• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proizvođači peleta nezadovoljni: "Zabrana izvoza kontraproduktivna"

Autor Dušan Volaš

Tromjesečna zabrana izvoza peleta i ogrevnog drveta koje je donio Savjet ministara BiH ističe 24. septembra, a proizvođači smatraju da je ova odluka kontraproduktivna te da nije rezultirala smanjenjem cijena ovih energenata na domaćem tržištu.

 wooden-pellets-ecological-heating-2021-10-13-01-47-38-utc.jpg Izvor: Envato

Proizvođači peleta i ogrevnog drveta iz Federacije BiH, ističu kako im je zabrana izvoza prouzrokovala brojne probleme u plasmanu proizvoda te nanijela veliku ekonomsku štetu.

"Cijene sirovina i drugi troškovi su porasli, onemogućen nam je plasman i proizvodnja redukovana. Išlo se s logikom da će cijene pasti ako se zabrani izvoz, a do toga nije došlo", kaže Sead Kečanović, proizvođač peleta iz Sanskog Mosta.

Možda će vas zanimati

Neki proizvođači tvrde da cijena peleta i ogrevnog drveta nije previsoka, jer su poskupile sirovine, gorivo, odnosno ukupni troškovi proizvodnje. Trenutna cijena jedne tone peleta u Federaciji BiH iznosi od 600 do 640 maraka, a metar drva oko 150 maraka, prenosi Faktor. To je preskupo za građane u BiH i mnogi odustaju od grijanja na pelet i drva i kupuju radijatore na struju.

Dok traje zabrana većina ovdašnjih proizvođača izvozno orijentisana i svoje proizvode skladište čekajući da se odblokira izvoz.

U Federalnom ministarstvu trgovine kažu da će uskoro održati sastanak s proizvođačima peleta i ogrevnog drveta da pokušaju riješiti problem, jer sve zemlje u okruženju pobrinule su se da se ove vrste energenta prvo osiguraju građanima na domaćem tržištu, a na drugom mjestu je izvoz.

Možda će vas zanimati

"Tokom analize tržišta i inspekcijskih nadzora uočeno je da je poslovna politika i ambicija privrednih subjekata koji prometuju ogrevnim materijalom dominantno orijentisana ka izvozu s ciljem ostvarivanja maksimalnog profita, a ne vodi se dovoljno računa o zadovoljenju potreba domaćeg tržišta, kako količinski, tako i cjenovno. Zbog toga je opravdana naša bojazan da do 24. septembra neće doći do željenog ispoljavanja ekonomskog patriotizma", izjavio je ranije federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Vlada Federacije BiH u inicijativi upućenoj Savjetu ministara BiH tražila je zabranu izvoza do 31.12.2022. godine, ali je Savjet ministara BiH donio Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, na 90 dana.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE