• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Britanija gradi elektrane na vjetar na moru

Velika Britanija počinje da realizuje ambiciozni program za izgradnju serije eolskih parkova, vrijedan 160 milijardi dolara.

 Britanija gradi elektrane na vjetar na moru Izvor: MONDO

Zahvaljujući ovom programu Britanija će postati najveći svjetski proizvođač električne energije koristeći snagu vjetra, izjavio je britanski premijer Gordon Braun u petak.

Po svojim dimenzijama i planovima ovaj energetski projekat se može uporediti sa razradom bogatih nalazišta nafte i gasa u Sjevernom moru početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Tada je Velika Britanija uspjela da se svrsta među najveće zemlje izvoznice nafte, ali zbog brzog iscrpljivanja naftnih nalazišta London pokušava da očuva svoju energetsku nezavisnost stavljanjem akcenta na alternativne energetske izvore, prije svega snagu vjetra.

Vlada Velike Britanije je sopštila da je otvorila konkurs za izgradnju mnogobrojnih gigantskih eolskih parkova na obalama mora oko ove ostrvske zemlje.

Osim britanske energetske kompanije "Sentrika" (Centrica), koja je dobila najveći ugovor, u projektu učestvuje i 15 korporacija iz Nemačke, Švedske, Norveške, Holandije, Portugailje i Španije.

Ranije je vlada Velike Britanije postavila zadatak da do 2020. godine 34 odsto potrebne električne energije dobija iz alternativnih izvora, a sada je jasno da London prioritet daje razvoju eolskih parkova.

Evropska komisija je stavila na raspolaganje 565 miliona evra za izgradnju prenosne mreže za struju koju proizvode vetrenjače na Sjevernom moru, dok Evropska investiciona banka finansira sa 300 miliona evra izgradnju dalekovoda od Velike Britanije do Holandije, prenio je Dojče vele.

Tokom sljedećih nedjelja sastaće se predstavnici sjevernomorskih zemalja, pored ostalih Njemačke, Velike Britanije, Holandije, Belgije, Danske i Norveške, sa ciljem da postignu politički dogovor o izgradnji dalekovoda.

"Ta inicijativa zaslužuje pohvale i to je važan prvi korak. Planirana je prva međunarodna energetska mreža, čime se povezuju nacionalne. Na taj način povećaće se i sigurnost snabdijevanja u EU, jer se oslobađamo uvoza skupe nafte", izjavio je Paul Vilcek iz Evropskog udruženja energije vjetra.

Prema njegovom mišljenju, ugovor bi mogao da bude potpisan u drugoj polovini godine.

Na Sjevernom moru već postoji 11 dalekovoda i neki od njih povezuju sjevernu Francusku i Englesku ili Holandiju sa Norveškom.

Gradi se ili planira još 21 dalekovod, pored ostalog podmorski kablovi između Danske i Norveške i Velike Britanije i Holandije. Evropsko udruženje energije vjetra predlaže izgradnju još 14 dalekovoda i čvorišta.

Do 2020. godine mogla bi da bude izgrađena sveobuhvatna mreža dalekovoda koja bi povezivala vjetrenjače na Sjevernom moru i Baltiku.

Procjenjuje se da bi njena izgradnja koštala tridesetak milijardi evra, a novac bi morali da daju i energetski koncerni.

"Ovaj projekat pokazuje da se povezivanjem mreža obezbjeđuje sigurno snabdijevanje, jer uvijek negdje duva vjetar", izjavio je evropski komesar za energiju Andris Pibalgs, koji smatra da bi zajednička mreža mogla da predstavlja osnovu jedinstvene energetske politike u EU.

Izgradnja mreže dalekovoda doprinosi i povećanju udela struje dobijene od vjetra, čime se smanjuje potreba za radom termoelektrana, a time i emisija ugljendioksida, ističe Dojče vele.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE