• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Paket "Telekoma" za prodaju zavisi od procjene

Ministarka Jasna Matić izjavila da udio državnog kapitala u "Telekomu Srbija", namijenjenih prodaji, ne mora nužno da iznosi 40 odsto.

 Paket "Telekoma" za prodaju zavisi od procjene Izvor: MONDO

Ministarka je izjavila da će to  zavisiti od procjene konsultantske kuće, koja tek treba da bude angažovana.

"Iako je načelno odlučeno da to bude paket koji će sadržati 40 odsto akcija 'Telekoma', ako finansijski konsultant zaključi da to nije optimalno, onda će ta odluka biti izmijenjena", rekla je Matić za Radioteleviziju Srbija.

Ne želeći da precizira minimalnu cijenu paketa akcija, ona je dodala da će to takođe zavisiti od procjene konsultanta.

Inače, Telekom Srbija je danas demantovao tvrdnje pojednih medija da postoji procjena vrijednosti akcionarskog društva Telekom Srbija i da ju je sprovela bilo kakva konsultantska kuća na osnovu podataka o poslovanju iz 2009. godine.

Telekom je demantovao i da su predstavnici Dojče Telekoma ili drugih potencijalnih investitora prisutni u Telekomu Srbija, s obzirom da bi bilo suprotno zakonu da se bilo kome dozvoli pristup kompanijskim aktima i dokumentaciji, bez adekvatne odluke akcionara - PTT-a Srbija, odnosno države Srbije i grčke kompanije OTE.

Srpski premijer je apelovao da se ne izlazi sa spekulacijama o cijeni Telekoma jer će, kako je kazao, postupak prodaje biti potpuno transparentan.

Cvetković je precizirao da će biti objavljen tender, a nakon toga će biti organizovana aukcija i postupak će biti sličan kao kod prodaje bivšeg Mobtela.

On je kazao da će novac od prodaje akcija Telekoma biti usmjeren u poseban fond i da će biti najvećim dijelom namijenjen uglavnom za putnu infrastrukturu i da neće ići na ličnu potrošnju.

Govoreći o odluci vlade da proda 40 odsto akcija Telekoma, Cvetković je izjavio da će se na taj način privući više kupaca.

Procenat koji će biti prodat "odlično je izabran" kako bi se privuklo što više zainteresovanih kupaca i kako bi se obezbjedila prava konkurencija, rekao je Cvetković i dodao da će na taj način država zadržati manjinski dio u Telekomu, a istovremeno će privući strateškog partnera koji će ulaganjima obezbjediti dalji razvoj te telekomunikacione kompanije.

Vlada Srbije najavila je da će na sjednici u petak razmatrati odluku o tenderskoj prodaji 40 odsto akcija Telekoma Srbije koje su u vlasništvu države.

"Željeli smo da vidimo koji bi procenat bio zanimljiv za sve i dao mogućnost državi da zadrži značajan udio i ima važnu ulogu u odlučivanju", rekao je Cvetković.

Govoreći o samoj proceduri prodaje kapitala, Matić je objasnila da Vlada Srbije najprije mora da raspiše tender za nabavku konsultantskih usluga za finansijske usluge.

"Neophodno je da nas neko posavjetuje kako da prodamo akcije, koji je paket najbolji i kako da tražimo kupca", kazala je ona i dodala da će se nakon toga raspisati tender za strateškog partnera, koji će biti poznat već tokom jeseni.

Matić je istakla da najavljena prodaja ove uspješne kompanije nije uslovljena punjenjem državnog budžeta, već sticanjem uslova kao što je postojanje institucionalnog i regulatornog okvira, koji omogućavaju funkcionisanje tržišta telekomunikacija.

"Formirana je funkcionalna regulatorna agencija, a imamo i neophodne zakonske i podzakonske akte koji ovo omogućavaju", podsjetila je ona i dodala da iako izgleda da je odluka o prodaji donijeta naglo, to je pripremano već godinu dana.

Liberalizacijom tržišta i davanjem licence za još jednog operatora za fiksnu telefoniju omogućen je sljedeći korak, a to je privatizacija "Telekoma", objasnila je Matićeva.

Prema njenim riječima, došao je trenutak da se intenzivno ulaže u telekominikacije i zato je neophodan strateški investitor, jer sami ne bi mogli da investiramo onoliko koliko je neophodno da bi telekomunuikacije u Srbiji držale korak sa evropskim zemljama.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE