• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Firme u RS kojima su ugašeni računi spemaju tužbe protiv banaka

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Fizička i pravna lica kojima su banke u RS ugasile račune jer se nalaze pod sankcijama američkih institucija imaju mogućnost da podnesu tužbu protiv banaka jer su im prekršena prava, otkrivaju u Ministarstvu finansija. Neki od njih se već spremaju da to urade.

 Ekonomija Izvor: Shutterstock

Podsjećamo, banke u Bosni i Hercegovini (i Republici Srpskoj) našle su se pod prijetnjom službenika američkog ministarstva finansija da bi prema njima mogao biti primijenjen neki vid sankcija (od strane institucija SAD) ukoliko nastave da opslužuju račune fizičkih i pravnih lica koja su već na listi sankcija američkih institucija.

Ovo je uzrokovalo mahom dobrovoljno gašenje računa od strane sankcionisanih fizičkih licа (funkcioneri Republike Srpske) kako banke ne bi bile dovedene u situaciju da im se onemogući korištenje platnih sistema koji su pod kontrolom finansijskog aparata u SAD: korespodenciju sa inostranim bankama u SWIFT sistemu.

Međutim, računi su ugašeni i osobama koje su na američkim "crnim listama" već 20 godina, a to je stvorilo probleme sa isplatom plata, otkrio je direktor Elektrokrajine u Banjaluci, Dragan Čavić.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske Mondu je potvrđeno da i fizička i pravna lica imaju pravo da tuže banke. Jedna velika kompanija već sprema tužbe protiv banaka u Republici Srpskoj, saznaje Mondo. 

"Lakše će se snaći fizička lica, ali je problem što se računi zatvaraju pravnim licima", potvrdila ministarka finansija Zora Vidović gostujući u Jutarnjem programu RTRS-u a posebno je istakla probleme koje ima velika građevinska kompanija "Integral inženjering".

Vidović je pojasnila da prema Zakonu o bankama svako u Srpskoj ima pravo na račun kako bi mu bila isplaćena primanja, a to pravo je uvođenjem sankcija pojedinim fizičkim i pravnim licima u Srpskoj sada uskraćeno.

Vidović kaže da OFAK-ova (OFAC - Office of Foreign Assets Control - Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD) lista sanksconisanih u normalnim državama nije obavezujuća.

"U zakonu o bankama stoji da se računi ne mogu zatvoriti, samo se ne mogu otvoriti novi računi. Tako da svi oni koji su morali zatvoriti račune mogu da tuže banku i dobiće na sudu. Ovim potezom ugroženo je osnovno ljudsko pravo, jer ti ljudi ne mogu da podignu platu, isključeni iz iz bilo kakvih transakcija i moraju raditi samo sa gotovim novcem", navela je Vidovićeva.

"U pitanju je sila, a ne primjena zakona", dodala je.

Evo šta je premijer Višković rekao o sankcijama:

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE