• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Balkanci više strahuju od gubitka posla, nego od zaraze virusom

Autor mondo.rs

Kod ogromnog broja stanovnika Zapadnog Balkana izražen je veći strah da će zbog ekonomskih posljedica zdravstvene krize ostati bez posla nego da će biti zaražen korona virusom. Pojedini morali da trajno zatvore biznis.

 Koronavirus strah od gubitka posla Izvor: RCC/Balkan barometar

Ovo je pokazalo godišnje ispitivanje "Balkan barometar" koje je sproveo Regionalni savjet za saradnju (Regional Cooperation Council) među stanovnicima Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Makedonije, dakle onih zemalja koje su u predvorju Evropske unije.

Prema ovom istraživanju, čak 90% građana ovih zemalja ima strah da će zbog uticaja pandemije korona virusa na ekonomiju ostati bez posla, a 70% njih vidi ovaj virus kao prijetnja za sopstveno zdravlje. Otprilike isti procenat (68%) kaže da strahuje za radno mjesto nekog od članova porodice.

Možda će vas zanimati

Što se tiče mjera koje su primjenjivane (ili se i dalje ili ponovo primjenjuju, jer virus nije nestao), ogromna većina - čak 90% - reklo je da su one dale rezultate na suzbijanju širenja virusa. Ipak, samo 42% je reklo da vlade čine dovoljno da spriječe ekonomske posljedice po građane svojih zemalja.

S tim u vezi, oko 36% građana zemalja Zapadnog Balkana kaže da su poreske i finansijske mjere vlada dale rezulttate, a približan broj (32%) smatra drugačije.

Veliki procenat ispitanih (81%) rekao je u istraživanju da je pandemija korona virusa uticala na njihov posao, a 2% navodi da je morao da stavi katanac na bravu. A 5% je saopštilo da je moralo da smanji broj radnih mjesta kako bi ublažio ekonomske posljedice ove krize.

Gotovo polovina učesnika u istraživanju (47%) navodi kao svoju najveću brigu pad prihoda svog biznisa. Nešto malo veći procenat (49%) kaže da bi finansijska pomoć vlade najviše pomogla oporavku preduzeća, dok 46% smatra da bi se najveća pomoć ogledala u raznim poreskim olakšicama u poslovanju.

Identičan je, gotovo, procenat onih koji su optimisti i pesimisti u vezi sa ekonomskim oporavkom. Dok 37% njih smatra da će biti potrebne najmanje dvije godine da privreda i biznisi ponovo stanu na noge i oporave se od ovog šoka, dotle 36% njih vjeruje da će sve biti bolje do kraja godine.

POGLEDAJTE VIDEO

Balkan barometar
Izvor: Regional Cooperation Council

Cijelo istraživanje pronađite OVDJE (kliknite na link ispod)

Anketa

Brine li vas korona više zbog zdravlja ili posla?

  • Džaba mi dobro zdravlje, ako ću ponovo ostati bez posla

    55.56% (5)

  • Ne brinem se uopšte, to je naduvana priča

    22.22% (2)

  • Zbog zdravlja, to je najvažnije

    11.11% (1)

  • I jedno i drugo

    11.11% (1)

Brine li vas korona više zbog zdravlja ili posla?

Rezultati

PROČITAJTE I OVO

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE