• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IEFK banka prekršila zakon?

Jedina banka sa ruskim kapitalom u BiH, IEFK banka nije poštovala Zakon o bankama Republike Srpske.

 IEFK banka prekršila zakon? Izvor: MONDO

Vrijednost njenog neto kapitala je ispod dozvoljenog zakonskog minimuma, ali joj Agencija za bankarstvo RS nije oduzela dozvolu za rad.

U nezavisnom revizorskom izvještaju, čiji su dijelovi objavljeni u medijima, navodi se da je na kraju 2009. godine vrijednost neto kapitala u IEFK-a banci bila oko 13,1 miliona konvertibilnih maraka (oko 6,55 miliona evra), dok zakon predviđa minimalno 15 miliona KM (oko 7,5 miliona evra).

Iz Agencije za bankarstvo RS nisu odgovorili zašto je IEFK banci dozvoljeno da nastavi rad i pored toga što krši Zakon o bankama.

Agencija za bankarstvo RS je u decembru prošle godine banci naložila povećanje poslovnih aktivnosti i dokapitalizaciju kako bi neto kapital došao na nivo propisan zakonom.

Nezavisni revizor navodi da "na osnovu Zakona o bankama, Agencija za bankarstvo RS može da oduzme dozvolu za rad banci", kao i da je Ministarstvo finansija RS na kraju prošle godine u IEFK banci imalo za 15 odsto više depozita od dozvoljenih oročenih depozita.

To ministarstvo je 30. decembra 2009. godine kod IEFK banke oročilo tri miliona KM (oko 1,5 miliona evra) depozita u stranoj valuti na 390 dana, uz kamatnu stopu od 3,74 odsto na godišnjem nivou.

U revizorskom izvještaju se upozorava da su "depoziti iz jednog izvora bili veći od propisanog maksimuma od 20 odsto, jer su od Ministarstva finansija iznosili 35 odsto ukupnih dnevnih obaveza", što praktično znači da je ovo ministarstvo u IEFK banci držalo više novca nego što je to zakonom dozvoljeno.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić je banjalučkoj Alternativnoj televiziji (ATV) ovakvu situaciju obrazložio tvrdnjom da "treba malo tolerancije, jer je riječ o banci koja je nedavno osnovana".

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da će sredstva RS, koja su deponovana u IEFK banci, biti zaštićena.

"Naše pare su deponovane u skladu sa tadašnjim pravilima. Vidjećemo, na kraju krajeva, mi ćemo naše pare zaštititi", rekao je Dodik prije nekoliko dana.

Ekonomski analitičar Svetlana Cenić izjavila je da su Dodik i njegova vlada znali za aferu koja je potresala čitav taj konzorcij i samu IEFK banku u vezi sa krađom penzijskog fonda, kao i da je vlasnik završio u zatvoru, a da niko nije povukao depozit vlade RS iz te banke.

"Najveći problem je što su u momentu kada su držali depozit tamo, odnosno kada je stavljen depozit u tu banku znali za problem te ruske banke", izjavila je Cenić u razgovoru za portal Biznis.ba.

IEFK banku u Banjaluci 2007. godine osnovala je Istočnoevropska finansijska korporacija iz Sankt Peterburga, koju je prošle godine potresla afera pronevjere 25 miliona dolara.

Po dolasku u RS osnivači IEFK banke najavljivali su velike planove ekspanzije, ali je banka do sada otvorila samo jednu podružnicu u Laktašima.

Banjalučka IEFK banka je prošlu godinu završila sa gubitkom od 4,3 miliona KM (2,15 miliona evra), dok je akumulirani gubitak 6,5 miliona KM (3,25 miliona evra).

Banka je sredinom aprila objavila da je propao pokušaj njene dokapitalizacije putem emisije akcija čija je vrijednost bila gotovo 4,2 miliona evra.

Direktor IEFK banke Nebojša Dželebdžić tada je dostavio saopštenje Banjalučkoj berzi u kojem je navedeno da banka tokom javne ponude 83.392 dionice nominalne vrijednosti 50 evra, koja je trajala tri mjeseca, nije zabilježila nijednu uplatu.

Kao razlog neodazivanja postojećih dioničara i novih investitora u IEFK banci su naveli "ekskluzivne pregovore o prodaji njenih dionica potencijalnom kupcu", ne otkrivajući s kim pregovaraju.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE