• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar Đokić: Ako Evropa želi energetsku tranziciju neka bude spremna da investira veliki novac

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Trebinju da, ako Evropa želi da postiče energetsku tranziciju na ovim prostorima, treba da bude spremna da investira veliki novac.

 IMG_5164.jpeg Izvor: Mondo/Slaven Petković

Đokić je naglasio da je cilj Republike Srpske da i dalje bude energetski nezavisna i da proizvodi dovoljno energije za potrebe stanovništva i privrede, dodajući da će biti učinjeni svi napori da se maksimalno produži životni vijek termoelektrana.

"A Evropu, koja traži da ih u kratkom vremenskom periodu ugasimo, moramo razočarati da to ne možemo učiniti. Ako Evropa želi da postiče energetsku tranziciju na ovim prostorima, treba da bude spremna da investira veliki novac", rekao je Đokić novinarima nakon otvaranja Samita energetike Trebinje.

Đokić je ponovio da je procijenjena vrijednost investicija u energetskom sektoru u Srpskoj veća od 4,3 milijarde KM.

"Važno je što u Srpskoj počela izgradnja novih energetskih objekata, hidro, vjetro i solarnih elektrana, a zaključeni su ugovori u okviru 1.790 megavata intalisane snage", rekao je Đokić.

On je ukazao na to da je "Elektroprivreda Republike Srpske" (ERS) nosilac velikih energetskih projekta, više od 660 megavata instalisane snage koje ovo preduzeće realizuje kroz hidro, solarne i vjetro elektrane.

Đokić je istakao da je Republika Srpska odlučno krenula putem energetske tranzicija i sprovela niz aktivnosti, usvojila sve potrebne zakone, navodeći da neke stvari još treba doraditi kako bi u energetskom svijetu mogla igrati važnu ulogu.

"To je najveća razvojna šansa Republike Srspke jer to neće biti samo korisno za svijet energetike nego i u funkciji podrške ukupnom ekonomskom rastu, a najveći dio tih investicija je u Hercegovini, ali i u drugim dijelovima Srpske", naveo je Đokić, prenosi Srna.

On je rekao da će u Republici Srpskoj biti nastavljena politika regionalnog energetskog podsticanja i razvoja novih energetskih objekata, navodeći da će u narednih do pet godina biti izgrađeni ti objekti, a da postoje i novi zainteresovani investitori.

Đokić je naveo da je važan i razvoj visokonaponske i distributivne mreže.

On je istakao da je Samit u Trebinju značajan da bi se produbila iskustva u razvoju energetkog sektora ovog dijela Evrope i da se ponude nova rješenja za njegovo unapređivanje.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE