• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uprkos što se usprova ekonomski rast: Kamata na evro najviša u posljednje 22 godine

Autor Dušan Volaš

Evropska centralna banka (ECB) podigla je u četvrtak, 15. juna, troškove pozajmljivanja na najviši nivo u posljednje 22 godine i ostavila otvorena vrata za još povećanja, produžavajući borbu protiv visoke inflacije mada ekonomija evrozone usporava rast.

 Evropska centralna banka povećava kamatne stope za 25 baznih poena  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

ECB je osmi put zaredom povećala svoju ključnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 3,5 odsto, što je najviši nivo od 2001. godine.

Evropska centralna banka zadužena za 20 zemalja koje dijele evro takođe je saopštila da očekuje da će inflacija ostati iznad ciljanih 2 odsto do 2025. godine i nagovijestila još povećanja stopa u narednim mjesecima.

"Buduće odluke će obezbijediti da se ključne kamatne stope ECB dovedu na nivoe koji su dovoljno restriktivni da bi se ostvario blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od 2 procenta i da će se zadržati na tim nivoima onoliko dugo koliko je potrebno", saopštila je ECB.

Rast u zoni evra u najboljem slučaju stagnira, a inflacija usporava već mjesecima, zahvaljujući nižim cijenama energije i najvećem porastu kamatnih stopa u 25-godišnjoj istoriji ECB, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kasno u srijedu, Federalne rezerve SAD prekinule su niz od 10 uzastopnih povećanja kamatnih stopa, što je snažan signal investitorima širom svijeta da se trenutni ciklus pooštravanja u razvijenim ekonomijama bliži kraju, čak i ako je još malo pooštravanje SAD još uvijek moguće.

Ali, inflacija u zoni evra je i dalje neprihvatljivo visoka za ECB i iznosi 6,1 odsto, a i rast cijena osnovnih proizvoda, koji obično isključuje hranu i energiju, tek počinje da usporava.

"Revidiraju se projekcije za inflaciju, isključujući energiju i hranu, posebno za ovu i narednu godinu, zbog iznenađenja u prošlosti i implikacija snažnog tržišta rada na brzinu dezinflacije“, saopštila je ECB.

Ekonomisti koje je Rojters anketirao prije odluke od četvrtka očekivali su još jedno povećanje kamatne stope na depozite od 25 baznih poena u julu, kao što je označilo mnoštvo kreatora politike.

Iako su pomaci nakon jula manje sigurni, očekuje se da će predsjednica ECB-a Kristin Lagard zadržati dalje povećanje u septembru nasuprot očekivanjima investitora da će centralna banka smanjiti kamatne stope početkom sledeće godine.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE