• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokirani računi 36.000 firmi

Više od 36.000 firmi u BiH potpuno je ili djelimično blokirano zbog nemogućnosti da izmire obaveze prema bankama, državi i drugim kompanijama.

 Blokirani računi 36.000 firmi Izvor: MONDO


Više od 36.000 firmi u BiH potpuno je ili djelimično blokirano zbog nemogućnosti da izmire obaveze prema bankama, državi i drugim kompanijama, što je za 30 odsto više nego 2007. godine - tvrdi izvršni direktor Kreditnog biroa LRC Emil Kučuković.

Prema njegovim riječima, potpuno su blokirani računi više od 20.000 firmi, a djelimična blokada prisutna je kod 16.000 preduzeća.

"Evidentno je da je recesija duboko zahvatila mala i srednja preduzeća. I dalje ćemo pratiti situaciju, ali sigurno je da će blokiranih preduzeća biti još više", rekao je Kučuković za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, najčešći razlog blokiranja računa je neizmirivanje obaveza prema privrednicima, koji onda pokreću sudske postupke, ali zabilježeno je i neplaćanje obaveza prema bankama ili utaja poreza.

Kučuković smatra da su za ovakvo stanje krive, prije svega, banke koje su prestale da plasiraju kredite pa firme koje su inače bile redovne platiše sada ne mogu da obezbijede sredstva za podmirenje svih obaveza.

"Problem je što sada svako svakome duguje, jer firme redovne platiše bez obrtnih sredstava u vidu kredita i same postaju dužnici čime se stvara lančana reakcija. Pri blokiranju računa zbog neplaćanja obaveza prioritet imaju banke i poreske uprave pa tek onda privrednici. Račun može da bude blokiran i zbog duga od 100 ili 200 KM", naglašava Kučuković.

On dodaje da se protiv dužnika najčešće pokreću sudski postupci, što i nije najbolje rješenje, jer do donošenja odluke prođe najmanje godina.

Prema njegovom mišljenju, pitanje je da li će dužnik do tada opstati na tržištu, te da li će imati sredstava da vrati dug.

Kučuković ističe da je LRC napravio bazu podataka u kojoj su registrovani svi privredni subjekti, njihovi računi i obaveze prema dobavljačima.

"Na taj način firme mogu provjeravati mogu li njihovi klijenti izmirivati obaveze ili tražiti da već postojeći dug bude evidentiran na poreski broj firme čime je ona obilježena kao neplatiša", pojasnio je Kučuković.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE