• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Globalne cijene hrane blago splasnule: Najviše uticaja imaju tri vrste proizvoda

Autor Dušan Volaš

Referentni FAO indeks cijena hrane opao je u maju i bio manji za 3,4 boda, odnosno 2,6% u odnosu na april. Treba napomenuti i da su manje za 35,4 bodova, odnosno 22% u odnosu na najvišu vrijednost svih vremena koju je dosegao u martu 2022.

 Cijene hrane u svijetu Izvor: Envato/ThamKC

Ovakav trend je bio podstaknut značajnim padom indeksa za biljna ulja, žitarice i mliječne proizvode, koji su djelimično uravnoteženi povećanjem indeksa za šećer i meso.

Tri vrste proizvoda jeftinije

FAO indeks cijena žitarica u maju je u proseku bio za 4,8% manji nego u aprilu i čak 25,3% ispod svoje rekordno visoke vrijednosti prije godinu dana.

Na globalnom su nivou pale za pšenicu, 3,5% na mjesečnom nivou, odražavajući izglede za velike globalne zalihe u predstojećoj sezoni 2023/24 i produženje Crnomorske inicijative za žito. U maju su ovaj trend slijedile i one za kukuruz za 9,8%. Povoljni su izgledi za povećanje globalnih zaliha u 2023/24. uz očekivanu veću proizvodnju u Brazilu i SAD. Tempo izvoza iz SAD je usporen, a otkazana je kupovina iz Kine. Svjetske cijene ječma i sirka su takođe niže, za 9,5, odnosno 9,7%.

Za 8,7% pao je indeks cijena biljnog ulja na mjesečnom nivou i čak 48,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najviše se odnosi na palmino, sojino, repičino i suncokretovo ulje. Kada je riječ o sojinom, one imaju silazni trend šesti uzastopni mjesec.

Manji je i indeks za mliječne proizvode za 3,2%. Najviše je to poslejdica pada onih za sir. Kotacije za mlijeko u prahu su se oporavile, a blago su porasle cijene putera.

Skuplje meso i šećer

FAO indeks cijena mesa u maju je u prosjeku bio za jedan odsto veći u odnosu na april, ali i dalje za 4,1% ispod prošlogodišnje vrednosti u istom mjesecu. Porasle su one za piletinu zbog povećane potražnje iz Azije i zabrinutosti zbog epidemija ptičjeg gripa. Rasle su i za govedinu, ali i svinjetinu, i to četvrti mjesec za redom. Pale su cijene ovčijeg mesa.

U odnosu na april porasle su cijene šećera i to za 5,5%, što predstavlja četvrti uzastopni mjesečni rast, i čak 30,9% iznad svoje vrijednosti prije godinu dana. Rasla je zabrinutost oko razvoja El Ninja koji može uticati na usjeve 2023/24., što je izazvalo ovo povećanje.

Kašnjenja u isporuci uslijed jake konkurencije soje i kukuruza u Brazilu takođe su podržala ovaj trend. Pozitivni izgledi za usjeve šećerne trske u Brazilu 2023, zajedno sa poboljšanim vremenskim uslovima koji su pogodovali napretku žetve, sprečili su veće mjesečne poraste.

(Agro klub)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE