• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najave novih poskupljenja se obistinjuju: Cijene prasića mogle bi ići i preko 10 KM

Autor Dušan Volaš

Kilogram žive vage prasića u Republici Srpskoj već se prodaje po 10 KM, a cijena će, kako upozoravaju farmeri, za predstojeće slave i praznike biti još viša.

 Cijene prasića koliko košta kilogam svinjetine Izvor: Mondo/Goran Sivački

Iako ne žele da kalkulišu koliko će građani kilogram plaćati oko Prvog maja, te za Đurđevdan i Markovdan, šuška se da bi cijena žive vage mogla da ode i do 12-13 KM.

"Kilogram trenutno košta i do 10 KM, što je rekordna cijena. Primjera radi, u isto doba prošle godine živa vaga prasića kretala se oko 4,5 KM, što znači da je sad i više nego duplo skuplja. Jednostavno, ove robe nema dovoljno na tržištu, pa su posljedica poskupljenja", naglašava predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske, Stojan Marinković.

Prema njegovim riječima, unazad godinu dana u Srpskoj su poskupjeli i tovljenici i junad, što će se, kako kaže, odraziti i na cijene svježeg mesa.

"Prije godinu dana, živa vaga tovljenika koštala je 3,2, a sada 5 KM. U ovom periodu, kilogram žive vage junadi je sa 5,5 otišao na 6,5 KM. Za očekivati je i da odu cijene u mesnicama", naglašava Marinković, piše Srpskainfo.

Dodaje da su, ipak, najviše poskupjeli prasići, a razlog je što ih nema dovoljno na tržištu.

"Godinama smo upozoravali na posljedice prekomjernog uvoza i da domaćeg farmera treba zaštititi, ali niko nije reagovao. Sad kad je potražnja daleko veća od ponude, jer je domaći stočni fond uništen, niko ne treba da se čudi što stoka stalno poskupljuje. Nažalost, ceh plaćaju obični građani koji, ionako, jedva sastavljaju kraj s krajem", poručuje Marinković.

Farmeri upozoravaju i na mogućnost nestašice mesa, s obzirom da Evropa počinje da brani njegov izvoz, kako bi obezbijedila svoje stanovništvo.

Iz Ministarstva poljoprivrede RS nedavno su poručili da će se postarati da na tržištu bude dovoljno jaja, mlijeka, kukuruza, pšenice, krmača i tovnih junadi.

"Biće dovoljno za potrebe RS, jednim dijelom i za tržišne viškove. Kad je riječ o poskupljenju svinjskog i junećeg mesa, sigurno se može očekivati normalizacija cijena u Srpskoj. Bitno nam je da što prije omogućimo uvoz iz Srbije. Kroz naš pravilnik smo već uvrstili mjere koje će dovesti do normalizacije cijene, odnosno nabavke onog broja krmača koji će omogućiti proizvodnju prasadi", naglasio je ministar Savo Minić.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE