• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasni sporazum Srpske i Srbije

Srpska vraća Srbiji vlasništvo nad gasovodom kod Zvornika, a zauzvrat dobija pristup podzemnom skladištu gasa u Banatskom Dvoru, saznaje "Press RS".

 Gasni sporazum Srpske i Srbije Izvor: MONDO

Vlasti Republike Srpske do kraja januara vratiće Srbiji vlasništvo nad 22 kilometra gasovoda kod Zvornika, koji je prije rata izgradio novosadski "NIS gas", tvrde izvori iz Vlade RS.

Prema saznanjima "Pressa RS", kabinet Milorada Dodika na ovaj korak odlučio se jer je dobio čvrsto obećanje najviših zvaničnika Srbije da će Srpska zauzvrat dobiti neograničen pristup podzemnom skladištu gasa u Banatskom Dvoru.

Izvori "Pressa RS" tvrde da je tokom priprema za istorijski gasni aranžman Srbije i RS zvanični Beograd garantovao da se potrošači gasa iz RS više nikada neće smrzavati i suočavati s nestašicama kao u proteklih nedelju dana kada su trpili posljedice prekida isporuke ruskog gasa.

"Poslije tih garancija, koje su date s najvišeg mjesta, mi smo pristali da dio gasovoda kod Zvornika vratimo predratnom vlasniku. Uostalom, Srbija na to polaže pravo na osnovu Sporazuma o sukcesiji država bivše SFRJ, a mi ovom transakcijom trajno rješavamo problem nestašica gasa ili naprasnog dotoka ovog energenta. Naime, BiH je jedina zemlja u regionu koja nema skladište gasa na svojoj teritoriji i mi smo životno zainteresovani za to da konačno dobijemo pristup skladištu u Banatskom Dvoru, odakle možemo da dopremimo gas kad god nam to bude potrebno", objašnjava izvor "Pressa RS" iz Vlade Srpske.

Plan vlada Srpske i Srbije trebao bi da bude pretočen u djelo već krajem januara, kada bi ministri rudarstva i energetike Slobodan Puhalac i Petar Škundrić trebalo da potpišu sporazum o vansudskom poravnanju, kojim će "Srbijagas" postati većinski vlasnik paljanskog "Gas prometa".

Pomoćnik ministra energetike i rudarstva RS Dragana Kalabić kaže da je Vlada RS osnovala "Gas promet" 1998. godine. Ona dodaje da je ta kompanija osnovana na imovini predratnog "NIS-ovog" gasovoda, i to kao strateško preduzeće sa 65 odsto državnog kapitala.

"Manjinski dio kapitala 'Gas prometa', koji gazduje gasovodom na potezu od Gornjeg Šepka do Karakaja u međuvremenu je privatizovan, ali je većinski dio ostao u rukama RS. Taj dio će sada biti vraćen 'Srbijagasu', koji je pravni nasljednik 'NIS gasa'. Nismo željeli da se povlačimo po sudovima i čekamo da oni to riješe, već ćemo imovinu vratiti vansudskim poravnanjem i u okviru mogućnosti koje nam pruža Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom", kaže Kalabićeva za "Press RS".

U Vladi RS tvrde da će, bez obzira na to što će njihov sadašnji kapital preći u ruke "Srbijagasa", Srpska u svakom slučaju profitirati. Naime, osim nesmetanog pristupa skladištu u Banatskom Dvoru, Vlada RS dobila je uvjeravanje "Srbijagasa" da će ta kompanija proširiti gasnu mrežu u Srpskoj.

Time bi, kako kažu u Vladi, konačno započelo dugo najavljivano širenje gasne mreže u RS, kojom su zasad pokriveni samo Zvornik i Istočno Sarajevo.

Inače, pregovori o vraćanju 22 kilometra gasovoda Srbiji vode se već nekoliko godina pošto je "NIS" od vlasti RS poodavno zatražio da priznaju njegovo vlasništvo nad gasovodom.

Cijela stvar bila je blizu realizacije još 2003. godine kada je potpisan Memorandum o razumijevanju. Međutim, ni tada se nije odmaklo dalje od izjave o namjerama pošto je aranžman, iznenada i iz nikad utvrđenih razloga, propao.

Ovo pitanje ponovo je aktuelizovano tek prije mjesec dana, kada je Ministarstvo energetike i rudarstva Srbije u Banjaluku uputilo prijedlog memoranduma o vansudskom poravnanju, koji je, kako sada stvari stoje, konačno i prihvaćen.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE