• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP: Častan poraz "zmajeva"

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina izgubila je od Makedonije 25:22 (13:11) u meču trećeg kola Grupe B Svjetskog prvenstva u Kataru, ali je pokazala da zna igrati rukomet.

Selekcija Makedonije zasluženo je ostvarila pobjedu, treću na Mundijalu i osigurala plasman u osminu finala, dok su izabranici Dragana Markovića ostvarili jedan trijumf i sad drugi poraz.

Prva meč-lopta za "zmajeve" da ostvare zacrtani cilj - plasman u drugi krug takmičenja je propuštena, ali šanse za osminu finala još postoje.

Makedonci su opravdali ulogu favorita, posebno u ključnim trenucima kad se lomio rezultat što i ne čudi obzirom na njihovo iskustvo, ali za poraz "zmajeva" najviše su krive izgubljene lopte u napadu - njih 20!

Odbrana je uspjela da zaustavi najboljeg igrača Makedonije Kirila Lazarova, koji je postigao samo tri gola, nijedan iz igre  (!?), ali je to ostavilo prostor za druge makedonske reprezentativce, posebno na krilnim pozicijama...

A krenulo je izuzetno loše po BiH. "Zmajevi" su katastrofalno otvorili utakmicu (0:4) i samo zahvaljujući golmanu Benjaminu Buriću, razlika nije bila još veća u korist Makedonije.

Tek poslije osam minuta i pogotka Muhameda Toromanovića, BiH je krenula da igra rukomet i skoro deset minuta nije dozvolila rivalu da zatrese mrežu.

Tim Dragana Markovića je bio odličan u tim trenucima i stigao je do prvog vođstva golom Ivana Karačića (7:6).

Izabranici Ivice Obrvana su ponovo preuzeli konce igre u svoje ruke i okrenuli rezultat, bez većih problema su održavali dva-tri razlike do odlaska na odmor (13:11).

U nastavku su "zmajevi" uspjeli da brzo anuliraju makedonsko vođstvo i veći dio drugog poluvremena igralo se uglavnom "gol za gol".

Statistika

BiH: Burić (17 odb), Grahovac, Vražalić 2, Terzić, Vranješ 1, Toromanović 3, S. Burić 4, Malinović 4, Karačić 2, Mikić, Janković, Ovčina 1, Prce 2, Perić 2, Čelica 1.

Makedonija:Ristovski, Angelov, Vugrinec 2, K. Lazarov 3, Georgievski 3, Jonovski, Manaskov 6, V. Markoski, Mirkulovski 3, Mojoski, Mojsovski 5, Stoilov 1, N. Markoski 1, F. Lazarov, Nedanovski, Pribak 2.

Drugo vođstvo BiH na utakmici kreirao je odlični dvojac Josip Perić i Benjamin Burić u 43. minutu (18:17), ali tada su Makedonci ubrzali igru, odlično završavali akcije, ali i zbog grešaka naših u napadu ponovo stigli do dva gola viška (20:18).

Šest minuta prije kraja, "zmajevi" su golom Dejana Malinovića stigli do "minus jedan", a najbolji igrač Makedonije Kiril Lazarov je sa dva pogotka iz sedmeraca ponovo vratio vodu na makedonsku vodenicu.

Do kraja, BiH je imala još jednu trunku nade u preokret, ali je rezervista Nemanja Pribak pogodio mrežu Burića i zaradio isključenje Nikole Prcea i praktično ovjerio pobjedu i plasman u osminu finala svojoj reprezentaciji.

Najbolji u taboru Makedonije bio je igrač utakmice Dejan Manaskov sa šest postignutih golova, dok je kod BiH najefikasniji bio dvojac Dejan Malinović i Senjamin Burić sa po dva pogotka manje. Kapiten Muhamed Toromanović je tri puta tresao mrežu, ali možda ponajbolji akter kod "zmajeva" bio je golman Benjamin Burić sa 17 odbrana. Na žalost nedovoljno za makar jedan bod.

Makedonija - BiH
Izvor: YouTube

GRUPA B

Rezultati trećeg kola

Makedonija - BiH 25:22 (13:11)

Hrvatska - Iran 41:22 (19:13)

Austrija - Tunis 25:25 (14:15)

Tabela

Hrvatska 6, Makedonija 6, Austrija 3, Bosna i Hercegovina 2, Tunis 1, Iran 0.

TOK UTAKMICE

1 - Počeo je meč, sretno "zmajevi"!

2 - Benjamin Burić je odlično počeo odbranom, ali se BiH spetljala u napadu, u kontri su Makedonci izborili sedmerac, koji je realizovao Kiril Lazarov - 1:0.

5 -  Filip Mirkulovski je pogodio za 2:0 za Makedoniju, a onda poslije novog jalovog napada BiH, Mirkulovski ponovo probija za 3:0. "Zmajevi" su još bez gola...

7 - Nikola Markoski poslije kontre za 4:0, pa je selektor BiH Dragan Marković bio primoran da pozove minut odmora...Loš početak, posebno u napadu, gdje je viđeno dosad nekoliko bespotrebnih grešaka i loših dodavanja.

8 - Konačno gol za BiH! Pivot Muhamed Toromanović na linije je razgrnuo Makedonce i pogodio mrežu (4:1).

9 - Odbrana BiH mnogo pažnje posvećuje Lazarovu, najboljem igraču Makedonije, što vješto koristi Mirkulovski, koji je postigao svoj treći pogodak.

10 - Poslije nove greške u napadu, sedmerac za Makedonce, koji je odbranio Burić Lazarovu! Ovo je treća odbrana golmana "zmajeva", ali ne može naš čuvar mreže ništa kad su u pitanju kontre (6:1).

12 - Dejan Malinović se dignuo i pogodio s devet metara, tek drugi gol za BiH (6:2).

13 - Ivan Karačić smanjio prednost ekipe Ivice Obrvana na "-3" poslije solo akcije...

15 - Toromanović!!! Drugi gol kapitena BiH i serija od 3:0 kojima je smanjen rezultat na 6:4, a poslije kontranapada i Faruk Vražalić je pogodio za "minus jedan" (6:5). Reagovao je i makedonski selektor Obrvan tajm-autom.

17 - Malinović je izborio sedmerac, a Mirsad Terzić iz dva pokušaja nije uspio da pogodi mrežu. Odlično je oba puta odbranio golman Makedonije Ristevski. Šteta...

18 - Burić je ponovo odbranio zicer, a u kontranapadu novi penal za BiH - Malinović je bio siguran 6:6!Serija od 5:0 "zmajeva"!

20 - Karačić je donio prvo vođstvo BiH 7:6, ali je uzvratio Stoilov za novo izjednačenje (7:7).

21 - Makedonci gotovo deset minuta nisu zatresli mrežu BiH do gola Stoilova, ali su ponovo uspjeli da povedu s igračem više (isključen Vražalić) pogotkom s krila. Strijelac je bio Georgijevski.

23 - Ponovo je "plus dva" za Makedonce, s drugog krila je pogodio Manaskov (9:7).

25 - Nikola Prce je pogodio s deveterca (9:8), ali je precizan bio na drugoj strani i Naumče Mojsovski ponovo vrativši prednost na dva gola razlike u korist Makedonije.

27 - "Plus tri" za Makedonce poslije gola Mojsovskog, ali i drugo isključenje Vražalića.

28 - Alen Ovčina je smanjio prednost i to s igračem manje, a potom i Duško Čelica! Postigli smo dva gola s čovjekom manje! (11:10).

29 - Manaskov je s krila nadmudrio Burića (12:10) i poslije svojevrsnog karambola i sudijskih grešaka koji su zažmurili na nekoliko prekršaja nad "zmajevima", Makedonci su se vratili na "plus tri".

30 - Vražalić poslije uigrane akcije postavio konačan rezultat prvog dijela (13:11).

- kraj poluvremena -


31 - Prce je pogotkom otvorio drugo poluvrijeme, imali su "zmajevi" priliku i da stignu do izjednačenja, ali se spetljao Vražalić i izgubio loptu.

33 - Senjamin Burić je izjednačio 13:13!

34 - Nova greška Vražalića iako je BiH mogla ponovo da povede, ali je u narednom napadu Makedonije uspio da ispravi svoju grešku.

35 - Manaskov poslije kontre pogodio za "+1" Makedonije. Njegov četvrti gol.

37 - Vladimir Vranješ je kao tenk prohujao kroz odbranu Makedonije (14:14), ali opet je uzvratio Manaskov (peti gol) i on je najefikasniji kod tima Ivice Obrvana (15:14).

39 - Josip Perić poslije nove 12 odbrane Burića ponovo vratio "egal" (15:15).

40 - Period igre "gol za gol", BiH izjednači, a Makedonci već u narednom napadu povedu sa golom razlike. Perić je sa penala "ošišao" golmana Makedonije (16:16).

42 - Senjamin Burić s šest metara vratio stvari na početak (17:17), a u sljedećem napadu Nebojša Grahovac skinuo je penal Renatu Vugrinecu!

43 - BiH ponovo vodi! Ponovo Senjamin Burić!

44 - Promašen sedmerac je čini se naljutilo nekadašnjeg Slovenca Vugrineca, koji je pogodio s 10 metara (18:18).

45 - Igrač više za BiH poslije nove 14. odbrane Benjamina Burića. Dobra prilika za novu prednost "zmajeva", ali Vražalić nije pogodio s krila.

47 - Nemanja Pribak je pogodio i Makedonija vodi (19:18), "zmajevi" nisu iskoristili cijeli minut sa čak dva igrača više...Pribak je opet bio priseban za "plus dva" (20:18).

48 - Dvojac Josip Perić - Senjamin Burić odlično funkcioniše, pa je Burić upisao svoj četvrti gol i on je najefikasniji u taboru BiH (20:19).

49 - Ponovo je uzvratio Manaskov (21:19), čini se najraspoloženiji kod Makedonaca. U ovim trenucima se lomi utakmica...

50 - Lazarov i dalje ne može da savlada Burića...Makedonski bek je dosad postigao samo jedan gol!

51 - Lazarov je iz sedmerca pogodio za plus tri Makedonije...Tek drugi pogodak najboljeg igrača Makedonije i oba iz penala. (22:19).

52 - Crveni karton za Jonovskog, njegovo treće isključenje.

53 - Toromanović je smanjio, treći gol kapitena BiH (22:20), a potom je pogodio i Malinović za "minus jedan".

54 - Isključenje Nikole Prce i sedmerac za Makedoniju, koji je Lazarov realizovao (23:21).

57 - Vugrinec je ponovo vratio na "plus tri" Makedonije (23:20) i biće teško vratiti se do kraja.

58 - Malinovićev četvrti gol za smanjenje prednosti Makedonije (24:22), ali Pribak je pogodio za +3 i iznudio isključenje čime je praktično ovjerio pobjedu i prolaz u osminu finala, a "zmajevima" osigurao drugi poraz na Svjetskom prvenstvu.

60 - BiH je u ovom meču imala čak 20 izgubljenih lopti i tu treba tražiti razloge za novi poraz ekipe Dragana Markovića, ali uprkos svemu, pokazali su da znaju igrati rukomet i zaslužili aplauze.

- kraj utakmice -

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC