• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je sa gašenjem računa u Federaciji? Oglasila se entitetska Agencija za bankarstvo

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Agenciji za bankarstvo Federacije BiH povodom eventualnog gašenja računa fizičkim i pravnim licima koja su na listi sankcija američkog ministarstva finansija kažu da banke samostalno upravljaju rizicima i apeluju na zakonski okvir.

 KM - konvertibilne marke - novac Izvor: Ustupljena fotografija, CBBIH, ELDIN HASANAGIC/BHFOTON

U Agenciji za bankarstvo Federacije BiH prvo napominju da je poslovanje banaka, vođenje poslovnih odnosa i upravljanje rizicima regulisano Zakonom o bankama, Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, Zakonom o unutrašnjem platnom prometu, ostalim relevantnim zakonima, podzakonskim aktima Agencije za bankarstvo FBiH i internim politikama banaka koje moraju biti usklađene sa zakonskim okvirom u BiH.

Da li banke imaju i po kojem pravnom uporištu imaju pravo da ugase račune i kakve su pravne posljedice ako se lice, pravno ili fizičko, odluži da potraži pravdu na sudovima? Kakvo rješenje postoji za (sankcionisana) pravna lica koja imaju račune u bankama? Da li je i šta Agencija za bankarstvo FBiH preduzela ili će preduzeti u skladu sa svojim nadležnostima i relevantnim zakonima koji uređuju ovu oblast da zaštiti korisnike?

Na ova pitanja u Agenciji za bankarstvo FBiH kažu:

"Banke samostalno upravljaju rizicima što uključuje i donošenje odluka o zasnivanju, praćenju, održavanju i raskidu poslovnog odnosa sa klijentima. Svaki rizik kojim banka ne može efikasno upravljati ili ovladati, poslovni odnos koji iz bilo kojeg razloga može ugroziti poslovanje banke i tako generalno narušiti sigurnost, prava, interese građana i privrede kao klijenata banke, ili dovesti do eskalacije sistemskog rizika za Federaciju BiH ili BiH, predstavljao je i predstavlja obavezu banke za postupanje u skladu sa važećim zakonskim okvirom", stoji u prilično uopštenom odgovoru Agencije za bankarstvo koji je dosavljen Mondu.

Može se zaključiti da održavanje računa pravnih ili fizičkih lica koja su na listi sankcija američkog ministarstva finansija (OFAC odjeljenja) predstavlja rizik kojim banka ne može efikasno upravljati, a to može narušiti sigurnost i prava građana, privrede i Federacije BiH.

Mediji u FBiH objavili su juče da su banke u Federaciji BiH počele zatvarati račune osobama koje se dio OFAC liste sankcija.

U Agenciji za bankarstvo FBiH poručuju da kontinuirano nadziru banke, usmjeravaju ih na zakonito poslovanje u cilju održavanja i jačanja stabilnosti bankarskog sistema, zaštite interesa svih korisnika finansijskih usluga, građana i privrede".

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE