• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetska tržišta: Indeksi pali, kamatne stope i dalje rastu

Autor Jana Desovski

Svjetske berze padaju, a centralne banke nastavljaju da podižu kamatne stope.

 Svjetske berze pale, a banke dižu kamatne stope Izvor: MONDO/Profimedia

Na svjetskim berzama cijene akcija su prošle nedjelje pale pošto je splasnuo apetit investitora za rizikom, s obzirom na to da se privredni rast usporava, a centralne banke nastavljaju da podižu kamatne stope zbog visoke inflacije. Na Volstritu je Dau Džons prošle nedjelje pao 1,7 odsto, na 33.727 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,4 odsto, na 4.348 bodova, a Nasdak indeks 1,45 odsto, na 13.492 bodova.

Poslije pet nedjelja rasta, S&P 500 je prošle nedjelje bio pod pritiskom pošto nije bilo vijesti koje bi podržale dalji rast cijena akcija. S&P 500 je porastao za više od 13 odsto od početka godine, pri čemu je zamah tržišta uglavnom zasnovan na nadi investitora da se ciklus povećanja kamatnih stopa američke centralne banke bliži kraju. 

Predsjednik FED-a najavio je povećanje kamata

I zaista, poslije više od godinu dana rasta kamata, ciklus se bliži kraju. Ostaju, međutim, pitanja da li će Fed još jednom ili dva puta ove godine podići kamatne stope, do kojih nivoa i koliko dugo će cijena novca ostati na ovim povišenim nivoima. U izvještaju Kongresu o ekonomskoj situaciji, predsjednik Fed-a Džerom Pauel je ponovio da će kamatne stope vjerovatno morati dalje da rastu kako bi se obuzdala inflacija.

"Tržište vjeruje da će Fed povećati kamatne stope još jednom, a ne dvaput, kao što su nedavne prognoze čelnika centralne banke sugerisale. Pauel je ponovio da će povećanje stopa zavisiti od budućih ekonomskih pokazatelja, pri čemu Volstrit očekuje da će inflacija opasti brže, a nezaposlenost porasti prije nego što Fed to očekuje", objašnjava Sem Stoval, strateg u CFRA Research.

Britanska centralna banka povećala ključne kamatne stope

Ekonomski rast usporava, što će pritisnuti korporativne zarade, dok Fed alarmira dalja povećanja kamatnih stopa ove godine jer je inflacija i dalje daleko iznad ciljanih nivoa. Zbog toga su investitori posljednjih dana bili oprezni.

Tim prije što, osim FED-a, kamatne stope podižu i druge centralne banke zapadnih ekonomija. Investitore je prošle nedjelje neprijatno iznenadio agresivniji od očekivanog porasta ključnih kamatnih stopa britanske centralne banke, za 0,50 procentnih poena.

Podizanjem kamata iznenadile su i norveška i švajcarska centralna banka, a očekuje se dalji rast kamata u evrozoni. Zbog toga su prošle nedjelje cijene akcija pale i na evropskim berzama. Londonski FTSE pao je 2,4 odsto, na 7.461 bod, dok je frankfurtski DAKS potonuo 3,2 odsto, na 15.829 bodova, a pariski CAC 2,4 odsto, na 7.163 boda.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE