• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nijemci izračunali: Ljetovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Španiji, Grčkoj i Portugalu

Autor Dušan Volaš

​Koliko Nijemce košta godišnji odmor u Hrvatskoj, a koliko u drugim popularnim evropskim turističkim destinacijama, izračunala je njemačka savezna služba za statistiku.

 Jadransko more Izvor: Shutterstock

Nijemci najčešće ljetuju u Njemačkoj, iako je godišnji odmor u inostranstvu za njih u pravilu jeftiniji. I to osjetno jeftiniji.

Bez obzira da li se radi o omiljenim južnoevropskim destinacijama Italiji, Grčkoj, Turskoj ili Hrvatskoj, u tim zemljama njemački turisti za posjetu restoranima ili noćenja u hotelu moraju da plate manje novca, a ponegdje i puno manje, nego kod kuće.

U Hrvatskoj moraju da plate prosječno 18 odsto manje za te usluge. Puno više od prosjeka za Njemačku, turisti iz te zemlje moraju da plate tokom turističkog boravka u Švajcarskoj ili na sjeveru Evrope. Hrvatska je dakle po navodima njemačkih statističara skuplja zemlja za turiste od velikih južnoevropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španije.

Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Evrope, njemački statističari tvrde da su cijene najviše u Italiji. Ali i te cijene su još uvijek niže nego u Njemačkoj - za 5 odsto u prosjeku, prenosi "Poslovni dnevnik". Najjeftinije se ljetovati može u Bugarskoj i Albaniji. U Bugarskoj noćenja u hotelu i jelo u restoranu koštaju prosječno 55 odsto manje nego u Njemačkoj, a u Albaniji 54 procenta manje.

Cijene su niže i u nekim susjednim zemljama. U Francuskoj u prosjeku za dva odsto, a u Austriji za tri odsto. Još manje se mora izdvojiti za iste te usluge u Poljskoj (19 odsto) ili Češkoj (36 odsto).

Za Nijemce je odmor u inostranstvu skuplji nego kod kuće u Skandinaviji. U Danskoj za iste usluge moraju da izdvoje trećinu više novca, u Norveškoj 23 procenta, a u Švedskoj dva odsto više. Uvjerljivo najskuplje je u Švajcarskoj - gdje njemački turisti za jelo i noćenje plaćaju prosječno 49 odsto više nego kod kuće.

(B92)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE