoje fabrike velikom brzinom, jer je potražnja za čipovima i dalje velika. Procjenjuje se da će proizvođačima čipova trebati još oko šest meseci da postignu proizvodnju koja zadovoljava potražnju, ali i dalje ostaje problem nagomilanih narudžbina iz prošlosti, pa se stabilizacija ovog tržišta ne može očekivati prije 2023. godine.

Ne treba dodatno podsjećati da su svi sada poludjeli za električnim automobilima, uključujući i legendu iz serijala Povratak u budućnost, čija je premijera zakazana za avgust 2022. godine. Pogledajte kako izgleda moderna verzija automobila koji su nekada vozili Doktor Emet Braun i Marti MekFlaj.

Električni DeLorean
Izvor: YouTube / DeLorean Motor Company

Popravka ili prodaja

Ukratko, ukoliko treba da kupite novi auto, a možete da ga popravite, uradite to i spasite svoj budžet, jer ovo nije situacija koja će se tek tako smiriti. Sa druge strane, rat u Ukrajini polako ali sigurno steže omču oko isporuke naftnih derivata, pa ne čudi sve veći broj kupaca koji se odlučuju za električna vozila umesto klasičnih automobila.

Sa druge strane, ako imate više od jednog automobila, a ne koristite ga zbog pandemije, sada je odličan trenutak da ga prodate. Cijene su otišle u nebesa, jer je sve manje automobila u ponudi, odnosno idealno je vrijeme za prodaju, a loše za kupovinu.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE