• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako radi bankomat: Evo zašto ne možete odmah da ubacite karticu, a mnogi POKUŠAVAJU

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Oni koji do sada nisu imali karticu jer im nije bila potrebna prije radnog odnosa, uglavnom ne znaju kako podići novac sa bankomata.

 Kako se koristi bankomat Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Profimedia

Mnogi koji su tek uplovili u radni odnos, a do sada nisu imali karticu na koju bi svakog mjeseca legla plata ili bilo koja uplata, muku muče sa upotrebom bakomata i ne znaju da podignu novac. Bankomat je elektronski samouslužni uređaj koji vam omogućava obavljanje platnih transakcija bez prisustva radnika banke ili pošte.

Ono što je najvažnije, prvo treba da nađete vaš bankomat,

odnosno bankomat vaše banke kako vam ne bi naplatili proviziju. U zavisnosti od vrste kartice, na bankomatima pored podizanja novca možete u svakom trenutku da provjerite stanje na vašem računu ako ne primate SMS poruke od banke koja vas o tome obavještava 

Prvo što treba da znate na svakom bankomatu je naznačeno mjesto gdje ubacujete karticu. Na nekim bankomatima je i naslikano na koju stranu treba da ubacite karticu (na način da ime i prezime na kartici budu okrenuti na gore, sa početkom imena i prezimena prema otvoru) i kada mjesto gdje se ubacuje kartica bude zelene boje, to je znak da možete da je ubacite. Uglavnom kada neko ispred vas podigne novac sa bankomata, on neće iste sekunde biti u funkciji i otvor gdje je kartica neće svijetliti i nećete moći da ubacite karticu. Na nekim bankomatima svijetli i crveno kada ne možete da ubacite karticu, ali kada se promijeni boja u zelenu onda možete.

Onda treba na brojevima ispred vas da ukucate PIN koji dobijete kada u banci izvadite karticu. Nakon PIN-a, pojaviće vam sve sve dostupne opcije na bankomatu, kao što je na primjer "podizanje gotovine." Uvijek ćete imati ponuđene opcije, ali možete i sami da izaberete sumu koju želite da podignete. Bankomat će vas poslije pitati da li želite priznanicu i poslije toga vam bankomat izbacuje novac kao i karticu nazad.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE