• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poluvrijeme za zaborav, pobjeda za pamćenje!

Autor mondo.ba

Lusil arena. Doha. Katar. Svjetsko prvenstvo za rukometaše. Bosna i Hercegovina - Iran 30:25. Prva, istorijska pobjeda "zmajeva" na svjetskoj smotri. Nakon četiri gola zaostatka u prvom poluvremenu (12:16), veliki preokret u nastavku.

Velika trema i sijaset tehničkih grešaka u prvih 30 minuta, nisu nagovještavali da će Bosna i Hercegovina u debitantskom nastupu doći do trijumfa i bodova protiv Irana.

Ipak, u nastavku meča sve je došlo na svoje. "Zmajevi" su odigrali odlično u fazi odbrane, u napadu je sve išlo po zamislima selektora Dragana Markovića, pa je BiH sasvim zasluženo stigla do prvog, istorijskog trijumfa na svjetskim prvenstvima.

BOSNA I HERCEGOVINA - IRAN 30:25 (12:16)

Iranci su zaustavljeni na svega devet pogodaka u drugom poluvremenu. Znatno pokretljivija odbrana BiH onemogućila je reprezentativcima Irana tečnu igru, koja ih je krasila u prvom dijelu meča.

Ključni period meča bio je početak drugog poluvremena, odnosno prvih desetak minuta nastavka. Reprezentativci BiH vezali su sedam uzastopnih pogodaka, poveli sa 19:16 i tu prednost uspjeli da održe do kraja susreta.

Duško Čelica proglašen je za igrača utakmice. Rukometaš Zagreba na isteku prvog minuta meča postigao je prvi pogodak za BiH u istoriji svjetskih prvenstava. Do kraja susreta još pet puta je tresao mrežu Irana i bio najefikasniji igrač u redovima "zmajeva".

Najbolji igrač BiH Nikola Prce nije mnogo igrao. Selektor Marković očigledno nije želio da ga izlaže većim naporima, jer u nastavku Mundijala "zmajeve" očekuju mnogo teže utakmice.

U drugom kolu BiH igra protiv Austrije, u subotu od 19 časova.

TOK UTAKMICE:

Počelo je drugo poluvrijeme. Rukometaši Bosne i Hercegovine pokušavaju da nadoknade četiri gola zaostatka iz prvog dijela meča, u kojem su Iranci bili mnogo bolji tim i zasluženo vode 16:12.

Sjajno je počelo drugo poluvrijeme. Serija BiH 5:0, a probudio se i Benjamin Burin. Uspio je da odbrani svoj gol u situaciji "jedan na jedan", a na drugoj strani realizovani su napadi u situaciji sa igračem više.

BiH - Iran, sada je na semaforu 17:16!

Nervoza se sada preselila na drugu stranu. Iranci ne mogu ništa da urade u nastavku meča. Više od devet minuta nisu postigli pogodak, dok su "zmajevi" u sedam navrata tresli protivničku mrežu. Povećava se serija, sada je 7:0 u nastavku, konačno za "plus tri" - 19:16.

Deset minuta trebalo je iranskom timu da dođu do prvog gola u drugom poluvremenu. Mojtaba Hejdanpur smanjio je na 19:17, da bi Mohamedreza Radžabi postigao još jedan, za samo gol zaostatka. Esteki sa igračem više pravi seriju Irana 3:0, za novo izjednačenje. 19:19.

Sjajni Čelica vratio je na nešto mirnijih 21:19 u 43. minutu, ali nakon lošeg starta, Iranci su se razigrali u nastavku meča. Ipak, serija "zmajeva" je nastavljena. Daleko bolja igra donijela je prvi put pet golova prednosti u 50. minutu, 25:20.

Reprezentativci BiH rutinski održavaju prednost. Odlična igra u odbrani omogućila im je opušteniju igru, pa je tim Dragana Markovića sve bliži prvim bodovima u Kataru. Tri minuta prije kraja, BiH vodi 28:24.

Kraj utakmice, prva pobjeda i prvi bodovi BiH na Svjetskom prvenstvu u Kataru - 30:25!

PRVO POLUVRIJEME:

PRENOS

Direktar prenos meča možete pratiti i na zvaničnoj stranici prvenstva.

Trećeplasirana ekipa na posljednjem prvenstvu Azije prva je imala napad, ali su "zmajevi" uspjeli da se odbrane. U brzoj akciji na suprotnoj strani Sajad Nadri već nakon 50 sekundi meča zaradio je isključenje, ali reprezentativci BiH nisu uspjeli u prvoj akciji da iskoriste igrača više. Uslijedio je kontranapad, a Alahkaram Esteki doveo je irance u vođstvo.

Već u narednom napadu Duško Čelica postigao je prvi pogodak u istoriji za Bosnu i Hercegovinu na svjetskim prvenstvima i izjednačio na 1:1.

Prvi put Bosna i Hercegovina povela je golom Faruka Vražalića u četvrtom minutu meča iskoristivši brojčanu prednost za vođstvo 2:1. Esteki je zadavao mnogo problema odbrani "zmajeva", postigao tri gola, ali su bh. reprezentativci uspijevali da održe igru gol za gol u prvih deset minuta i izjednače na 6:6.

Mirsad Terzić prvi je igrač iz redova "zmajeva" koji je morao na prinudni dvominutni odmor. Ipak, Iranci nisu uspjeli u tom periodu da zatresu mrežu Nebojše Grahovca, koji je u 12. minutu upisao prvu intervenciju.

Čak pet izgubljenih lopti u prvih 15 minuta meča stvaraju velike probleme izabranicima Dragana Markovića, koji nikako ne uspijevaju da dođu do vođstva. Iranci vode 8:7.

Razbranio se i golman Irana Sajed Hejdari. Nikola Prce nije uspio da realizuje sedmerac, a u 20. minutu po prvi put na meču jedna selekcija stigla je do dva gola prednosti, 7:9.

U 25. minutu Milad Masaeli bio je precizan sa sedam metara i tako u trenutku kad je BiH imala igrača manje na terenu, povisio na 13:10.

Velika nervoza, mnogo tehničkih grešaka na strani momaka u žuto-plavim dresovima doveli su Irance do "plus četiri" na poluvremenu, 12:16.

Neočekivan, ali mora se priznati, zaslužen rezultat nakon prvih 30 minuta utakmice, s obzirom da je rival iskoristio sve slabosti bh. tima i nadigrao ga u potpunosti u prvom poluvremenu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC