• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trivićeva: Došlo je do insinuacija, ali neće biti otpuštanja prosvjetara

Autor SRNA

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas da nema otpuštanja prosvjetnih radnika i da niko nikada ispred ovog ministarstva ili Vlade Srpske nije govorio o tome.

 Natalija Trivić smjene prosvjetnih radnika Izvor: Vlada RS

"To se nije dešavalo ni u predhodnim godinama, niti će se dešavati. Nažalost, došlo je do insinuacija u javnosti izazvanih ne znam zbog čega, ali otpuštanja prosvjetnih radnika nema bez obzira što broj učenika opada", rekla je novinarima u Banjaluci Trivićeva, koja je prisustvovala sastanku Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Prema njenim riječima, broj učenika u narednoj školskoj godini biće zadržan na nivou iz ove školske godine.

Možda će vas zanimati

Ona je navela podatke prema kojima je u sistemu prosvjete Srpske zaposleno 17.457 radnika, za čije je plate Vlada Srpske iz budžeta u ovoj godini izdvojila 295 miliona KM, te da 10.000 radnika ima punu normu.

"Imamo i oko 5.500 radnika koji imaju djelimičnu normu, što ne znači da su tehnološki višak i oni dobijaju normu kroz drugačije aktivnosti", kaže Trivićeva.

Ona je rekla da se u Srpskoj u petak, 12. juna, završava nastava u osnovim školama, a krajem iduće sedmice u srednjim školama, naglasivši da je po pitanju organizovane nastave na daljinu urađen veliki posao imajući u vidu da je Srpska prva u regionu uvela takav sistem nastave, koja je sve vrijeme održavana bez problema i izvođena je na najbolji mogući način.

"Ministarstvo planira da počne sa redovnom školskom godinom, nadam se u školskim klupama, već sa 1. septembrom", istakla je Trivićeva.

Ona je i najavila da će se na sljedećoj sjednici Narodne skupštine Srpske po hitnom postupku naći izmjene i dopune tri zakona iz oblasti predškoloskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja.

Trivićeva je podsjetila da u ovoj godini Vlada Srpske izdvaja sredstva u ukupnom iznosu od tri miliona KM za besplatne udžbenike učenicima prvog i drugog razreda, učenicima pobjednicima takmičenja, ali i za treće i svako naredno dijete iz višečlanih porodica, što je mjera iz dijela populacione politike.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da sigurno neće biti otpuštanja u sistemu prosvjete i kulture i da je potrebno određenim ljudima naći posao, čime se isključuje svaka bojazan da će biti proglašeni tehnološkim viškom.

On je naveo da su prosvjetni radnici u proteklom periodu pokazali veliku agilnost i odgovornost u radu i samo nekoliko dana od proglašenja pandemije virusa korona na ovim prostorima preuzeli odgovornost i uradili ogroman posao da školska godina bude uspješno završena u datim uslovima.

"Određen broj radnika je radio i sa bolesnim ljudima, gdje, prije svega, mislim na one koji su radili u studentskim centrima, đačkim domovima i školskim prostorima koji su bili pretvoreni u karantine i oni su bili izloženi dodatnom riziku", naglasio je Gnjatić.

On je naveo da po pitanju plata i naknada nema smanjenja i da će se u narednom periodu nastojati stvoriti uslovi da prosvjetni i radnici u institucijama kulture dobiju zasluženu nagradu u vidu poboljšanja materijalnog i socijalnog statusa kroz skori nastavak razgovora o ujednačavanju platnih koeficijenata sa ostalim budžetskim korisnicima.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

haha

Cuj insinuacije a ona ovako bezmozga i drcna izmedju dva shopinga, sminkanja, frizeraja otisla do Vlade i glupost odvalila

MONDO REPORTAŽE