• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život bez bankarskih usluga u malim opštinama: Uskoro stižu "banke na točkovima" (VIDEO)

Autor Nikolina Damjanić

Život bez bankarskih usluga danas je gotovo nezamisliv. Osim u pojedinim manjim opštinama u Srpskoj i Federaciji. Ovaj problem mogao bi da bude riješen uvođenjem mobilnih bankarskih ekspozitura.

 Male opštine bez banaka u RS  Izvor: Shutterstock

Najmanje 40 kilometara do banke u jednom pravcu. Problem je to sa kojim se susreću mještani Drinića u Srpskoj ali i opština sa srpskom većinom u Federaciji - Bosanskog Petrovca, Glamoča i Grahova.

Ni u jednoj opštini nema bankarske poslovnice, a neke nemaju ni bankomate, prenosi RTRS.

"Snalazimo se svi kako moramo, neko ode do Ključa, neko u Bihać, a neko u Banjaluku, u najbližu poslovnici. Moramo mjesečno da odemo bar dva do tri puta, što se tiče plate i obaveza", priča Bojan Bosnić, mještanin Drinića.

Ovaj problem mogao bi donekle da bude riješen uvođenjem moblinih bankarskih ekspozitura.

Agencija za bankarstvo promijenila je procedure i u Srpskoj omogućila uvođenje "banke na točkovima".

"Već smo razgovarali sa nekoliko banaka i jedna je izrazila spremnost da investira u taj projekat. Očekujemo da u narednih 60 do 90 dana imamo prvu mobilnu ekspozituru u Republici Srpskoj. Ta ekspozitura je u stvari šalter i vi u njoj možete da radite sve. U Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj mobilna ekspozitura je dala pravi rezultat", rekao je Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

U Driniću i Bosanskom Petrovcu pozdravljaju moguće uvođenje "banke na točkovima".

Banke na točkovima
Izvor: RTRS vijesti, YouTube

"Sigurno da bi pomoglo i da bi riješilo jedan dio problema kada je u pitanju nepostajanje banke u Bosanskom Petrovcu. Međutim, većina tog problema i dalje ostaje i ono što je rješenje jeste otvaranje poslovnice, a mobilna ekspozitura zašto da ne, ali kada bi imali barem jednu stalnu, odnosno trajnu banku ovdje, bilo bi odlično", stiče Nemanja Davidović, predsjedavajući Opštinakog vijeća Bosanski Petrovac.

Drago Kovačević, načelnik opštine Drinić navodi da u manjim mjestima gdje je teško ostvariti ekonomsku opravdanost banaka, može doći do gašenja ili zatvaranja istih i dodaje da se u rješavanje tog problema država mora aktivnije uključiti.

U jednoj od banaka, našoj televiziji nezvanično je rečeno da su zainteresovani za uvođenje mobilnih bankarskih ekspozitura. Kažu, ipak, da još nije jasno kakve su dozvole potrebne, pogotovo u Federaciji BiH.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE