• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH najgora za poslovanje!

Autor mondo.ba

BiH se po uslovima poslovanja za ovu godinu nalazi na 107. mjestu od 189 zemalja svijeta i po tome je najlošije ocijenjena država u Evropi, pokazuje najnoviji izvještaj Svjetske banke.

Ispred BiH su se našle čak i brojne "egzotične" zemlje poput Barbadosa, Bahama, Solomonskih Ostrva, Sejšela, Bruneja i drugih, a bolje uslove poslovanja od BiH ima čak i Ukrajina, iako se nalazi u teškoj situaciji, prenose "Nezavisne novine".

Tako BiH ukupno ima 60,55 od mogućih 100 bodova i nazadovala je za tri mjesta u odnosu na prošlogodišnji izvještaj. Uzimajući u obzir zemlje u regionu, najbolje je plasirana Makedonija, na 30. mjestu, zatim Crna Gora na 36. mjestu, Slovenija na 51, a Hrvatska na 65. mjestu, dok je Srbija zauzela 91. poziciju u ovom izvještaju.

Najbolji plasman BiH, prema ovom izvještaju, zabilježen je kada je u pitanju rješavanje nelikvidnosti, gdje se BiH našla na 34. mjestu. Dobar plasman ostvaren je i u kategoriji dostupnosti kredita, gdje je BiH zauzela 36. mjesto.

Sa druge strane, BiH je najlošiju poziciju zauzela kada je u pitanju izdavanje građevinskih dozvola, pa se tako našla čak na 182. mjestu.

"Za dobijanje građevinske dozvole potrebno je proći 15 procedura i potrošiti 179 dana", navedeno je u ovom izvještaju.

Pored toga, loše ocjene su i za kategoriju pokretanja biznisa, pa se tako BiH našla na 147. mjestu na svijetu, jer je za to potrebno čak 37 dana i prolazak kroz 11 procedura.

Dalje, izvještaj navodi da se BiH po dostupnosti električne energije našla na 163. mjestu, a po plaćanju poreza čak na 151. mjestu. U području međunarodnog trgovanja BiH je rangirana na 104. mjesto, u području izvršenja ugovora zauzela je 95, a po knjiženju imovine 88. mjesto, dok je u oblasti zaštite manjinskih ulagača zauzela 83. poziciju.

U odnosu na prošlogodišnji izvještaj, BiH je najviše nazadovala u plaćanju poreza, za čak devet mjesta sa 142. na 151. mjesto, te pokretanju posla sa 142. na 147. mjesto. Napredak je zabilježen u knjiženju imovine, i to za jedno mjesto, a za čak devet mjesta u dobijanju kredita.

Inače, Svjetska banka je juče objavila ovaj izvještaj koji prati napore država na jačanju pravnih institucija, te smanjenju složenosti i troškova regulatornih procesa. U tom izvještaju analiziraju se propisi koji se primjenjuju na firme u 10 područja poslovne regulative.

Izvještaj obuhvata razdoblje od 1. juna 2013. do 1. juna 2014. godine i u Svjetskoj banci ističu da je sastavljen uz primjenu nove metodologije. Na prvom mjestu liste nalazi se Singapur, slijede Novi Zeland, Hong Kong, Danska, Južna Koreja, Norveška, SAD, Britanija, Finska i Australija.

Izudin Kešetović, profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli, kazao je da ga, s obzirom na stanje u BiH, rezultati ovog izvještaja uopšte ne iznenađuju. Kako je rekao, u BiH je potrebno mijenjati cjelokupni koncept ako želimo investicije, te je naglasio da je tranzicija prouzrokovala vrlo teško stanje u BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE