• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inspektori u FBiH "češljali" trgovce peleta: Nerealne cijene uz niz nepravilnosti i nedostataka

Autor Dušan Volaš

Izvještaj pokazao da su proizvođači i prodavci ogrevnog materijala, nerealno visoko podigli cijene, pri tome ne pokazujući društvenu odgovornost

 Cijena peleta Izvor: Shutterstock

Federalni tržišni inspektorat izvršio je nadzor kod 14 proizvođača i trgovca peleta, briketa, oblog ogrevnog drveta i cijepanog ogrevnog drveta.

Kako je saopštio federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, inspektori su kod većine kontroliranih subjekata nadzora utvrdili niz nepravilnosti i nedostataka, vezano za neposjedovanje odgovarajuće dokumentacije koja prati robu, kao i neažurnog vođenja trgovačkih knjiga.

Uz ostale utvrđene nedostatke, iz izvještaja Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) jasno je da su proizvođači i prodavci ogrjevnog materijala, koristeći novonastalu situaciju opšteg povećanja cijena roba i usluga izazvanih, nerealno visoko podigli cijene, pri tome ne pokazujući društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost u aktuelnom momentu globalne inflacije i smanjenja kupovne moći stanovništva, istaknuto je u informaciji.

"Tokom analize tržišta i inspekcijskih nadzora uočeno je da je poslovna politika i ambicija privrednih subjekata koji prometuju ogrevnim materijalom dominantno orijentirana ka izvozu s ciljem ostvarivanja maksimalnog profita, a ne vodi se dovoljno računa o zadovoljenju potreba domaćeg tržišta, kako količinski, tako i cjenovno. Zbog toga je opravdana naša bojazan da do 24. septembra neće doći do željenog ispoljavanja ekonomskog patriotizma", upozorio je Vujanović, prenisi "Agroklub".

Kako je najavio, u tom slučaju će predložiti nove mjere zaštite građana, ne isključujući i najrestriktivnije zakonske mjere te zahtjev za produženje trajanja odluke o zabrani izvoza ogrjevnog materijala do kraja ove godine.

Na nedavnom sastanku federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića sa predstavnicima Privredne komore i privrednika, direktorom Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisom Ajdinovićem i glavnim federalnim tržišnim inspektorom Elmirom Ramićem je rečeno da je u ovom momentu realna cijena za tonu peleta od 400 do 450 KM, a za kubni metar iscijepano ogrevnog drveta od 100 do 120 KM.

Vujanović je istakao da rast cijena energenata dovodi potrošače u vrlo nezavidan položaj, a kako je cilj Vlade FBiH da zaštiti domaće tržište i osigura dovoljne količine peleta i ogrevnog drveta po ekonomsko prihvatljivim cijenama.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE