• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za hranu potrošimo blizu 1.200 KM: Sindikalci objavili podatke o potrošačkoj korpi, platama...

Autor Dušan Volaš

Sindikalna potrošačka korpa za mjesec januar 2024. godine iznosi 2.577,29 KM i prosječna plata je pokriva sa 50,91 odsto, podaci su Saveza sindikata Republike Srpske.

 Inflacija Izvor: Shutterstock

Kako navode, porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu - 1.168 KM.

"Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 647 KM, za prevoz 226 KM, tekuće održavanje domaćinstva 143 KM, a nabavka obuće i odjeće u januaru mjesecu koštala je 193 KM", saopšteno je iz Saveza sindikata.

Napominju da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Kada je riječ o prosječnoj neto plati u Republici Srpskoj koje je isplaćena u januaru 2024. godine ona je iznosila 1.312 KM i veća je za 8 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u decembru
mjesecu 2023. godine.

Sindikalci navode da će prosječna plata isplaćena u februaru, koja će biti objavljena u drugoj polovini marta, pokazati pravi efekat podizanja najniže plate sa 700 na 900 KM, kada se, kako ističu, očekuje i značajniji rast prosječne plate u Srpskoj.

"Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u januaru mjesecu 2024. godine isplaćena je u oblasti finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.758 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 981 KM", stoji u saopštenju.

Navode da su niske prosječne plate u januaru mjesecu 2024. godine primili radnici zaposleni u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 1.048 KM, oblasti saobraćaja i skladištenja 1.030 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.086 KM.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE