• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vol strit džurnal": Amerika sve bogatija, Evropa sve siromašnija

Autor Dušan Volaš

Zahvaljujući ratu u Ukrajini, SAD su sve bogatije, a Evropljani moraju da štede i na najpotrebnijim stvarima – piše "Vol strit džurnal".

 Ekonomske sankcije Rusiji Izvor: Shutterstock

Prosječna zemlja EU, po dohotku po glavi stanovnika, siromašnija je od bilo koje američke države osim Ajdaha i Misisipija.

Ako se taj trend nastavi, do 2035. jaz između SAD i EU u proizvodnji po glavi stanovnika biće jednak jazu kakav danas postoji između Japana i Ekvadora.

Evropljani se suočavaju sa novom ekonomskom realnošću - Francuzi piju i manje vina. Španci štede na maslinovom ulju, a Finci vlasti podstiču da posjećuju saune u vjetrovitim danima kada je struja jeftinija.

Širom Njmačke potrošnja mesa i mlijeka pala je na najniži nivo za posljednje tri decenije.

Kako navodi "Vol strit džurnal", kolaps globalnih lanaca snabdijevanja doveo je do vrtoglavog rasta cijena energije i hrane.

Osim toga, velika zavisnost Evrope od izvoza, koji čini oko 50 odsto BDP-a evrozone, u poređenju sa deset odsto u SAD, postala je dodatna slabost.

Ekonomija evrozone povećana je za oko šest odsto (u dolarima) tokom posljednjih 15 godina, a ekonomija SAD, za isto vrijeme, čak za 82 odsto.

"Vol strit žurnal" navodi da u Briselu, jednom od najbogatijih gradova Evrope, nastavnici i medicinske sestre stoje u redovima da kupe namirnice koje se sa kamiona prodaju u pola cijene.

Slične usluge pojavile su se širom Evrope, zaključuje list.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

To je cisto americki plan da se osiromasi i oslabi evropa koliko god je to moguce i da se evropska industrija preseli u ameriku sto je vec uveliko pocelo da se desava. Ciljevi amerike se nikad nisu mjenjali.,a to je da oslabe i razjedine sve zemlje. Jer u haosu i neimastini oni vide svoje interese i eksplatisu ih dok god imaju da od njih izvuku neku korist. Ja samo ne razumijem taj narod u evropi koji je dozvolio americi da im to radi i pritom ih jos i podrzavaju u tome. Lud svijet pa to ti je.

Mnk

Pa to i jeste rusko americki plan. Sve ide po planu da se evropa dovede na rub propasti, a sigurnim i krupnim koracima ide ka tome.

MONDO REPORTAŽE