• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U susret Danu djeteta: Poslušajte šta imaju da kažu djeca iz dnevnih centara (VIDEO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Hiljade djece u regionu izloženo je različitim vrstama rizika u okruženjima u kojima odrastaju, što ih može dovesti u situaciju da završe na ulici ili suočiti s drugim probemima.

 Svjetski dan djeteta 2022. Izvor: Save The Children

Unazad nekoliko godina, uz podršku organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan, u šest gradova u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori napravljen je pomak uspostavom dnevnih centara za djecu u riziku.

To su sigurni prostori koji djeci nude podsticajno okruženje za napredak i razvoj potencijala, uz učenje, kreativne aktivnosti, psihosocijalnu podršku, odmor i igru, kao i mogućnost obroka.

Izvor: Save The Children

U dnevnim centrima pažnja se poklanja i radu s porodicama djece u riziku.

Povodom Međunarodnog dana djeteta koji se u svijetu obilježava 20. novembra, djeca iz šest dnevnih centara u BiH i Crnoj Gori pokrenula su svoje kampanje putem društvenih mreža i lokalnih medija, kako bi skrenuli pažnju na rezultate svog rada i poruke koje žele poslati.

Ovo je kruna višemjesečnih aktivnosti na podizanju medijskih vještina učenika.

Izvor: Save The Children

Uz podršku Save the Children, u svakom od centara održani su višednevni treninzi na kojima su djeca osposobljena za odgovornije korištenje medija i društvenih mreža. Uslijedio je online rad s mentorima na pripremi kampanja, da bi cjelokupan proces rezultirao objavljivanjem medijskih sadržaja s dječijim porukama i organizacijom zagovaračkih događaja.

"Želimo užinu za svaku družinu" apel je djece okupljene u Dnevnom centru Altruist u Mostaru.

Njihova je želja da svaki put kada dođu na radionice dobiju užinu, te su tim povodom kontaktirali kompanije u Hercegovačko-neretvanskom Kantonu i upriličili dan otvorenih vrata.

"Podržite Dnevni centar – našu kuću velikog srca" poruka je korisnika dnevnih centara Vermont u Brčkom i Otaharin u Bijeljini.

Cilj je da vlasti Brčko distrikta i Grada Bijeljine prepoznaju važnost i dugoročnu korist dnevnih centara, te njihov rad uvrste u planove i budžete.

Kako bi njihove poruke bile vidljivije, u Bijeljini će biti održana javna akcija, a u Brčkom okrugli stol, te u oba grada konferencije za medije.

"Više prostora za djecu" – glasi poruka koju upućuju mališani iz dnevnog centra Defendologija u Nikšiću u svojoj kampanji prikupljanja sredstava za igradnju većeg objekta u kojem bi svoje mjesto moglo naći više djece kojima je to potrebno.

U svojim prostorima ugostiće predstavnike vlasti i medija za koje su pripremili bogat program.

"Svi protiv vršnjačkog nasilja" naziv je kampanje koju su pokrenuli članovi Dječijeg parlamenta i Dnevnog centra pod okriljem Centra za prava djece Crne Gore. U sklopu kampanje planiran je susret s ambasadorima akreditiranim u Crnoj Gori na kojem bi razmijenili dobre prakse u prevenciji nasilja iz njihovih zemalja.

Dnevni centri su mjesta na kojima vlada međusobno povjerenje i drugarstvo, stoga mladi okupljeni u centru Nova Generacija u Banjaluci poručuju: "Vratimo drugarstvu stari sjaj".

Tim povodom organizovali su dan otvorenih vrata u sklopu kojeg je održan turnir u stonom tenisu.

"Iako je većina dnevnih centara zvanično akreditovana i licencirana od strane nadležnih institucija, većina centara još uvijek nije postala dijelom sistema socijalne i dječije zaštite. To uveliko otežava njihovu finansijsku stabilnost i dovodi u pitanje održivost.

Možda će vas zanimati

Podsjetimo da je usluga dnevnog centra prepoznata kao trenutno najkvalitetniji vid podrške djeci u riziku i njihovim porodicama, gdje se primjenjuje holistički pristup fokusiran na dijete i porodicu i njihovu dobrobit, ispunjavanje potreba i ostvarivanje prava djeteta, te predstavlja dugoročno rješenje koje vodi napretku cijelog društva", izjavila je Aleksandra Babić-Golubović, direktorica za razvoj i kvalitetu programa u organizaciji Save the Children za sjeverozapadni Balkan.

Save the Children apeluje na nadležne na lokalnim i višim nivoima odlučivanja da podrže proces integracije dnevnih centara u sistem socijalne i dječije zaštite i omoguće redovno finansiranje ove neophodne usluge.

Podrškom dnevnog centra kao "kuće velikog srca" pomaže se ne samo djeci i porodicama korisnika, već čitavoj zajednici u izgradnji prosperitetnijeg društva u kojem svaki pojedinac može ostvariti svoj puni potencijal.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE