• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad svjetske trgovine rekordan, ali moglo je i gore

Autori Tanjug Autori Georgi Mitev Šantek

Međunarodna trgovina zabilježiće istorijski pad od 18,5% u drugom kvartalu zbog pandemije korona virusa, ali to je dobra vijest jer – očekivalo se gore, saopšteno iz STO. U Evrozoni smanjen pad u junu, ali...

 Pad svjetske trgovine rekordan, ali moglo je i gore Izvor: Guliver/Getty Images, shironosov/iStockphoto

Globalni pad u trgovini je manje ozbiljan od očekivanog zbog "brze reakcije vlada", saopštila je danas Svjetska trgovinska organizacija (STO).

"Pad trgovine kojoj danas svjedočimo je bez presedana, biće najveći ikada zabilježen", naveo je generalni direktor STO Roberto Azevedo, ali i dodao da je za utjehu da je mogao da bude još veći. "Ovo je zaista pozitivna vijest, ali ne možemo sebi da dozvolimo da popustimo sa naporima", kazao je on.

Možda će vas zanimati

Prema posljednjim podacima STO, obim trgovinske razmjene je u prvom kvartalu opao za tri odsto u odnosu na isti period prošle godine. Prve procjene za drugi kvartal, kada su virus i mjere izolacije pogodile veliki dio svjetske populacije, predviđaju pad od oko 18,5%.

Azevedo je ocijenio da su "sprovedene odluke bile od suštinskog značaja za ublažavanje posljedica po proizvodnju i trgovinu", ističući da će "one i dalje imati važnu ulogu u određivanju brzine ekonomskog oporavka".

"Da bi se osigurao snažan oporavak proizvodnje i trgovine u 2021. godini, biće potrebno da fiskalna, monetarna i trgovinska politika idu u istom smijeru", upozorio je generalni direktor STO Roberto Azevedo.

EVROZONA MANJE PADA, ALI…

Istorijski privredni pad Evrozone dodatno je ublažen u junu, jer je dio preduzeća ponovo otvoren nakon zatvaranja zbog korona virusa, ali je optimističan oporavak u obliku latiničnog slova V sada malo vjerovatan, pokazuje danas objavljeno istraživanje IHS Markita.

Ankete o promjenama na mjesečnom nivou pokazuju da privredna aktivnost još uvijek pada u većem dijelu Evrope, ali je ublažavanje mjera u Francuskoj dovelo do skromnog povratka na staze rasta, prenosi Rojters.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u Evrozoni, koji izračunava kompanija IHS Markit, i koji se smatra pouzdanim pokazateljem ekonomskog zdravlja, oporavio se u junu na 47,5 poena sa majskog nivoa od 31,9 poena, približavajući se granici od 50 bodova, koja razdvaja rast od pada.

U aprilu je PMI indeks potonuo na rekordnih samo 13,6 poena.

Rezultati o PMI indeksu po državama pokazuju da je u pad njemačkog privatnog sektora dodatno ublažen ovog mjeseca, iako poremećaji i neizvjesnosti izazvane epidemijom korona virusa i dalje pritiskaju tražnju, što nagovještava da je najveća evropska ekonomija spremna za spor oporavak.

BRITANIJA SE ČUPA

U privatnom sektoru Britanije, koja je van valutne unije, PMI indeks je pao ovog mjeseca manje nego što je predviđano, jer je veći broj preduzeća ponovo pokrenuo poslovanje poslije blokade, što ekonomiji otvara put da se vrati rastu od jula ove godine.

Uprkos boljim rezultatima PMI indeksa u Njemačkoj nego što se očekivalo, zabrinutost zbog situacije na tržištu rada i aktuelno smanjenje radne snage pomračuju sliku o ekonomskim izgledima, dodaje britanska agencija.

U Francuskoj, drugoj najvećoj ekonomiji Evrozone, poslovna aktivnost s oporavila iznad očekivanja, vrativši se rastu nakon tri mjeseca oštrog pada.

Francuski PMI indeks uzletio je na 51,3 poena, nadmašivši daleko medijalnu prognozu ekonomista u anketi Rojtersa, koji su predviđali 46,3 poena.

Optimizam privrednih subjekata u pogledu očekivanja za narednu godinu se takođe oporavio.

Povjerenje potrošaca se takođe poboljšalo ovog mjeseca, prema podacima Evropske komisije objavljenim u ponedjeljak.

U uslužnom sektoru Evrozone, koji dominira u ekonomiji bloka, PMI indeks je skočio na 47,3 poena u junu sa 30,5 bodova u maju.

Fabrička aktivnost u regionu, koja je registrovala pad mnogo prije korona virusa, ponovo je opala, mada mnogo sporijim tempom. PMI u proizvodnji se popeo na 46,9 poena sa prethonog nivoa od 39,4 boda.

Ipak, regrutovanje novih kadrova za proizvodni sektor je i dalje u padu, budući da podindeks o zapošljavanju uporno ostaje ispod 50 poena, mada je u junu napredovao na 41,3 boda 37,6 poena u maju, navodi Rojters.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE