• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neizvjesna jesen: Čekaju li nas nova poskupljenja hrane?

Autor Dušan Volaš

Vremenske nepogode koje su uništile usjeve i voćnjake u Srpskoj, regionu ali i šire te pojava afričke kuge svinja moglo bi da ostavi velike posljedice na domaće tržište hrane.

 Inflacija Izvor: Shutterstock

Iako je još rano prognozirati u kojem će obimu nove nedaće uticati na cijenu i količinu dostupnih proizvoda, već sada je i više nego izvjesno da nas očekuje neizvjesna jesen, stav je ekonomista, privrednika i poljoprivrednika u Srpskoj.

"Problemi koji trenutno haraju poljoprivrednom proizvodnjom zbog vremenskih uslova, ali i pojava afričke kuge svinja ne samo kod nas, već sada i u regionu, izazvaće dodatno povećanje cijena prehrambenih proizvoda.

Situacija je definitivno takva.Vlade u oba entiteta i Brčkom nisu pripremljene za intervencije takve vrste, a kompenzacija u novcu ljudima koji su ostali bez tih proizvoda je skromna i potrebno je da bude značajno veća", rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Pokretanje novog ciklusa, navodi, traži veća ulaganja nego kada su svinje kupljene i uzgojene.

"Ista situacija je sa ovim visokim temperaturama, a zatim i gradom te vjetrom koje je nemoguće kontrolisati. Najgore su prošli oni proizvođači koji imaju plastenike i to u Semberiji gdje je to tradicionalna proizvodnja. Vlade će definitivno morati biti izdašnije ako želimo da sačuvamo proizvođače i hranu", poručio je Pavlović.

Zbog temperaturnih šokova, navodi on, prinosi pšenice su umanjeni kako po kvalitetu tako i kvantitetu.

"Na svu sreću svjetska cijena pšenice je u padu, što je loše za naše proizvođače, ali dobro za građane. Situacija je takva da neće biti ništa lakše nego što je bilo u prvoj polovini godine. Ako se nastave ovakve temperature hrana će, pogotovo voće i povrće, biti skuplje nego što je bilo lani. Definitivno nas čeka neizvjesna jesen", zaključio je Pavlović.

Sa druge strane, ekonomista Marko Đogo nada se da ćemo se izvući od recesije te da će biti nastavljen trend smanjivanja inflacije.

"Kakva će biti jesen teško je pitanje. Kod nas je afrička kuga ostavila posljedice, ali Srpska, BiH, kao i čitav region je malo tržište i otvoreno tako da cijena hrane kod nas nikada nije zavisila od naše ponude i tražnje već od viška koji stvaraju mnogo veći igrači.

Dakle, pitanje je i šta će biti u Ukrajini, Mađarskoj, rekao je Đogo i dodao da se nadamo najboljem, odnosno da trgovinski partneri BiH izbjegnu recesiju, jer od njih, naglašava, najviše zavisimo.

Vidjećemo šta će biti. Gajim optimizam", zaključio je Đogo.

Poljoprivrednici u Srpskoj navode da će ključnu ulogu odigrati cijene uvoznih proizvoda jer smo zemlja koja je uvozno orijentisana.

"Dijelićemo definitivno sudbinu zemalja koje nam plasiraju proizvode. Na sve to moramo dodati prirodne nepogode koje su pogodile nas i region, a kojima se ne nazire kraj. Vrlo neizvjesna jesen nas čeka", rekao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković, piše "Glas Srpske".

I više nego je jasno, navodi on, da će vremenske nepogode, od temperaturnih šokova, do velikih oluja ostaviti posljedice na domaće tržište hrane.

"Rano je sada prognozirati u kojem će to obimu biti. Mogu se očekivati značajne promjene. Nemoguće je pretpostaviti šta će se sve još izdešavati do jeseni, jer taman kada je afrička kuga svinja stavljena na neki način pod kontrolu, uslijedile su vremenske neprilike.

Zamislite sada šta je mogao ovaj vjetar da uradi i koliko daleko je mogao odnijeti taj virus i gdje se on sve dodatno može pojaviti", upitao je Marinković.

Deceniju unazad, navodi, mi poljoprivrednici apelujemo da je potrebno zaštititi domaću proizvodnju.

"Osnovni princip je obezbijediti prehrambenu sigurnost vlastitog stanovništva i proizvodnju hrane, a kada to imamo odmah smo automatski manje podložni oscilacijama u svijetu. Nemojte misliti da će se neko sažaliti na nas i reći: 'Hajde da im uputimo nešto hrane, pogođeni su ovim i onim'. Naprotiv. Sve što nam bude nedostajalo u većoj količini poskupjeće", naveo je Marinković i dodao da domaća proizvodnja nema alternativu i na tome treba da se bazira strategija ruralnog razvoja Republike, a sve drugo su ekonomske i trgovačke malverzacije.

Iste stavove dijele i u Privrednoj komori RS.

"Uz sve probleme koji se dešavaju u posljednje vrijeme, od pandemije virusa korona, energetske krize i inflacije, dođemo u poziciju da imamo i vremenske nepogode koje su ostavile velike štete na infrastrukturi i poljoprivrednim gazdinstvima. Zatim tu je i afrička kuga svinja koja će imati velike posljedice na stočni fond u Semberiji. Sve to uzima i određeni dio novca koji bi mogao da bude iskorišten na bolji i efektniji način kroz pomoć privredi i poljoprivredi. Taj novac će sada morati da se po hitnoj proceduri usmjeri u pogođena područja", rekao je predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić.

Naglasio je da je inflacija koja je harala stavljena pod kontrolu, ali da bi se najnovija dešavanja mogla ponovo odraziti na rast cijena.

"Na inflaciju je lani najviše uticale cijena robe široke potrošnje. Sada možemo doći u situaciju da ova najnovija dešavanja unazade pozitivne trendove, jer je na neki način bio zaustavljen rast cijena. Dakle, ova najnovija dešavanja mogla bi uticati na ponovno poskupljenje osnovnih životnih namirnica", zaključio je Ćorić.

Potrošači

Potrošači u Srpskoj po svemu sudeći u velikoj su nevolji, jer i sada jedva sastavljaju kraj sa krajem.

"Poskupljenje je više neosnovano, nego što jeste. Nema sumnje da će i ova najnovija dešavanja pojedinci iskoristiti da dodatno dignu cijenu hrane. Ne znamo dokle više ovako. Ljudi izbacuju već uveliko iz svoje kupovine osnovne životne namirnice. A po svemu sudeći tako će biti i dalje", navode predstavnici potrošača.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE